Νίκος Πορτοκάλογλου: Μετρούσαν με το χάρακα το μαλλί για να μας κουρέψουν

Η εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ υποδέχτηκε τον Νίκο Πορτοκάλογλου, ο οποίος έκανε λόγο για την καριέρα του στη μουσική, αλλά και την επιθυμία του να παρουσιάσει μια εκπομπή όπως είναι το «Μουσικό Κουτί».

Ο γνωστός μουσικός μίλησε για τη σκοτεινή περίοδο της Δικτατορίας που έζησε ως μαθητής και τις αναμνήσεις που έχει από εκείνη την εποχή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε εκείνη την εποχή χαρακτηρίζοντας μερικές από τις στιγμές της ως τις πιο ταπεινωτικές που έχει ζήσει.

 Η εποχή της Δικτατορίας
«Έζησα την περίοδο της Δικτατορίας, όχι τόσο σαν πολίτης αλλά σαν μαθητής. Πολύ σκοτεινή και καταπιεστική εποχή… Μόνο το γεγονός ότι μας μετρούσαν με το χάρακα το μαλλί για να μας κουρέψουν είναι από τα πιο ταπεινωτικά πράγματα που έχω ζήσει. Για να επιβιώσω μέσα σε αυτό το περιβάλλον είχα φτιάξει αυτή τη μάσκα του αναίσθητου και είχα αναπτύξει την επιστήμη του πώς να γίνεσαι αόρατος. Γινόταν ασυνείδητα αυτό.. Ταυτόχρονα, στην κρυφή μου ζωή, είχα αρχίσει ήδη να γράφω στίχους» είπε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

 
 
Το ξεκίνημα στα μπουζούκια
Μέσα σε όλα, ο αγαπημένος τραγουδοποιός αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του στον χώρο της μουσικής αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως πρωτόπαιξε μουσική στα μπουζούκια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «άλλο ήθελαν για μένα οι γονείς μου και με παρότρυναν να δώσω αρχιτεκτονική. Πράγμα που έκανα αλλά, επειδή δεν το πήρα ποτέ στα σοβαρά και δεν διάβασα ποτέ όπως έπρεπε, δεν μπήκα. Αμέσως με το που τελείωσα το σχολείο έτυχε να γνωρίσω ένα παιδί που έπαιζε κιθάρα και δούλευε σε λαϊκά μαγαζιά με πολύ καλό μεροκάματο. Μπουζούκια της εποχής, όχι τα πολύ μεγάλα, τα μεσαία. Με πιάτα και από όλα. Όταν έμαθα τι μεροκάματο έπαιρνε, σκέφτηκα πως αυτός είναι ένας τρόπος να αποκτήσω αυτονομία».

 
«Άρχισα έτσι να δουλεύω από πολύ νωρίς, από 18 χρονών. Πώς έγινε ακριβώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βρέθηκα και σε μια δουλειά που δεν ήταν αστεία. Ήταν μαέστρος ο Γεράσιμος Λαυράνος και τραγουδούσαν ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Γιώργος Γερολυμάτος, σοβαροί τραγουδιστές και έπαιζα και γω κιθάρα».

«Ήταν ένα τρομερό σχολείο μιας και δεν είχα ξαναπαίξει λαϊκό τραγούδι. Εγώ μεγάλωσα μέσα στη χούντα και το παράθυρο προς τον ελεύθερο κόσμο για μένα ήταν κυρίως το ροκ. Από ελληνικά άκουγα Σαββόπουλο και… Σαββόπουλο, τίποτα άλλο. Λίγα και τα ροκ συγκροτήματα της εποχής, οπότε άρχισα να μπαίνω στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που μέχρι τότε λίγο τον σνόμπαρα» συμπλήρωσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!