Πηνελόπη Πλάκα: «Δεν έχω τη δύναμη να διώχνω ανθρώπους από τη ζωή μου»


Το παιδικό της όνειρο δεν ήταν να ανέβει στο σανίδι. Αντίθετα, η μικρή Πηνελόπη Πλάκα σκεφτόταν ενίοτε τη λευκή στολή του γιατρού ή μια σχολική αίθουσα γεμάτη παιδιά. Στις πανελλήνιες εξετάσεις κατακτά μία θέση στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι συναντήσεις της με τα αμφιθεατρικά έδρανα ήταν μετρημένες, καθώς είχε πάρει την απόφαση να κυνηγήσει την τύχη της στην Αθήνα, επιλέγοντας τις θεατρικές σπουδές.

«Νομίζω ότι πήγαινα Β’ Λυκείου όταν έτυχε να δω μια θεατρική παράσταση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία σχέση με αυτό τον χώρο. Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκα σε μια θεατρική αίθουσα και εντυπωσιάστηκα. Η μυρωδιά του θεάτρου και το γεγονός ότι ξεχνούσες πού βρισκόσουν και σε ταξίδευαν οι ηθοποιοί με συνεπήραν. Όλο αυτό που συνέβαινε με μάγεψε και αποφάσισα πως πρέπει να το ψάξω παραπάνω. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, είπα στους γονείς μου «Έκανα το χρέος μου ως παιδί. Διάβασα, έκανα τα ιδιαίτερά μου, πέρασα στη σχολή, αλλά τώρα θα μου επιτρέψετε να ακολουθήσω το όνειρό μου». Θέλω να σου πω ότι, αφού πέρασε το αρχικό σοκ, δέχτηκα τεράστια υποστήριξη».

«Είμαι μια φυσιολογική γυναίκα που ζει στην εποχή της»

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της τα πέρασε σε μια μικρή κωμόπολη στον Δήμο Χαλκηδόνας, το Άδενδρο, έχοντας δίπλα της τον παππού και τη γιαγιά. «Γιαγιά ίσον νοικοκυρά. Είχε ρίζες από τη Μικρά Ασία, μαγείρευε πολύ ωραία. Θυμάμαι τις μυρωδιές και την εικόνα της στην κουζίνα. Στο παιδικό μυαλό μου την είχα ως πρότυπο. Από εκείνη πήρα το χούι με τη μαγειρική. Μου αρέσει και με ξεκουράζει. Πιστεύω ότι είναι τέχνη» δηλώνει, ενώ όταν τη ρωτάω αν πιστεύει ότι είναι μια παραδοσιακή γυναίκα, απαντάει:

«Δεν ξέρω τι σημαίνει ακριβώς ο όρος παραδοσιακή γυναίκα. Εγώ πιστεύω ότι είμαι μια φυσιολογική γυναίκα που ζει στην εποχή της. Εργάζομαι και είμαι οικονομικά ανεξάρτητη. Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με το σπίτι μου, να καθαρίζω, να μαγειρεύω, να περιποιούμαι τον σύντροφό μου και τους φίλους μου. Νομίζω είμαι μια κανονική γυναίκα. Δεν ξέρω αν τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά».

Παρόλο που είναι μόλις 28 ετών, δεν διστάζει να παραδεχτεί πως η σκέψη του παιδιού στροβιλίζει στο μυαλό της. «Δεν είναι ότι απλά το ονειρεύομαι ή το εύχομαι. Το θέλω πραγματικά. Δεν έχει χτυπήσει απλά καμπανάκι μέσα μου, αλλά καμπάνα» λέει γελώντας και συνεχίζει: «Πρόσφατα μια καλή μου φίλη έγινε μαμά. Της λέω «Ζηλεύω, δεν μπορώ να το διαχειριστώ, τι να κάνω;» και μου απαντάει «Κάνε κι εσύ». Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ακριβώς έτοιμη, αλλά έχω αρχίσει να μπαίνω σε αυτό το mood».

