Μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα για τα lockdown: Αστυνομία παντού και δεκάδες συλλήψεις


Το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την “καταστολή” των “εχθρικών δυνάμεων”, μετά τις διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών στις μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Στην Κίνα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βγει στους δρόμους με στόχο να καταπνίξουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έχουν φουντώσει, τις τελευταίες ημέρες, σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κινεζική ηγεσία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, με δεκάδες συλλήψεις, αλλά και με έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι “απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου”, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη “δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας”.

Σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κινεζική πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid ήταν ο στόχος των διαδηλώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις, του μεγαλύτερου κινήματος διαμαρτυρίας μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν βίαια το 1989.

Η διαμαρτυρία αυτή διεξάγεται έχοντας ως υπόβαθρο τις βαθιές απογοητεύσεις από το πολιτικό σύστημα.

Μια μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε στις μεγάλες πόλεις της χώρας φάνηκε ωστόσο ότι απέτρεψε σήμερα τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πεκίνο και τη Σανγκάη.

πηγήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!