Αλλαγές φέρνει στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Ποιοι θα πληρώνονται περισσότερο και ποιοι λιγότερο


Αλλαγές φέρνει στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων το 2017. Από την 1η Ιανουαρίου, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται περισσότερο (από 3 έως και 10 ευρώ) και κάποιοι άλλοι λιγότερο (από 4 έως 19 ευρώ) καθώς επιβάλλεται εισφορά 6,67 % για την κύρια σύνταξη στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο, ως εργοδότης, θα αρχίσει να καταβάλει σταδιακά αυξανόμενες εισφορές ( 3,33% το 2017, 6,67% το 2018, 10% το 2019 και 13,33% από το 2020) που, αθροιστικά, θα φτάσουν τα 3,013 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Αυτά προβλέπονται στην ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει πως:

Το Δημόσιο θα πληρώσει, ως δαπάνη εργοδοτικών εισφορών για κύρια σύνταξη από τον προϋπολογισμό, 311 εκατ. ευρώ το 2017, 611 εκατ. ευρώ το 2018, 905 εκατ. ευρώ το 2019 και 1.186 εκατ. ευρώ το 2020 για τους τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, τους Ιερείς και τους υπαλλήλους των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα αιρετά όργανα (Βουλευτές και Δήμαρχοι) που μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ υπάγονταν στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των μηνιαίων συνταξίμων αποδοχών του ασφαλισμένου και καταβάλλονται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων από το Φορέα από τον οποίο μισθοδοτούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) ή της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας.

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου ανέρχεται μηνιαίως σε 6,67% επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, μειώσεις από 4 ευρώ – 19 ευρώ θα έχουν, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν 5 έτη καθώς θα πληρώνουν 2 ευρώ λιγότερα) και οι πτυχιούχοι Τεχνικής Εκπαίδευσης από 2,4 ευρώ έως 12,4 ευρώ (εξαιρούνται όσοι είναι λιγότερα από 5 έτη στο Δημόσιο οι οποίοι θα έχουν κέρδος 6,82 ευρώ). Αντίθετα αυξήσεις θα δουν στις αποδοχές τους κατά 2 ευρώ – 10 ευρώ οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά 3 έως 8 ευρώ οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

 

news

πηγήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!