Χάρτης ECDC: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη – Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα

Ο χάρτης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη δείχνει πως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, με την χώρα μας να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, όπως πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο όπως και πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η ήπειρος.

Mόνο ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, η Μάλτα και ένα κομμάτι της Ιταλίας, βρίσκονται στο πορτοκαλί στον χάρτη του ECDC, ενώ στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται εη Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.

Η Ελλάδα, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο) βρίσκεται και εκείνη στο «βαθύ κόκκινο».


«Καμπανάκι» από το ECDC
Καθώς πολλές χώρες έχουν μπει σε τροχιά lockdown λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χτύπησε χθες καμπανάκι, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία ενώ θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!