Ελληνίδα καθηγήτρια στους NYT: Γιατί η Ελλάδα αποδείχθηκε τόσο ανθεκτική στον κορονοϊο

Η καθηγήτρια Φρόσω Μόττη – Στεφανίδη, του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Matina Stevis-Gridneff της έγκριτης εφημερίδας New York Times σχετικά με την ανθεκτικότητα ορισμένων κρατών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέρος της εν λόγω συνέντευξης παρουσιάστηκε στο άρθρο της δημοσιογράφου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 με τίτλο «Τα σκληραγωγημένα ευρωπαϊκά κράτη επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στη μάχη κατά του ιού» και υπότιτλο «Χώρες όπως η Κροατία και η Ελλάδα, που έλαβαν νωρίς μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, έχουν γενικά βοηθηθεί από τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι ατσαλώθηκαν από τις πρόσφατες σκληρές εμπειρίες, είτε του πολέμου είτε της οικονομικής καταστροφής».

Η καθηγήτρια Μόττη – Στεφανίδη, που είναι διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της σε θέματα ψυχικής ανθεκτικότητας, μίλησε για την ανθεκτικότητα της χώρας μας μπροστά σε αυτήν την πρόκληση.

Ανέλυσε τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών μέσα από το πρίσμα ενός ακαδημαϊκού μοντέλου ανθεκτικότητας.

Εξήγησε ότι η ανθεκτικότητα αναφέρεται σε ένα φαινόμενο όπου μια κοινωνία τα πάει καλά, ενώ πολλές χώρες δεν τα καταφέρνουν, παρά το γεγονός ότι βιώνει μια πολύ δύσκολη, αντίξοη κατάσταση.

Στην προκειμένη περίπτωση, αντίξοη κατάσταση είναι η πανδημία, η οποία αποτελεί μια συλλογική απειλή για την υγεία και τη ζωή κυρίως, αν και όχι μόνο, των ευάλωτων και ηλικιωμένων μελών της κοινωνίας.

Η πανδημία δυνητικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο σύστημα υγείας, κατακλύζοντάς το με ασθενείς της Covid-19.

Ότι μια χώρα τα πάει καλά υπό αυτές τις συνθήκες σημαίνει ότι έχει θετικά αποτελέσματα σχετικά με την υγεία του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Προστατευτικοί παράγοντες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν η έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η έγκαιρη εφαρμογή αυστηρών μέτρων.

Η ειλικρινής και ακριβής περιγραφή της κατάστασης και των κινδύνων από τους ειδικούς επιστήμονες δημιούργησε εμπιστοσύνη στον κόσμο, που δέχτηκε και ακολούθησε τα πρωτοφανή μέτρα.

Παράλληλα, η συνεχής παρουσίαση της τραγωδίας που εκτυλισσόταν στην Ιταλία από τα ΜΜΕ συνέβαλε στην πιστή εφαρμογή των μέτρων, διότι προκάλεσε φόβο στον κόσμο, και ο φόβος κινητοποιεί τον άνθρωπο να δράσει για να προστατευτεί.

Ενώ, όμως, ο εγκλεισμός του κόσμου από τη μια τον προστάτευσε από την Covid-19, από την άλλη δημιούργησε δευτερογενώς τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και να προωθήσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, η κυβέρνηση έριξε ένα δίχτυ προστασίας στηρίζοντας οικονομικά εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Φορείς ψυχικής υγείας στήριξαν την ψυχική υγεία των πολιτών.

Εν κατακλείδι, η ανθεκτικότητα της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και στην αποδοχή των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν από τον κόσμο.

Η δημοσιογράφος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μόλις είχαμε βγει από μια άλλη κρίση που μας ατσάλωσε και έτσι ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας.

Θα μπορούσε όμως να είναι άλλη η έκβαση λόγω της κόπωσης των πολιτών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!