Τάσος Τρύφωνος: «Παραμονή Πρωτοχρονιάς έπαιξαν στον Αδύναμο Κρίκο 8 μέλη της κυπριακής κυβέρνησης – ενθουσιάστηκε το BBC!»


Με αυτά τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως παρουσιαστή, ο Τάσος Τρύφωνος ανέλαβε τα ηνία του τηλεπαιχνιδιού Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος, το οποίο επέστρεψε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ΡΙΚ – ΣΚΑΪ έπειτα από 18 χρόνια και δεν θυμίζει σε τίποτα την –τότε– μοναδική οικοδέσποινά του, Έλενα Ακρίτα. Ο ίδιος ακολουθώντας τη συμβουλή της κατάφερε να φέρει εις πέρας μια μεγάλη πρόκληση.

Από τη Γεωργία Χαλκιά

«Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος ξεκίνησε την εποχή που εργαζόμουν κι εγώ στο Mega, στην εκπομπή Prive της Έλενας Κατρίτση. Φυσικά θυμάμαι τον αντίκτυπο που είχε η Έλενα Ακρίτα ως σκληρή παρουσιάστρια, όμως δεν προσπάθησα να τη μιμηθώ, γιατί πολύ απλά αυτή ήταν η δική της συμβουλή όταν την πήρα τηλέφωνο για να της πω ότι θα παρουσιάσω τον Αδύναμο Κρίκο στην Κυπριακή Τηλεόραση.

Μου είπε χαρακτηριστικά: “Μην αντιγράψεις εμένα ή την Αγγλίδα, κάν’ το δικό σου’’». Μια συμβουλή που όπως φαίνεται αποδείχτηκε σωστή, καθώς τα ποσοστά στους πίνακες τηλεθέασης κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

«Μου αρέσει που ομολογουμένως κέρδισα το στοίχημα. Ευχαριστώ την Έλενα Ακρίτα, διότι είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα και έχουμε μια υπέροχη σχέση. Σκέψου πόσο βαρύ ήταν να αναβιώσεις ένα θρυλικό παιχνίδι γνώσεων σε φορμάτ του BBC που έχει προβληθεί σε 55 χώρες και με μια παρουσιάστρια στην Ελλάδα η οποία έχει γράψει ιστορία. Όταν το σκεφτόμουν η πίεση ήταν αφόρητη. Το πρώτο διάστημα που παρουσίαζα το παιχνίδι ένιωθα άρρωστος, προσπαθούσα να βρω την ισορροπία μου.

Σήμερα, μετά από 500 και πλέον επεισόδια σε Ελλάδα και Κύπρο χαίρομαι για την αποδοχή του κόσμου και είναι σημαντικό πως οι νεότερες γενιές, που δεν είχαν προλάβει το παιχνίδι με την Έλενα, το αγάπησαν με μένα. Μου ταιριάζει αυτό το παιχνίδι. Από μικρός τρελαινόμουν στην κυριολεξία με τις γενικές γνώσεις. Εάν άκουγα κάτι που δεν ήξερα αμέσως έτρεχα να καλύψω το κενό, με εξαίρεση το ποδόσφαιρο! Άρα παρουσιάζω ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων αφενός γιατί κι εγώ ο ίδιος ως τηλεθεατής θα το έβλεπα και αφετέρου επειδή μου αρέσει να μαθαίνω» εξομολογείται.

«Η μοναδικότητα του παιχνιδιού είναι ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης»

Ως παρουσιαστής διακρίνεται για τον ντόμπρο αλλά και τον γλαφυρό τρόπο που αντιμετωπίζει τους παίκτες, ενώ σπάνια η κάμερα θα εξασφαλίσει στο πλάνο κάποιο χαμόγελό του. «Η μοναδικότητα του παιχνιδιού είναι ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης. Πρέπει να είσαι ετοιμόλογος χωρίς να αφήνεις περιθώρια» εξηγεί, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει πως δεν συζητά με τους διαγωνιζόμενους πριν από τα γυρίσματα.

«Δεν ενδείκνυται, άλλωστε, σύμφωνα και με τη “βίβλο’’ του παιχνιδιού. Τους δίνω μόνο κάποιες χρήσιμες συμβουλές στο πλατό, όπως να μιλάνε δυνατά και να μην ξεχνάνε τα “bank’’». Οι αμήχανες και αυθόρμητες απαντήσεις έχουν γίνει πλέον viral στο διαδίκτυο, ενώ η δική του αξέχαστη στιγμή ήταν πριν από λίγους μήνες.

«Ένας παίκτης ήρθε λίγες ώρες μετά τον γάμο του και μάλιστα έφερε μαζί τη σύζυγό του, τους γονείς και τα πεθερικά του. Όταν τον ρώτησα στον αέρα εάν είναι παντρεμένος, μου αποκάλυψε ότι μόλις είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο και ήρθαν όλοι μαζί απευθείας μετά στο στούντιο για να παίξει.

