LIVING

Ταξίδι στο Μαρόκο

alt
Γράφει: Bizznews.gr

Το Μαρόκο είναι η χώρα της ομορφιάς, του καλού γούστου και των αντιθέσεων. Είναι ο προορισμός των 4 εποχών και έχει δεχθεί τέσσερις διαφορετικές επιρροές όπως: της Σαχάρας και Αφρικής στο Νότιο τμήμα, της Αραβικής εξωτικής στην Ανατολή, της Ατλαντικής στο δυτικό τμήμα, της μεσογείου και της Ευρώπης στο βορρά. 


Το Μαρόκο είναι η χώρα της ομορφιάς, του καλού γούστου και των αντιθέσεων. Είναι ο προορισμός των 4 εποχών και έχει δεχθεί τέσσερις διαφορετικές επιρροές όπως: της Σαχάρας και Αφρικής στο Νότιο τμήμα, της Αραβικής εξωτικής στην Ανατολή, της Ατλαντικής στο δυτικό τμήμα, της μεσογείου και της Ευρώπης στο βορρά. 

Το Μαρόκο αποτελεί σήμερα ”ζωντανό μουσείο” της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής- μιας ιστορίας στην περίπτωσή του γραμμένης κυρίως από τον αραβικό κόσμο και φιλοτεχνημένης (συχνότατα και με αίμα) από τους δυτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το πλήρες όνομα της χώρας είναι Αλ Μαγκρίμπ που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ”Δυτικό Βασίλειο” ή απλώς η ”Δύση”. Μπορεί να ακούγεται ”κλισέ”, αλλά το Μαρόκο είναι η χώρα των αντιθέσεων. Δίπλα- δίπλα με τον δυτικό κοσμοπολιτισμό της Καζαμπλάνκα, ο ταξιδιώτης θα συναντήσει τους γητευτές φιδιών στις πλατείες του τουριστικού Μαρακές, ενώ δίπλα στα μεσαιωνικά διοικητικά κτίρια θα εντυπωσιαστεί από τους μιναρέδες.
Τα πολύβουα παραθαλάσσια κέντρα με τις ημιεξωτικές παραλίες και τα δαιδαλώδη εμπορικά στενά της Φεζ συνυπάρχουν με τις ήσυχες, ”κρυφές” και πανέμορφες τοποθεσίες στην οροσειρά του Άτλαντα, που ενδείκνυται για όσους νιώθουν έτοιμοι για περπάτημα και… ανακαλύψεις, αλλά και με τις εικόνες των πλινθόκτιστων χωριών στις παρυφές της Σαχάρα. Αν και οι κάτοικοι του Μαρόκο είναι εξαιρετικά φιλόξενοι, κάτι που ο επισκέπτης της χώρας θα έχει την ευκαιρία μνα διαπιστώσει σε κάθε επαφή μαζί τους, καλό θα ήταν να προσεχθούν οι νεαροί που αυτοσυστήνονται ως ”οδηγοί”, ενώ οι γυναίκες καλό θα ήταν να συνηθίσουν στο ότι θα συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα βλέμματα από ό,τι συνήθως.
Το Μαρόκο έχει μάθει να ζει με μουσική. Το ετερόκλητο των ήχων που θα συνοδεύουν κάθε σας περιήγηση (από τα ιδιότυπα μοιρολόγια των βουνίσιων, έως τους πλανόδιους λαϊκούς οργανοπαίχτες στα εμπορικά κέντρα και το μουρμούρισμα του οδηγού της ερήμου), θα προκαλέσουν το εκπαιδευμένο αυτί που θα κληθεί να εντοπίσει περισσότερα από οκτώ διαφορετικά είδη μουσικής παράδοσης. 


Συμβουλές και πληροφορίες για το ταξίδι σας στο Μαρόκο

Διαβατήρια – Visa: Για την είσοδο σας στο Μαρόκο είναι απαραίτητο το ελληνικό διαβατήριο. Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται visa. Κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το προξενικό γραφείο του Μαρόκου στην Ελλάδα. 

Διατροφή: Σας συνιστούμε να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Η Μαροκινή κουζίνα προσφέρει γεύματα που αποτελούνται από νόστιμα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, με αρωματικά μπαχαρικά, ψάρι και νόστιμο κρέας, φημίζεται δε παγκοσμίως σαν μία από τις καλύτερες του αραβικού κόσμου. Το δημοφιλέστερο πιάτο είναι το κουσκούς.Το φαγητό στο Μαρόκο χαρακτηρίζεται από την πολύπλοκη χρήση των μπαχαρικών και όχι των φρέσκων μυρωδικών, με εξαίρεση την μέντα και το φρέσκο κόλιαντρο. Το κύμινο, η κανέλα, ο κρόκος, το κόλιαντρο, το γαρύφαλλο, το αποξηραμένο τζίντζερ, οι καυτερές πιπεριές και η πάπρικα εμφανίζονται σχεδόν παντού, ενώ η χαρίσα (μείγμα σκόρδου, ελαιολάδου, καυτερής κόκκινης πιπεριάς και αλατιού) και το κουσκούς ή “σκσο”, όπως το λένε οι Μαροκινοί συνοδεύουν σχεδόν όλα τα γεύματα. 

Αγορές: Αξίζει να ψωνίσετε κελεμπίες, παραδοσιακά δερμάτινα υποδύματα, υφάσματα μπροκάρ και υπέροχα βερβερίνικα χαλιά στη Φεζ, δερμάτινα είδη ρουχισμού ή αξεσουάρ στο Μαρακές και επίσης χάλκινα αντικείμενα ή ασημένια κοσμήματα. 

Γεύσεις: Ξεχωρίζει η κουζίνα των Βερβερίνων αλλά θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα και φυσικά πικάντικα πιάτα σε όλα τα εστιατόρια του Μαρόκου.

Κωδικός Κλήσης: 00212, Νόμισμα: Μαροκινό Ντιρχάμ (DH), Γλώσσα: Aραβική, Κλίμα: Θερμό μεσογειακό με έντονη υγρασία, Ηλεκτρικό Ρεύμα: 220 Volts

Περισσότερες πληροφορίες για ταξίδια στο Μαρόκο: http://www.travel-deals.gr/country_results.php?country_id=40

Πηγές:
http://www.in2life.gr/dossier/articles/105724/Dossier_Article.aspx
http://www.touristorama.com/maroko

Leave a Comment