Πολωνία: Προς την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ζώνες της μεθορίου με την Λευκορωσία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές στην μεθόριο με την Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για χρονικό διάστημα 30 ημερών, διευκρίνισε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε ζώνες των περιοχών Ποντλάσκι και Λουμπέλσκι και θα δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες στον έλεγχο της κυκλοφορίας των προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες των ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters.
Η Πολωνική Συνοριοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν διασχίσει παρανόμως τα πολωνικά σύνορα αυτόν τον μήνα.

Η Πολωνία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την ανέγερση φράκτη κατά μήκος των συνόρων, σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που περνούν τα σύνορα από την Λευκορωσία. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» χρησιμοποιώντας την ροή των μεταναστών για να ασκήσει πίεση κατά της ΕΕ.

Η Πολωνία θεωρεί την συμπεριφορά της Λευκορωσίας απάντηση στην απόφαση της Βαρσοβίας να δώσει άσυλο στην λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα που αρνήθηκε α επιστρέψει στην Λευκορωσία από το Τόκιο.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικρίσεις για την άρνησή της να δεχθεί μετανάστες και για άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται στα σύνορα. Η Βαρσοβία απαντά ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην ευθύνη των λευκορωσικών αρχών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!