Καθησυχασμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων – Εντολή να διερευνηθεί πως μεταδόθηκε ο ιός

Την ανάγκη της- κατά γράμμα- τήρησης του πρωτοκόλλου που ορίζει το ακριβές πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που πριν από δυο μέρες εμφανίστηκε σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών Λεωνίδα Βαρούδη, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκόμενων φορέων.

 

Η υφυπουργός εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται από καιρό σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

 

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ακόμα ότι δόθηκε εντολή για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί πως μεταδόθηκε ο ιός.

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ο οποίος τόνισε πως ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους από τους οποίους και προέρχεται η συγκριμένη νόσος.

 

Ο κ. Βαρούδης σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει οι χοιροτρόφοι και γενικότερα οι κτηνοτρόφοι να πειθαρχούν σε όσα λένε οι υπηρεσίες ενώ ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Μέχρι στιγμής όπως επισήμανε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας “έχουν γίνει χιλιάδες σφαγές χοίρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία κ.α) που εντοπίστηκαν με τη συγκεκριμένη νόσο σε μια προσπάθεια περιορισμού. Αυτό το πρόβλημα το έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς είναι απρόβλεπτο”.

 

“Όμως, στην Ευρώπη”, πρόσθεσε, “έχουν τον τρόπο να το αντιμετωπίσουν. Έχουν τους αγριόχοιρους μαντρωμένους σε κάποια καταφύγια με συρματοπλέγματα και έτσι δεν μπορούν να φύγουν ούτε να έρθουν άλλοι. Στις Σέρρες, ο χοιροτρόφος, έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Την νύχτα όπως όλοι γνωρίζουν κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα.

 

Σύμφωνα με τον κ Βαρούδη “θα πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου των αριθμών των αγριόχοιρων που κυκλοφορούν ελεύθεροι”.

 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

 

Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

www.topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!