Μου φάνηκε απίστευτο» λέει γελώντας. Στο επεισόδιο που προβλήθηκε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς απέναντί του είχε ως παίκτες μέλη της Κυπριακής Κυβέρνησης. Τι τον εντυπωσίασε άραγε;

«Το πόσο ακομπλεξάριστοι φάνηκαν οι Υπουργοί της κυβέρνησης και δέχτηκαν αμέσως να πάρουν μέρος στο παιχνίδι. Το BBC ενθουσιάστηκε μόλις πληροφορήθηκε ότι στην Κύπρο ήρθαν ως διαγωνιζόμενοι 8 μέλη της κυβέρνησης. Μάλιστα αυτό τον καιρό θα ξαναρχίσει το παιχνίδι στη Ρωσία και ήθελαν να συμπεριλάβουν το συγκεκριμένο επεισόδιο ώστε να δείξουν στον κόσμο πόση επίδραση μπορεί να έχει σε μια χώρα».

Ακούγοντάς τον σκέφτομαι εάν ήταν ο ίδιος παίκτης, ποιον θα ήθελε να έχει απέναντί του. «Τον Νίκο Μουτσινά. Προκαλώωω! Θα γελούσαμε πολύ. Μαζί θα φτιάχναμε και την υπόλοιπη ομάδα» τονίζει με χιούμορ.

 

«Ποτέ δεν πήγα αδιάβαστος σε συνέντευξη»

Πολλοί είναι εκείνοι που θα ζήλευαν τις δημοσιογραφικές συναντήσεις του Τάσου Τρύφωνος καθώς εδώ και οκτώ χρόνια μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Κύπρου και του talk-show Τετ-α-Τετ καταγράφει μοναδικές στιγμές με ιδιαίτερα αποκαλυπτικές συνεντεύξεις. Όσο για το μυστικό του, ο λόγος στον ίδιο: «Αφενός η συνέντευξη έχει γίνει πια η “δεύτερη φύση’’ μου και αφετέρου με τους περισσότερους συνεντευξιαζόμενους τυγχάνει να γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια.

Ανάμεσά μας έχει αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη αλλά και εκτίμηση. Από πολύ μικρός, εξάλλου, είχα την πεποίθηση ότι η σοβαρότητα σε αυτή τη δουλειά είναι μια επένδυση. Η δημοσιογραφία είναι ένα βαρύ φορτίο γι’ αυτόν που την επιλέγει.

Πάντα πρέπει να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις. Ποτέ δεν πήγα αδιάβαστος σε μια συνέντευξη. Ο συνδυασμός λοιπόν των προαναφερθέντων έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα στο τηλεοπτικό μου Τετ-α-Τετ , όπου είχα τη χαρά να συναναστραφώ με τόσο σπουδαίες προσωπικότητες». Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μερικές από τις εμβληματικές προσωπικότητες που γνώρισε.

Τι θυμάται άραγε από αυτούς; «Είχε μεγάλο ενδιαφέρον η κουβέντα με τον πρώην Βασιλιά των Ελλήνων. Τον ρώτησα πώς γίνεται ένας νεαρός υπερ-δημοφιλής βασιλιάς, όπως ήταν εκείνος, μέσα σε τρία μόλις χρόνια να χάσει τον θρόνο. Με την απάντησή του, αντιλήφθηκα –πιστεύω ψυχολογώντας τον σωστά– πως ο ίδιος πιάστηκε εξαπίνης, κάτι που δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας του. Ένα παιδί που μεγάλωσε στη σκιά του Εμφυλίου Πολέμου, είδε κατά τη βασιλεία του να γίνεται το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Επειδή είμαι εραστής της ιστορίας και έχω μελετήσει πολύ, θεωρώ πως το μυστικό είναι να κατανοήσει κάποιος τις συνθήκες και τη νοοτροπία που επικρατούσαν τότε στην ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία. Όταν έπειτα τον ρώτησα γιατί όρκισε τη Χούντα και δεν έκανε αμέσως το αντικίνημά του, απάντησε ξεκάθαρα: “Ήθελα να αποφύγω έναν ακόμη Εμφύλιο’’». Όσον αφορά την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο ίδιος εξομολογείται πως είναι ένα απίστευτο μυαλό και μια σπουδαία προσωπικότητα.

«Πριν συναντηθούμε διάβασα κάποια από τα βιβλία της και αρκετή από την ιστορία του Βυζαντίου. Αυτή η γυναίκα είναι η προσωποποίηση της θέλησης και του απόλυτου μυαλού. Την εκτιμώ γιατί τολμά να μιλάει ανοικτά για πράγματα που δεν είναι αρεστά, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους».

