Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Δέκα στιγμές που σημάδεψαν τη δίκη


Σχεδόν πέντε χρόνια, έχουν περάσει από την ημέρα που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά να ερευνά τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Παύλος Φύσσας, ένας 34χρονος μουσικός και ακτιβιστής βρέθηκε στο Κερατσίνι να κείτεται νεκρός έχοντας πληγεί από το μαχαίρι του Γ. Ρουπακιά με επαγγελματικό τρόπο, όπως αναφέρει η κατηγορία.

Η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έχει περάσει από πολλά στάδια και πλέον βρίσκεται σε εκείνο των απολογιών, καταδεικνύοντας το πραγματικό προσωπείο ενός κόμματος που μετά από τις συνεχείς αποκαλύψεις βρέθηκε εκτός Βουλής. Έξι χρόνια από το μοιραίο βράδυ στην Αμφιάλη, όλοι πλέον αναμένουν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για μία δολοφονία που συγκλόνισε όσο λίγες, εξαιτίας και των πολιτικών προεκτάσεων της.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, έχει ενδελεχώς εξετάσει και ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οπλίστηκε το χέρι του Γ. Ρουπακιά. Οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, γεμάτες αντιφάσεις και ασάφειες, έχουν πλέον ολοκληρωθεί ενώ απομένουν να εξεταστούν και οι περισσότεροι από 40 κατηγορούμενοι, στους οποίους έχει αποδοθεί μονο το αδικημα της εγκληματικής οργάνωσης, με τελευταία την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι παρακάτω  δέκα στιγμές της πολύχρονης ακροαματικής διαδικασίας, οι οποίες έμειναν χαραγμένες στους παράγοντες της δίκης.

1. Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Λίγοι άνθρωποι δεν λύγισαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, τις δύο ημέρες που η Μάγδα Φύσσα κατέθεσε στη δικαστική αίθουσα για το θάνατο του μοναχογιού της. Αξιοπρεπής και εμφανώς συγκινημένη μίλησε για τη δολοφονία, για τη Χρυσή Αυγή και για την εμπλοκή της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Ζήτησα να δω το παιδί μου. Πήγα στο θάλαμο. Στις 3 το πρωί πήγα στο παιδί μου στο νεκροθάλαμο. Όσοι νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι κοιμόταν, ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω…» ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε όσα η ίδια έζησε ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 2013.

2. Το μπουκάλι

Ήταν ίσως το πρώτο φωτογραφικό «καρέ» της δίκης που δημοσιεύθηκε σχεδόν αστραπιαία. Η Μάγδα Φύσσα αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη διήμερη κατάθεσή της, εκτόξευσε στο Γ. Ρουπακιά το μπουκάλι με το νερό που κρατούσε στα χέρια της. Εμφανώς καταβεβλημένη, κοιτώντας σκληρά τον Γ. Ρουπακιά που καθόταν στο εδώλιο του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου Φύσσα περνώντας δίπλα του πέταξε το μπουκάλι και του είπε: «Να με θυμάσαι..!».
3. Η αποφυλάκιση Ρουπακιά

Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης, ο Γ. Ρουπακιάς με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, καθώς ολοκληρώθηκε το ανώτατο όριο κράτησης. Αν και, όπως είχε καταγραφεί, κόσμος είχε διαμαρτυρηθεί ακόμα και έξω από το σπίτι του, ωστόσο στη δικαστική αίθουσα είχε αργήσει να εμφανιστεί ελεύθερος, αφού βρισκόταν σε εξέλιξη η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να μη διεξάγεται καμία διαδικασία.

4. Η στιγμή της δολοφονίας

Συγκλονιστικές ήταν και οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, ιδίως των φίλων του Παύλου Φύσσα, που δέχθηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών. Ανάμεσά τους ο Ηλ. Κοντονικόλας, ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τον 34χρονο και είδε όλα όσα έλαβαν χώρα από τη στιγμή που ο Γ. Ρουπακιάς πάρκαρε το αυτοκίνητό του.

Από την πολύωρη κατάθεση του μάρτυρα, που και αυτός υπήρξε αποδέκτης της σφοδρής επίθεσης, ξεχωρίζει η επίμαχη αναφορά: «Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο, τον χτυπούσαν. Άνοιξαν τον κύκλο γύρω από τον Παύλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιας. Τον είδα να βγαίνει εξω από το αυτοκίνητο, να πηγαίνει μπροστά στον Παύλο και να κάνει σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος. Είχα πλάτη τον Παύλο… Εκείνος διπλώθηκε, γύρισε προς το μέρος μας σήκωσε την μπλούζα του και μας είπε: “με μαχαίρωσε το μ…” . Είδα αίμα. Είδα τον Ρουπακιά να πηγαίνει να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Είδα και τους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο δίπλα μας. Δεν είδα να κάνουν κάτι….».

5. Η βεβήλωση του Παύλου Φύσσα

Απίστευτες σκηνές εξελίχθηκαν το Φεβρουάριο του 2017 μέσα στην … εμπόλεμη δικαστική αίθουσα, με αποκορύφωμα το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” που ακούστηκε από την πλευρά των χρυσαυγιτών προς τη Μάγδα Φύσσα.

