"Γονατίζουν" τις εξαγωγές ροδάκινου οι δασμοί Τράμπ

Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι Έλληνες εξαγωγείς κομπόστας ροδάκινου από τους αυξημένους δασμούς που επέβαλλε προς τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα η αμερικανική κυβέρνηση. 

Οι κυρώσεις που επέβαλλε ο προέδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζεται ότι θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές φτάνοντας το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στον κλάδο των κονσερβοποιών και των ροδοκινοπαραγωγών αφού η αγορά των ΗΠΑ για την κομπόστα ροδάκινο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, με την αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών να αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες του αγροτικού κλάδου στο Real.gr, «οι Ελληνες παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου είναι ήδη “γονατισμένοι” από το ρωσικό εμπάργκο και τώρα έρχονται οι ΗΠΑ να ισοπεδώσουν και το βιομηχανικό ροδάκινο».

Η Ελλάδα εμφανίζεται στον κατάλογο των δασμών που θα επιβληθούν και σε άλλα καίρια της εξαγωγικά προϊόντα όπως είναι η φέτα, τα τυριά και τα υποκατάστατα αυτών, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνι), το γιαούρτι, το συσκευασμένο χοιρινό, το βούτυρο και άλλα γαλακτομικά προϊόντα και οι χυμοί.

πηγή