Ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία [εικόνες + βίντεο]

41 νεκροί, 239 τραυματίες μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ


Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία στον απόηχο της τριπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει σχεδόν βέβαιος ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος και ζητά να γίνει η τελευταία επίθεση σημείο καμπής στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην τρομοκρατία. Η επίθεση στο Ατατούρκ ήταν η τελευταία σε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί φέτος στην Τουρκία με δεκάδες θύματα. Η Τουρκία έχει γίνει στόχος των τρομοκρατών και εκτός από τις απώλειες ανθρώπων η τουριστική της βιομηχανία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

image

image

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι ένας από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ανατινάχθηκε έξω από το αεροδρόμιο και οι άλλοι δύο μέσα στο κτίριο του αεροδρομίου. «Όταν οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν να περάσουν από τον συνηθισμένο έλεγχο ασφαλείας, όταν δεν κατάφεραν να περάσουν από τους σαρωτές σώματος και τους ελέγχους ασφαλείας, γύρισαν πίσω, έβγαλαν τα όπλα τους από τις βαλίτσες τους και άνοιξαν πυρ προς τον έλεγχο» είπε. Οι δράστες έφτασαν με ταξί στο διεθνές αεροδρόμιο και αρχικά δεν κατάφεραν να περάσουν μέσα στο χώρο των αφίξεων.
Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα 37 ετών. Οι δέκα είναι πολίτες ξένων χωρών (έξι Σαουδάραβες, ένας Ιορδανός, ένας Τυνήσιος, ένας Ουκρανός και ένας από το Ουζμπεκιστάν), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν 23 Τούρκοι πολίτες. Από τους 23 νεκρούς Τούρκους οι πέντε ήταν αστυνομικοί. Σε ανακοίνωση των τουρκικών αρχών αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

image

Εντωμεταξύ, από την Τρίτη το βράδυ παρατηρούνται στην Τουρκία προβλήματα στην πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα όπως facebook, twitter και youtube. Η κρατική Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για θέματα Διαδικτύου, σε ανακοίνωσή της, υπενθύμισε την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών που επιβλήθηκε το βράδυ. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων αναρτούν στο Διαδίκτυο εικόνες από τις επιθέσεις, πράγμα που «εξυπηρετεί τους σκοπούς της τρομοκρατίας».

image


Φωτογραφίες: EPA/SEDAT SUNA, EPA/ROMAN PILIPEY,  EPA/DENIZ TOPRAK



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!