Χαφτάρ: Χτυπήσαμε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης

Την καταστροφή ενός εμπορικού πλοίου το οποίο μετέφερε πυρομαχικά και όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη, προς υποστήριξη των δυνάμεων της κυβέρνησης αλ Σαράτζ, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.

«Το τουρκικό σκάφος, φορτωμένο με όπλα και πυρομαχικά που έδεσε το πρωί στο λιμάνι της Τρίπολης καταστράφηκε», ανακοίνωσε ο LNA ενώ ανώτατος αξιωματικός είπε ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων και ότι το φορτίο προοοριζόταν για ένοπλες ομάδες πολιτιοφυλακής.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση στο λιμάνι της Τρίπολης, παραδεχόμενος ότι «η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη», αλλά και εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η πολιτική διαδικασία θα προχωρήσει.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και η προσπάθειά τους να καταλάβουν την Τρίπολη προκάλεσε αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ, η οποία αρχικά είπε ότι θα στείλει στρατό στη χώρα.

Η παρέμβαση της Άγκυρας προκάλεσε αντίδραση και στην κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς ο ΥΠΕΞ Αμπντούλ Χαντί αλ Χουέιτζ φέρεται να δήλώσε ότι πρόκειται για «απόπειρα της Τουρκίας να κατακτήσει τη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες πολέμου από την Τρίπολη.

 

topontikiπηγή