Έρχονται ψηφιακά ραντεβού στα ΚΕΠ και εξπρές ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης


Ψηφιακό ραντεβού» στα ΚΕΠ και στη συνέχεια στο σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και των δήμων καθώς και προσωρινά εκτυπώσιμη ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, όπως ακριβώς γίνεται πλέον με την προσωρινή νέα άδεια είναι τα επόμενα στοιχήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος είναι τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το Δημόσιο, όπως επανέλαβε την Τρίτη, 26 Μαΐου, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, η οποία συνεδρίαζε με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την υγειονομική κρίση ως επιταχυντή του μετασχηματισμού, ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Το ψηφιακό ραντεβού είναι αυτό που κάναμε όλη αυτή την περίοδο: Να μπορείς με μία κάμερα να κάνεις μία τηλεδιάσκεψη με κάποιον. Αυτό θα το κάνουμε εάν είναι δυνατόν ακόμη και για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου», σημείωσε ο υπουργός.

Το ψηφιακό ραντεβού ξεκινά ήδη από τις ΔΟΥ, όπου μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά με την υπηρεσία απόδοσης κλειδαρίθμου. «Θα συνεχιστεί στα ΚΕΠ, θα μπορεί δηλαδή ένας πολίτης να κλείνει ένα ραντεβού όπως το κλείνει με φυσική παρουσία, να το κλείνει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπαλλήλους των ΚΕΠ. Προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα γκισέ των Δήμων, προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα γκισέ του ΕΦΚΑ, πρέπει να γίνει για όλο το κράτος, εκεί που δεν μπορούν οι διαδικασίες να αυτοματοποιηθούν γρήγορα. Είναι επίσης κάτι το οποίο δεν έχει γίνει σε πάρα πολλές χώρες και αξιολογείται ως μία κάποιου τύπου καινοτομία ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούμε το θέμα των τηλεδιασκέψεων με τις δημόσιες υπηρεσίες» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Τα διπλώματα οδήγησης

Στη συνολική ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης, όπως είχε ήδη γράψει το «Εθνος της Κυριακής» από τις 26 Απριλίου θα προχωρήσουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών, διευρύνοντας και το νέο θεσμό της προσωρινής άδειας οδήγησης ώστε να καλύπτει και τις ανανεώσεις διπλωμάτων.

«Προβήκαμε στη χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης. Θα το κάνουμε συνολικά για τα διπλώματα. Ο κύριος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζουν τη συνολική ψηφιοποίηση των διπλωμάτων, ειδικά για την ανανέωση ενός διπλώματος» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ανέλυσε μάλιστα τη μέθοδο που ακολουθείται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, στις οποίες με την αποστολή μιας φωτογραφίας και την ηλεκτρονική πληρωμή του σχετικού παραβόλου, ανανεώνεται το δίπλωμα οδηγησης. «Θα κάνουμε κάτι ακόμη πιο εύκολο εδώ, μέσα στο προσεχές διάστημα» συμπλήρωσε. Στόχος της πλήρως ψηφιοποιημένης διαδικασίας για την απόκτηση αδειών οδήγησης είναι η φυσική παρουσία του εξεταζομένου να περιορίζεται μόνο στο κομμάτι των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων ώστε το νέο σύστημα να είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο.

Πρώτο βήμα της νέας διαδικασίας είναι η ψηφιακή πλατφόρμα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω της οποίας θα κλείνονται πλέον απομακρυσμένα και απρόσωπα τα ραντεβού για θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και την τυχαία επιλογή εξεταστών και την αντιστοίχισή τους με εξεταζόμενο και με σχολή οδηγών, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής το συντομότερο δυνατό με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε δεύτερο χρόνο κάθε διαδικασία, η οποία σχετίζεται με την απόκτηση διπλώματος οδήγησης συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης δικαιολογητικών ή της έκδοσης του Δελτίου Εκπαίδευσης και Εξέτασης του υποψηφίου θα γίνεται με ψηφιακά εργαλεία χωρίς φυσική μετάβαση, κάτι που αναμένεται να περιορίσει στο μισό και τους χρόνους αναμονής. Αλλωστε ήδη μέσω του gov.gr μπορούν να διεκπεραιωθούν ψηφιακά υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις χωρίς την ανάγκη του γνησίου υπογραφής Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνολογικά «εργαλεία», τα οποία είναι συμβατά τόσο με την κοινοτική νομοθεσία όσο και με τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομενων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπει στους νέους οδηγούς να κάθονται στο τιμόνι μέσα σε δύο μέρες από την επιτυχία τους στις εξετάσεις και έχοντας παραλάβει την προσωρινή άδεια ψηφιακά μέσω του gov.gr. Ισχύει για 4 μήνες και για οδήγηση εντός της ελληνικής επικράτειας. Η προσωρινή άδεια οδήγησης μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά ή να εκτυπωθεί και να παραδοθεί έντυπη. Όλες οι ηλεκτρονικές και έντυπες προσωρινές άδειες οδήγησης φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επιβεβαίωσης με τον οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης και επαλήθευση των στοιχείων της.

«Κενό ασφαλείας»

Για τεράστιο κενό ασφαλείας στη λειτουργία του gov.gr προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Μάριος Κάτσης επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς «η προχειρότητα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών» προσθέτοντας ότι «ο δευτερος παράγοντας ταυτοποίησης αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη».

Ο κ. Κάτσης επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι στην Ελλάδα έχουμε «από τα πιο ακριβά και αργά Ιντερνετ» υπογραμμίζοντας ότι παρά το θόρυβο, τις δεσμεύσεις των εταιριών κινητής για μειώσεις στις χρεώσεις δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο σύνολο των δράσεων που έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο, τόνισε ότι «εαν ακούσει κάποιος, τους τελευταίους μήνες, τι λέγεται και γράφεται, ακόμη και τα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού που σας εξυμνεί, θα νομίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε τη χώρα από «τη σπηλιά» και την έβαλε στην αιχμή της τεχνολογίας, μέσα σε 2 μήνες». 

έθνος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!