Σίγουρα έχει πολλές ακόμα αξέχαστες ιστορίες να διηγηθεί. «Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μού είπε χαρακτηριστικά στο τηλέφωνο: “Είχα αποφασίσει να σταματήσω τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αλλά για σένα θα κάνω μια εξαίρεση’’. Καθίσαμε για περίπου τρεις ώρες στο γραφείο του στην Αραβαντινού και ήταν απίστευτο το πόσο γλαφυρά θυμόταν περιστατικά και χρονολογίες που έγιναν δεκαετίες πριν» μου λέει ενώ αναρωτιέμαι ποιο πρόσωπο θα ήταν πρόκληση για εκείνον;

«O Μίκης Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας γίγαντας του νεοελληνικού πολιτισμού και σίγουρα στο μυαλό του έχει πολλά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως “φάρος’’ στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Όσο για ένα Τετ-α-Τετ που πιστεύω πως θα είχε πολύ ενδιαφέρον και δυστυχώς δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω, θα ήταν με την τελευταία Ελληνίδα θεά, τη Μελίνα Μερκούρη. Θυμάμαι ήταν Κυριακή του 1994 όταν πέθανε κι εγώ υπηρετούσα ως αξιωματικός στο στρατό. Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ, λες και ήταν δικός μου άνθρωπος» εξομολογείται.

«Δεν έχω Σαββατοκύριακα εδώ και χρόνια, όμως είναι δική μου επιλογή»

Η εμπειρία του στο δημοσιογραφικό χώρο μετρά πολλά χρόνια, με μια καριέρα που χτίστηκε με προσπάθεια αλλά και σκληρή δουλειά. Ο ίδιος ήταν από τους τυχερούς του επαγγέλματος καθώς βίωσε τόσο τις συνθήκες της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στον χώρο των media. «Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη παράδοση στα ΜΜΕ αφού είναι μεγαλύτερη αγορά και η Αθήνα είναι και μητροπολιτικό κέντρο.

Παρ’ όλα αυτά είδαμε ότι στα χρόνια της βαθιάς κρίσης η Κύπρος κατάφερε να δώσει επιλογές και λύσεις σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου και να αναδειχτεί σε μια νέα αγορά: αυτή των ελλαδο-κυπριακών παραγωγών που γυρίζονται κατά κόρον στην Κύπρο. Άσχετα με το τι γράφεται κατά καιρούς, εγώ προτιμώ αυτό το φαινόμενο παρά τον κατακλυσμό των τουρκικών σίριαλ στα ελληνικά κανάλια.

Θέλει τσαγανό για να επιβιώσεις σε αυτό τον δύσκολο χώρο, υπάρχει ίντριγκα, πισώπλατες μαχαιριές. Τα έζησα όλα αυτά αφού επέστρεψα στην Κύπρο και διαπίστωσα ότι ισχύει το ρητό “Ουδείς προφήτης στον τόπο του’’.

Όσον αφορά την περίοδο που δούλευα στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν έτυχε, αν ήμουν τυχερός ή αν απλώς δεν το κατάλαβα, αλλά δεν θυμάμαι κάτι να με έχει πικράνει ιδιαίτερα». Βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση και σκαρώνει σχέδια για το μέλλον.

«Αυτό που ήθελα πάντα από το 1994 που ξεκίνησα είναι να έχω διάρκεια στον χρόνο και να μη χαθώ όπως πολλοί σε αυτό τον χώρο. Η δημοσιογραφία δεν είναι εύκολο μονοπάτι, υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα. Έχω κάνει πολλές θυσίες. Απίστευτες ώρες εργασίας. Δεν έχω Σαββατοκύριακα εδώ και χρόνια. Όμως είναι δική μου επιλογή και όταν κουράζομαι λέω στον εαυτό μου “Αυτό ήθελες, μην παραπονιέσαι τώρα’’».

Η δημιουργία οικογένειας χωράει κάπου ανάμεσα σε αυτή τη γεμάτη από επαγγελματικές υποχρεώσεις ζωή; «Η δημιουργία οικογένειας δεν νομίζω. Η πιο σίγουρη “επένδυση’’ όταν κάποιος έχει δική του οικογένεια είναι το να αφιερώνει ελεύθερο χρόνο. Χρόνο που τη δεδομένη περίοδο της ζωής μου δεν υπάρχει».

Πηγή: People

Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου

Instafeed

The post Τάσος Τρύφωνος: «Παραμονή Πρωτοχρονιάς έπαιξαν στον Αδύναμο Κρίκο 8 μέλη της κυπριακής κυβέρνησης – ενθουσιάστηκε το BBC!» appeared first on Peoplegreece.com.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!