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει lifestyle»

Μπορεί στο παρελθόν κάποιες προσωπικές της σχέσεις να είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο η ίδια δείχνει να έρχεται σε αμηχανία όταν μιλάει για την προσωπική της ζωή. Σε ερώτηση για το αν βρίσκεται αυτή την περίοδο σε σχέση, απαντάει: «Γενικά είμαι καλά, αλλά δεν θα ήθελα να απαντήσω συγκεκριμένα. Δεν είναι ότι κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, αλλά το κάνω γιατί δεν είμαι έτοιμη να το επικοινωνήσω, παρά μόνο σε δικούς μου ανθρώπους. Περνώντας τα χρόνια αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη. Δηλαδή, σκέφτεσαι «Έχει νόημα, Πηνελόπη, να μιλήσεις για αυτό; Σου κάνει καλό ή κακό; Όχι. Οπότε γιατί να μιλήσεις; Είσαι πιο ευτυχισμένη κρατώντας πράγματα για εσένα; Είσαι. Είναι τόσο απλό». Και να ξέρεις ότι όταν είμαι έτοιμη, θα το επικοινωνήσω. Δεν είμαι κρυψίνους. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζω πως μπορεί να βγω αύριο και να με φωτογραφήσουν, αλλά θα ήθελα στα λόγια μου να είμαι πιο φειδωλή. Δηλαδή, εσύ θα πας σε έναν άγνωστο και θα μοιραστείς πληροφορίες για την προσωπική σου ζωή; Όχι. Γιατί πρέπει να το κάνω εγώ;» ξεκαθαρίζει.

Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου μπορεί να εντείνει το ενδιαφέρον του κοινού για την προσωπική του ζωή, απαντάει: «Όλα αυτά είναι κουταμάρες. Κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα πράγματα, εκτός αν είσαι στο εξωτερικό και είσαι η Jennifer Lopez. Εκεί, αγάπη μου, να είναι όλοι οι φωτογράφοι έξω από το σπίτι σου. Τώρα, στην κατάσταση που είμαστε εμείς και με αυτά που ζούμε, είναι δυνατόν; Ποιος θα ενδιαφερθεί και γιατί; Στην Ελλάδα δεν υπάρχει lifestyle, κι αυτό που βλέπουμε είναι κατασκευασμένο. Όχι ότι δεν συμβαίνει κι αλλού αυτό. Παλιά υπήρχαν όντως σταρ. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μια σταρ. Υπήρχε ένας μύθος. Με όλα αυτά που ζούμε στη χώρα μας, δεν απασχολεί κανέναν το lifestyle. O κόσμος το ανεβάζει και το κατεβάζει. Έχουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη χώρα».

«Αυτό που με φοβίζει είναι το άγνωστο»

Έχει κάνει την ενδοσκόπησή της και νιώθει πως με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό της, ενώ μιλώντας για φοβίες εξομολογείται: «Ξέρεις τι είναι αυτό που φοβάμαι περισσότερο; Τη μετάβαση. Δεν θα πω τη λέξη «θάνατος», γιατί θεωρώ πως γίνεται μετάβαση κάπου αλλού. Έχω χάσει αγαπημένους μου ανθρώπους, έχω περάσει από αυτό το στάδιο και μου λείπουν αφόρητα. Δεν περνάει στιγμή που να μην τους σκέφτομαι, δεν υπάρχει βράδυ που να μην τους ονειρεύομαι. Αυτό που με φοβίζει είναι το άγνωστο, αν και προσπαθώ να συμφιλιωθώ μαζί του. Είμαι άνθρωπος όμως και γνωρίζω πως δεν μπορώ να τα κατακτήσω όλα. Δεν θα υπήρχε και μαγεία αν γινόταν αυτό. Προσπαθώ, λοιπόν, να το διαχειριστώ, αν και πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω. Αλλά μέχρι κάπου θα φτάσω. Νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή τη φοβία. Νομίζουμε ότι τα έχουμε καταφέρει όλα, η επιστήμη έχει προχωρήσει, εμείς οι ίδιοι έχουμε προχωρήσει κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη και πιστεύουμε ότι έχουμε δύναμη και θα ζήσουμε για πάντα. Ξεχνάμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί κάτι να συμβεί. Αυτό είναι το λάθος μας».

