Ξαναζωντανεύει ο Πύργος του Πειραιά – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησής του

Σε 2,5 χρόνια θα αποκτήσει ξανά ζωή ο Πύργος του Πειραιά, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου Πειραιά, καθώς χθες υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησής του, η οποία προβλέπει τη ριζική ανακαίνιση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο κτίριο με γραφεία και καταστήματα.

Η αξιοποίηση του Πύργου, ο οποίος δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε, απαιτεί επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, τον διευθυντή της CANTE Holdings Ltd., Νικόλαο Δήμτσα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της PRODEA INVESTMENTS, Αριστοτέλη Καρυτινό και τη γενική διευθύντρια Οικονομικών Εργασιών της PRODEA INVENSTMENTS, Θηρεσία Μεσσάρη, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδώνιδος Γεωργιάδη, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, βουλευτών, εκπροσώπων, φορέων κ.ά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά θα είναι ένα έργο, το οποίο δεν θα γίνει απλώς για να το εγκαινιάσουμε, αλλά θα γίνει για να μείνει και να το απολαύσει και ο λαός του Πειραιά αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Ο Πύργος του Πειραιά είναι η βιτρίνα της πόλης, είναι αυτό που βλέπει κάποιος όταν έρχεται και αυτό που βλέπει κάποιος όταν φεύγει. Άρα, ήταν αδύνατον να πείσεις ότι η χώρα σοβαρεύει και αλλάζει όταν στο κέντρο του πρώτου λιμανιού, όχι της Ελλάδος, αλλά ενός από τα πρώτα λιμάνια στον πλανήτη, είχε στο κέντρο του αυτό το κουφάρι. Αυτό το οποίο γίνεται εδώ σήμερα γράφει ιστορία. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που η σύμβαση υπογράφεται επί δικής μου θητείας και επί της Κυβερνήσεώς μας, θα είμαστε όλοι παρόντες για να το εγκαινιάσουμε σε 2,5 χρόνια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «O Πειραιάς αλλάζει και στην Ελλάδα του αύριο υπάρχει ο Πειραιάς του αύριο. Σήμερα πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα και για την Ελλάδα και για τον Πειραιά. Πιστεύω ότι η επένδυση και η συνολική εικόνα που νωρίτερα περιέγραψαν ο κ. Ανδριόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα μετατρέψουν -κατά κυριολεξία- την περιοχή αυτή, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, πρέπει να δούμε όλη αυτή την έκταση, στο ωραιότερο τμήμα της Ευρώπης. Από αυτή την όψη που νωρίτερα παρουσιάστηκε, έχει απίστευτη, πολλαπλασιαστική αξία. Είναι ο φάρος όλων των επενδύσεων και όλων των αναπλάσεων. Δεκάδες έργα σε αυτή την περιοχή –αυτό αφορά και τον Δήμο Πειραιά- θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών με την Αυτοδιοίκηση με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά αφορά την Αττική, αφορά τον Πειραιά μας, αφορά όλη τη νότια ζώνη της παραλιακής. Μαζί σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε δεκάδες επιμέρους αναπλάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν σε όλη αυτή την τεράστια επένδυση, που σηματοδοτείται από τον Δήμο του Πειραιά, από την σπουδαία επένδυση στον χώρο του Ελληνικού, από τα μεγάλα έργα που ήδη εκτελούνται και υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο, τα οδικά όσο και τα έργα ανάπτυξης να αποκτήσουν τελείως διαφορετική αξία και σημασία».

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιστορική η σημερινή ημέρα, καθώς ο Πύργος του Πειραιά 45 χρόνια μετά την αρχική κατασκευή του ζωντανεύει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα αποδεικνύουμε ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά. Θέσαμε ως προτεραιότητα το εμβληματικό αυτό κτήριο να πάρει ξανά ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας για τον Πειραιά. Κάποιοι μας αμφισβήτησαν, θεωρώντας πως ακόμα μια ευκαιρία θα πήγαινε χαμένη. Τους διαψεύσαμε! Η κατεύθυνση ήταν σαφής: να γίνει ο Πύργος του Πειραιά και πάλι σημείο αναφοράς για την πόλη μας, αλλά και για την Αττική ευρύτερα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος, καθώς μια βασική μας δέσμευση γίνεται σήμερα πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά με σχέδιο, συνέπεια, ειλικρίνεια και σκληρή δουλειά. Σε τρία με τέσσερα χρόνια ο Πειραιάς θα είναι μια πόλη διαφορετική, διότι τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη είναι πράγματι μεγάλα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, επεσήμανε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την πόλη του Πειραιά και τη Δημοτική Αρχή της. Μετά από 45 περίπου χρόνια ξεκινάει η αξιοποίηση ενός «βουβού» κτίσματος που στοίχειωνε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και έδινε τροφή για ατελείωτους «αστικούς μύθους». Σε περίπου 2,5 χρόνια, όταν ο Πύργος θα είναι έτοιμος και λειτουργικός, θα κοσμεί το σημείο με την νέα, υψηλής αισθητικής όψη του και θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια της χώρας. Η μεταμόρφωση της πόλης του Πειραιά μέσα από μια σειρά αναπλάσεων που έχουν ξεκινήσει στην περιοχή, θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον των πόλεων».

Τι προβλέπεται

Η Δημοτική Αρχή σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του Πύργου, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιριών «CANTΕ HOLDINGS LTD – PRODEA ΑΝ?ΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ?ΥΣΕ?Ν ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθούν μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης στο Α και Β υπόγειο, χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα στο ισόγειο, καταστήματα στους δύο πρώτους ορόφους, ένας πολυχώρος πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον τρίτο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ο όροφο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!