Συγκρούσεις στην ανατολική Συρία: Τουλάχιστον 22 νεκροί


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην ανατολική Συρία ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συμμαχία στην οποία το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Κούρδοι, και τοπική ένοπλη οργάνωση, ανέφερε χθες Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεκαέξι μαχητές από την περιοχή και τρία μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις σε χωριά στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζούρ», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους δυο παιδιά, έχασαν επίσης τη ζωή τους εν μέσω εχθροπραξιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι ΣΔΔ αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις που συνέτριψαν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια της Συρίας το 2019.

Ελέγχουν ημιαυτόνομη κουρδική ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της Ντέιρ Εζούρ.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ντέιρ Εζούρ είναι τοπική αραβική ένοπλη οργάνωση που είχε συμμαχήσει με τις ΣΔΔ με επικεφαλής της τον Άχμαντ αλ Χαμπίλ, γνωστό επίσης ως Αμπού Χάουλα, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή στην πόλη Χασάκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σύλληψή του ήταν το έναυσμα εντάσεων που εκτραχύνθηκαν σε συγκρούσεις καθώς θέσεις των ΣΔΔ έγιναν στόχος επιθέσεων, εξήγησε η ΜΚΟ.

Ο λόγος που συνελήφθη ο Άχμαντ αλ Χαμπίλ δεν είναι ξεκάθαρος· ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή ανέφεραν πως είναι γνωστό ότι επιδίδεται σε λαθρεμπόριο κι έχει συσσωρεύσει όχι ευκαταφρόνητη περιουσία στην πορεία των ετών.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ντέιρ Εζούρ εγγυάται την ασφάλεια σε ορισμένα τμήματα της φερώνυμης επαρχίας, όπου ζουν κυρίως Άραβες.

Η ηγεσία της ημιαυτόνομης κουρδικής ζώνης κυβερνά την περιοχή με ενδιάμεσους –τοπικά πολιτικά και στρατιωτικά συμβούλια–, για να αποφεύγει να δυσαρεστήσει τις φυλές της περιοχής, σχεδόν όλες αραβικές.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών», εκτίμησε ο Όμαρ Άμπου Λάιλα, ντόπιος δημοσιογράφος.

«Διεφθαρμένοι διοικητές αισθάνθηκαν ότι απειλούνται μετά τη σύλληψη του Αμπού Χάουλα και προσπάθησαν να μετατρέψουν την υπόθεση σε φυλετικό ζήτημα για να προστατευθούν», πρόσθεσε.

Οι ΣΔΔ περιορίστηκαν να γνωστοποιήσουν ότι διεξάγουν από τη Δευτέρα «επιχείρηση για την ενίσχυση της ασφάλειας» στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ, εναντίον του ΙΚ και «εγκληματιών που ενέχονται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων».

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!