Στο γραφικό νησί των Κυκλάδων οι προετοιμασίες έχουν μπει στο τελικό στάδιο, καθώς το ραντεβού για μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις με απήχηση στις πέντε ηπείρους πλησιάζει.

Το Santorini Experience 2018 αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά events στο παγκόσμιο καλεντάρι του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τρεις άνθρωποι που ευθύνονται για την επιτυχημένη πορεία της διοργάνωσης –που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε θεσμός– μιλούν στοPeople για όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο αλλά και για το παρασκήνιο λίγο πριν από το μεγάλο ραντεβού στις 5-7 Οκτωβρίου 2018.

Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας

Πώς μπήκατε στη διαδικασία να σκεφτείτε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μια αθλητική διοργάνωση σε ένα νησί σαν τη Σαντορίνη;

Το 2015 ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο», με έμφαση στις εναλλακτικές, off season μορφές τουρισμού. Μέσα από τις στρατηγικές μας επιλογές στοχεύουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δεδομένων και παραστάσεων για τον επισκέπτη, στην ανάδειξη της εμπειρίας μέσα από τη συμμετοχή του σε δράσεις που θα αναδεικνύουν κατ’ ουσίαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη μοναδικότητα του προορισμού.

Ποια είναι τα οφέλη από τη διοργάνωση Santorini Experience, που διεξάγεται στο νησί από το 2015;

Το σημαντικότερο όφελος είναι η προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, ανθρώπων με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, που θα εκτιμήσουν και θα βιώσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Λευτέρης Τζούρος, πρόεδρος Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης

Οι συμμετοχές από την τοπική κοινωνία είναι εντυπωσιακές κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης του Santorini Experience. Πιστεύετε ότι χτίζεται μια αθλητική κουλτούρα στους κατοίκους του νησιού;

Ο Δήμος Θήρας μέσω του ΔΑΠΠΟΣ (Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης) αποφάσισε από το 2014 την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη Σαντορίνη. Βασική προϋπόθεση ήταν αφενός η προσέλευση επισκεπτών μέσα από τη συμμετοχή τους στα αθλητικά δρώμενα, αφετέρου η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. Η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού σε έναν αθλητικό θεσμό, όπως το Santorini Experience, η οποία είναι αυξανόμενη κάθε χρόνο, πιστοποιεί ότι η έννοια «αθλητισμός» έχει μπει πλέον στο DNA του Σαντορινιού. Η Σαντορίνη είχε μείνει πίσω σε αθλητικά δρώμενα, όπως το Santorini Experience, ελέω τουριστικής ανάπτυξης και για πολλά χρόνια ήμασταν απλά θεατές των άλλων διοργανώσεων. Αθλητική παιδεία, αθλητική κουλτούρα, αθλητικός τουρισμός. Έννοιες που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν κάτι μακρινό, πλέον σήμερα είναι κάτι υπαρκτό και είναι απόλυτα κατανοητό ότι με συμμετέχοντες τους μόνιμους κατοίκους στα αθλητικά δρώμενα θα έχει διάρκεια η προσπάθεια αυτή.

Δεν είναι δύσκολο για έναν αθλητικό οργανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνδιοργανώσει και να «τρέχει» κάθε χρόνο μια διοργάνωση που βραβεύτηκε μέχρι και με χρυσό Ερμή στον τομέα της παραγωγής;

Η ενέργεια που είχε όλη η ομάδα του ΔΑΠΠΟΣ ήταν η σπίθα για κάτι μεγάλο. Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της ιδέας που είχαμε, πολύ λίγοι πίστευαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν με το μέρος μας και αυτό διότι δεν είχε ξανατολμήσει κάποιος, ώστε να γνωρίζουμε, αν θέλετε, πώς γίνεται. Εν συνεχεία εξασφαλίσαμε τη συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων και την Ένωση Λεμβούχων. Δύο κομβικοί συνεργάτες για τη συνέχεια. Ο καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και ελπίζω και στο μέλλον να είναι η Active Media, μια εταιρεία με γνώση και εμπειρία σε τέτοιες διοργανώσεις. Άρα λοιπόν, κατ’ εμέ, η δυσκολία έγκειται καθαρά στην εύρεση συνεργατών και στη μεταξύ τους χημεία, έτσι ώστε μόλις γίνει κατανοητός ο ρόλος του καθενός η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη.

Άκης Τσόλης, διευθύνων σύμβουλος Active Media Group

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για φέτος; Θα σπάσετε και πάλι το ρεκόρ συμμετοχών από ξένες χώρες, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο;

Είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς να βλέπουμε τόσες συμμετοχές από τόσο πολλές διαφορετικές χώρες. Χώρες που είναι 17-18.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαντορίνη. Για να καταλάβετε την πραγματική διάσταση, η Ρωσία βρίσκεται από τη Σαντορίνη σε απόσταση 2.500 χλμ., το Πεκίνο σε 5.000 χλμ. και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, από όπου σταθερά έχουμε συμμετοχές κάθε χρόνο, ξεπερνάνε τις 17.000 χλμ., όταν ο Νότιος Πόλος είναι στα 14.000 χλμ.

Αν σας ζητούσα να αναφέρετε ένα μόνο πράγμα για το οποίο είστε υπερήφανος, ποιο θα ήταν αυτό;

H σύμπραξη Δημοσίου, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών επιχειρήσεων (κυρίως ξενοδοχείων) και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η ένωση όλων αυτών, κάτι που δεν πίστευε κανένας, που έφτασε τη χάρη του Santorini Experience εκεί που δεν έχει φτάσει ακόμα ελληνική διοργάνωση: στο FOX Sports και στην τηλεοπτική προβολή του σε πάνω από 85 χώρες στον κόσμο.

Ποια είναι η φετινή καινοτομία σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες;

Η συναυλία που προσφέρεται δωρεάν για πρώτη φορά σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και η συμφωνία με εταιρεία αθλητικού υλικού, που όχι μόνο αναβαθμίζει την ποιότητα των παροχών αλλά δημιουργεί και νέα δεδομένα στο χώρο των αθλητικών διοργανώσεων.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.