Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία από το 2019


Αλλαγές που θα αλλάξουν τελείως τον εκπαιδευτικό «χάρτη» προωθεί το υπουργείο Παιδείας, που από το 2019 σκοπεύει να αλλάξει εντελώς τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια ενώ από φέτος κιόλας θα ελαφρύνει τον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς αυτές τις ημέρες εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εκτός από το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, από το 2019-2020 αναμένεται να κάνουν… πρεμιέρα και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι πρόκειται για μια «ριζοσπαστική λύση», που απαιτεί μια κάποια «αλλαγή νοοτροπίας» στην κοινωνία.

Εξήγησε δε, ότι το βασικό για την κυβέρνηση είναι όχι η εισαγωγή αλλά το να «επανέλθει η Γ’ Λυκείου».

Οι αλλαγές αυτές δεν θα αφορούν τα παιδιά που θα μπουν φέτος στη Β’ Λυκείου. Η μοναδική αλλαγή με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι μαθητές αυτοί είναι ένα νέο μάθημα, που ονομάζεται «Πολίτης και Κοινωνία».

Για το εν λόγω μάθημα αναμένεται να υπάρξει και επιμόρφωση καθηγητών και θα αφορά στους θεσμούς του κράτους και της δημοκρατίας.

Εξετάσεις

Μετά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου για το απολυτήριο, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες αλλαγές και στην Α’ και Β΄ Λυκείου.

Οι συνέργειες στην ανώτατη εκπαίδευση

Ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε επίσης ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις συνέργειες και τον νέο τύπο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στο Ιόνιο και τα Ιωάννινα ενώ παράλληλα έχει δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για τη Στερεά Ελλάδα.

 

 

cnn

 

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!