Τροφές πλούσιες σε κάλιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα σου

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα και είναι το τρίτο κατά σειρά αφθονότερο στον οργανισμό μας μετά το ασβέστιο και το φώσφορο.

Οι νεφροί αποτελούν  το βασικότερο όργανο του σώματός μας για την διατήρηση του ισοζυγίου του καλίου. Καταστάσεις που μπορούν να μεταβάλλουν το ισοζύγιο είναι η διάρροια, ο εμετός, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και οποιαδήποτε διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών. Κύρια λειτουργία του είναι η “συνεργασία” με το νάτριο για τη σωστή οξεο-βασική ισορροπία και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Δες επίσης: Τι θα με βοηθήσει να χάσω βάρος; Φάε το μεγαλύτερο γεύμα το μεσημέρι και λαχανικά το βράδυ

    Από την ηλικία των 14 χρόνων περίπου και έπειτα, 4.700 mg/ημέρα είναι η απαιτούμενη πρόσληψη καλίου για άνδρες και γυναίκες. Ανεπαρκής πρόσληψη (υποκαλιαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του καρδιακού μυός, χαμηλή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και διαταραχές της κρεατίνης, του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της σύνθεσης των πρωτεϊνών. Ορισμένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι οι αρρυθμίες, η μυϊκή αδυναμία, η ναυτία, οι διαρροϊκές κενώσεις και η ευερεθιστότητα. Αντίθετα, υπερκαλιαιμία μπορεί να προκύψει σε περιπτώσεις μη σωστής λειτουργίας των νεφρών με πρόσληψη καλίου >18g/ημέρα.

    Το κάλιο σχετίζεται και με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Το νάτριο πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το κάλιο (για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση αλατιού), ενώ εάν έχουμε ανεπάρκεια μαγνησίου, τότε υπάρχει και αδυναμία απορρόφησης του καλίου.

Δες επίσης: Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη: Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές

Το κάλιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι τα:

  • φρούτα (βερίκοκα, μπανάνα, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες κ. ά.),
  • τα λαχανικά και τα όσπρια (κολοκυθάκια, κρεμμύδια, μανιτάρια, μπάμιες, σπανάκι, φακές, φασόλια σόγιας κ. ά.),
  • σε αμυλούχες τροφές (πατάτες, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής κ. ά.),
  • σε σπόρους (αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κάστανα, σουσάμι κ. ά.),
  • αλλά και σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κοτόπουλο, βοδινό, πέστροφα, σαρδέλα, σολομός, συκώτι κ. ά.).
  • Επίσης, περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ και στο κακάο.

Ευχαριστούμε την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Διονυσία Αγαλιώτη

 


πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!