Η εικόνα θύμιζε περισσότερο οπαδικές συρράξεις με βασικό σύνθημα το “Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή” και με επίλογο τη χρήση πυροσβεστήρα μέσα στο χώρο, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ μέσα στον πανικό, κάποιος βρήκε την ευκαιρία και κρυμμένος πίσω από τη μάζα και την οχλοβοή, επιτέθηκε φραστικά κατά της μητέρας του Π. Φύσσα. «Οι χειρονομίες του ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και χυδαίες. Δεν ήταν το προτεταμένο δάχτυλο, ούτε οι βρισιές, αλλά αυτό το χαιρέκακο στο πρόσωπό του. Το ευχαριστιόταν εκείνη τη στιγμή» είπε η ίδια ατάραχη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όπου οδηγήθηκε ο δράστης.

6. Η επίθεση κατά δικηγόρου πολιτικής αγωγής

Το Νοέμβριο του 2017 σημειώθηκε ακόμα μία μελανή στιγμή, όταν χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσια δικηγόρο της πολιτικής αγωγής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η συνήγορος και μία ακόμη γυναίκα κατέβαιναν από το τρόλεϊ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να μεταβούν στην αίθουσα τελετών όπου θα συνεδρίαζε το δικαστήριο. Ενώ οι πόρτες άνοιξαν, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με δύο, όπως ανέφεραν, Χρυσαυγίτες, οι οποίοι πετούσαν τρικάκια. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, μέλος της ομάδας πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής δέχτηκε επίθεση άνδρα της ομάδας, ο οποίος της κατάφερε χτυπήματα στο πρόσωπο.

7. To ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture

Καρέ – καρέ αποτυπώθηκε από το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, η στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αλλά και οι κινήσεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων. Η έκθεση, η οποία προσκομίστηκε και αναγνώστηκε στο δικαστήριο, περιελάμβανε όλο το οπτικοακουστικό υλικό από καμερες ασφαλείας που έλαβαν οι αρχές από τα καταστήματα γύρω από το σημείο του φονικού, ενώ αποτυπώνει και τις ενέργειες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι, σύμφωνα με μάρτυρες, ήταν παρόντες αλλά δεν παρενέβησαν.

8. Η απολογία Γ. Δήμου και οι απειλές

Ξεχωριστή ως προς το περιεχόμενό της ήταν και η απολογία του Γ. Δήμου, ο οποίος φέρεται να ήταν μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, το βράδυ της δολοφονίας. Ο κατηγορούμενος που φέρεται να μίλησε με τον Γ. Ρουπακιά μετά τη σύλληψή του, ήταν ο μόνος που δεν έμεινε στην υπερασπιστική γραμμή «δεν θυμάμαι, δεν ήμουν εκεί», αλλά υποστήριξε ότι δέχθηκε απειλές για να μην πει την αλήθεια.

«Θα σου πω εγώ τι να πεις στην αστυνομία, όταν ανοίξουν τα τηλέφωνα. Θα πεις ότι βρέθηκες τυχαία στο Κερατσίνι ότι είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα σου βρούμε εμείς δικηγόρους» ήταν -κατά τον Γ. Δήμου- τα λόγια συγκατηγορούμενου του, ο οποίος -σύμφωνα με την απολογία- προχώρησε και σε απειλές: «Μου είπε ότι θα μου κάνουν το βιο αβίωτο και ότι καλύτερα να μην είχα γεννηθεί. Μου είπε να καταθέσω στις αρχές ότι μου έλεγε γιατί διαφορετικά θα με έβρισκαν και θα με σκότωναν».

9. Η «απλή ανθρωποκτονία» του Γ. Ρουπακιά

«Εκεί πάνω στη τρέλα σου… μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ήταν πολιτικό το θέμα, έγινε αυτό που έγινε». Με αυτά τα λόγια, ο Γ. Ρουπακιάς επιχείρησε τον περασμένο Ιούλιο να δώσει μία διαφορετική εκδοχή γαι τη δολοφονία Φύσσα.

Ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον 34χρονο μουσικό, αναίρεσε όλες τις προηγούμενες απολογίες του, και ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα του, λέγοντας πως ο Π. Φύσσας ερχόταν προς το μέρος του με απειλητική διάθεση και εκείνος δεν μπορούσε να κάνει τιποτα άλλο, παρά μόνο να πάρει το πτυσσόμενο μαχαίρι. Ο Γ. Ρουπακιάς ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος πήγε με το αυτοκίνητό του ανάποδα την Παναγή Τσαλδάρη για να παρκάρει, καθώς και ότι οι αναφορές των αστυνομικών ήταν ψευδείς, αφού όπως είπε «ποτέ δεν τους είπα “είμαι δικός σας”».

10. Η εκκωφαντική απουσία της Μαγδας Φύσσα

Αποτέλεσμα της αξιοπρεπούς στάσης της την οποία κρατά από την αρχή της ακροματικής διαδικασίας, ήταν και η απόφαση της Μάγδας Φύσσας να μην ακούσει το δολοφόνο του παιδιού της να απολογείται.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα αποφάσισε να μην καθίσει στο ακροατήριο, όπως κάνει σε καθημερίνη βάση από την έναρξη της διαδικασίας πριν περίπου πέντε χρόνια, αλλά να παραμείνει σπίτι της, μακρυά από τα όσα ο Γ. Ρουπακιάς θα έλεγε στο δικαστήριο. Στη θέση της βρέθηκε ο πατέρας του 34χρονου, Παναγιώτης Φύσσας, που ωστόσο ούτε εκείνος κατόρθωσε να μείνει αμέτοχος σε όσα άκουγε από τον κατηγορούμενο. Μάλιστα, υπήρξαν φορές που παρενέβη στη διαδικασία φωνάζοντας γυρω από τα όσα ο Γ. Ρουπακιάς υποστήριζε απολογούμενος.

.news247

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!