Φυσικό αέριο: Ευέλικτο πλαφόν προτείνουν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία έχουν καταρτίσει πρόταση για την θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης.
 
Συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο» με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

 Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης γίνεται μνεία στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!