Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Δύσκολο να αποδειχτεί η επαναλοίμωξη από κορονοϊό

Για το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό μίλησε Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ. 

«Κάναμε μία μελέτη παρακολούθησης σε κάποιους ασθενείς, 25 τον αριθμό, που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό με τεστ του εμπορίου. Εξετάσαμε τα αντισώματά τους. Μόνο ένας εξ αυτών είχε αναπτύξει αντισώματα. Σε παρακολούθηση βάλαμε μόνο πέντε άτομα και ένα εξ αυτών ανέπτυξε αντισώματα στις 20 ημέρες. Δύο άτομα στον μήνα. Και τα άλλα δύο τα παρακολουθούμε ακόμη» σημείωσε στην έκτακτη εκπομπή του MEGA. 

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ανοσία. Πότε εμφανίζεται, αν εμφανίζεται σε όλους, πόσο διαρκεί. Υπάρχουν δημοσιεύσεις διεθνώς για πιθανή επαναλοίμωξη. Είναι δύσκολο να το αποδείξει κανείς αυτό. Αν είναι επαναλοίμωξη ή μια λοίμωξη που συνεχίζεται. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα άτομα αυτά που εμφανίζονται θετικά ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό» σύνεχισε. 

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου επισήμανε: «αν δούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνουν στα άτομα που έχουν περάσει τη λοίμωξη να συνεχίζουν τα μέτρα και αυτοπροστασίας και του περιβάλλοντός τους. Αυτές οι οδηγίες υπάρχουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε κάθε μέρα ένα άτομο που έχει αναρρώσει». 

«Ο ΠΟΥ είπε ότι άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει, να μην θεωρούν ότι έχουν διαβατήριο ανοσίας και ότι δεν έχουν κανένα φόβο και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στο θέμα της ανοσίας», ξεκαθάρισε.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε πως «πρέπει να έχουμε πολύ καλά τεστ, αξιόπιστα, και από εκεί και πέρα και μία χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων, σημαίνει μια ετοιμότητα».

«Αν νοσήσει εκ νέου αυτό το άτομο, θα είναι πιο ήπια», κατέληξε. 

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!