Κυκλώματα δολοφόνων δρουν στην Τουρκία – Πως το όνειρο γίνεται εφιάλτης

Είναι το τρίτο ναυάγιο με νεκρούς τις τελευταίες ημέρες και το τέταρτο μεγάλο περιστατικό με πλοίο, γεμάτο δεκάδες μετανάστες, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με πιθανό προορισμό την Ιταλία. Όλα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο.

23 Δεκεμβρίου: Σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου με αποτέλεσμα 3 άτομα να πεθάνουν και 12 να διασωθούν.
24 Δεκεμβρίου: Ιστιοφόρο προσάραξε κοντά στα Αντικύθηρα. Έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και απεγκλωβίστηκαν 90. Συνελήφθησαν 2 διακινητές.
Την ίδια ημέρα, δεύτερο ιστιοπλοϊκό προσάραξε στον Γερολιμένα, στο Γύθειο, με 92 μετανάστες. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν 3 Τούρκους διακινητές.
25 Δεκεμβρίου: Σημειώθηκε η τρίτη τραγωδία, στην Πάρο.
Τρεις είναι οι λόγοι για το οποίο συμβαίνει αυτό, υπογραμμίζει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

Η Τουρκία να… υπενθυμίσει στην Ευρώπη το Μεταναστευτικό
Το ψεύτικο αφήγημά της για την Ελλάδα
Δουλέμποροι ψάχνουν νέες διαδρομές αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.
Τα τέσσερα σοβαρά συμβάντα δεν είναι τα μόνα. Από τα τουρκικά παράλια οι δουλέμποροι στέλνουν καραβιές μεταναστών προς την Ιταλία.

Όπως το φορτηγό πλοίο με τις 382 ψυχές που ξεκίνησε από την Τουρκία και εξέπεμψε σήμα κινδύνου νότια της Κρήτης, στις 29 Οκτωβρίου.

Οι ιταλικές Αρχές υπολογίζουν ότι πάνω από 11.000 μετανάστες από την Τουρκία έχουν φθάσει στην χώρα τους.

Στον χάρτη, που αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, βλέπετε τα σημεία από τα τουρκικά παράλια με τα δρομολόγια, που οι δουλέμποροι στέλνουν τις καραβιές των μεταναστών. Σε όλα αυτά υπάρχει μία κοινή συνιστώσα. Το σημείο συνάντησης είναι νότια των Κυθήρων, απ’ όπου χαράζουν ρότα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Η ηγεσία του Λιμενικού έχει ενημερώσει για όλα αυτά τόσο την Κομισιόν και την Frontex όσο και την επιτροπή δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι προσλαμβάνουσες των ελληνικών Αρχών από πολλές πηγές πληροφόρησης, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέου τύπου υβριδική απειλή από την Τουρκία, με εργαλειοποίηση των μεταναστών, αδιαφορώντας για ανθρώπινες απώλειες.

Πλακιωτάκης: Κυκλώματα δολοφόνων δρουν στην Τουρκία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου, μετά την τραγωδία με τους νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, μέχρι στιγμής, στη γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν διασωθεί 63 άνθρωποι και έχουν ανασυρθεί 16 σοροί. Πρόκειται για το 3ο  τέτοιο περιστατικό σε τρεις μέρες.

Στη συνέχεια, μίλησε για εγκληματική ενέργεια από πλευράς διακινητών, καθώς στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές σε καράβια χωρίς σωσίβια για τα χρήματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Μιλάμε για κυκλώματα δολοφόνων που συνεχίζουν να δρουν στην Τουρκία» και ζήτησε την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.”

Όπως τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπάρχει σαφής εντολή για εγρήγορση και επαγρύπνηση σε κάθε σημείο των ελληνικών θαλασσών και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Δεν γνωρίζουμε αν είναι στρατηγική της Τουρκίας, παραμένουμε σε εγρήγορση»

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο υπουργός, σε 1450 επιχειρήσεις έχουν σωθεί 29.000 άνθρωποι. Τα στελέχη μας δρουν με βάση το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επίσης, συγκεκριμένα, όσον αφορά το ναυάγιο της Πάρου, θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε συνεργασία με το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!