Γενικότερα, οι αποχωρισμοί δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για την ίδια. «Μπορεί να απομακρυνθώ από κάποιον άνθρωπο για να πάρω τον χρόνο μου. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, είτε είναι φιλικές είτε είναι ερωτικές ή είναι οικογενειακές. Αυτό ξέρεις γιατί συμβαίνει; Γιατί –δυστυχώς ή ευτυχώς– δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους ανθρώπους στην ίδια βάση. Παρ’ όλα αυτά, εγώ δεν έχω τη δύναμη να διώχνω ανθρώπους από τη ζωή μου, επειδή κάπου μπορεί να εξελίχθηκα εγώ κι όχι ο άλλος ή το αντίστροφο» δηλώνει.

Επομένως εξαντλεί τα όριά της για να πει αντίο; «Πέρασα από πάρα πολλά στάδια. Όπως περνάει κάθε φυσιολογική γυναίκα. Στο παρελθόν ήμουν πιο επιφανειακή, ενώ άλλες φορές έβλεπα τα πράγματα πιο ρομαντικά. Αυτή τη στιγμή είμαι πραγματικά πάρα πολύ συνειδητοποιημένη κι όταν θα υπάρχω σε μια σχέση, θα ξέρω ότι είμαι με όλο μου το είναι και θα το προσπαθώ μέχρι το τέλος. Είναι πολύ εύκολο να λες ότι αγαπάς κάποιον. Τα λόγια είναι εύκολα. Το θέμα είναι οι πράξεις. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αγάπη χωρίς να πολεμάς γι’ αυτή κάθε μέρα».

«Κινούμαι πάντα με το ένστικτό μου»

Δυναμισμός και ευαισθησία είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνεις εύκολα στον χαρακτήρα της κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας. Δεν αφήνει τις ευκαιρίες να χαθούν, κάτι που γίνεται αντιληπτό αν σκεφτεί κανείς πως μπήκε νωρίς στον επαγγελματικό στίβο. Μολονότι 28 ετών, μετράει ήδη αρκετές συνεργασίες σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το κοινό την απολαμβάνει στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 Πέτα Τη Φριτέζα.

«Πέρσι είχα πει στον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνω κάτι που θα με γεμίσει και να μη συμβιβαστώ. Όταν μου έγινε η πρόταση για το Πέτα Τη Φριτέζα χάρηκα, γιατί ένιωσα ότι είναι ευλογία. Πρόκειται για μια πολύ ωραία συγκυρία, με εξαιρετικούς ηθοποιούς. Δεν ευλογούμε τα γένια μας, αλλά πάμε πολύ καλά. Ξέρεις, είναι όμορφο να αντιλαμβάνεσαι την αγάπη του κόσμου».

Πρόσφατα ο Γιάννης Μπέζος δήλωσε στην κάμερα του Happy Day και τη δημοσιογράφο Τίνα Μεσσαροπούλου «Στις δουλειές που κάνω εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση να αργήσει κάποιος». Με αφορμή τη συνεργασία τους στη σειρά του ΑΝΤ1, τη ρωτάω αν της έχει συμβεί ποτέ να καθυστερήσει. «Μου έτυχε. Μπέρδεψα την ώρα που είχα γύρισμα. Ήμουν σπίτι μου, χαλαρή, μαγείρευα, έκανα δουλειές. Με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάνε «Πηνελόπη, πού είσαι;», απαντάω «Στο σπίτι μου, δουλεύω» και μου λένε «Δουλεύεις σε εμάς όμως τώρα». Ήταν απόσταση μίας ώρας από το σπίτι. Δεν μπορείς να καταλάβεις με τι άγχος πήγα. Επειδή όμως δεν το κάνω αυτό, είμαι τυπική και στην ώρα μου πάντα, οι άνθρωποι κατανόησαν ότι ήταν μια άτυχη στιγμή».

Στο παρελθόν παραδέχεται πως έχει μετανιώνει τη θετική της απάντηση σε μια συνεργασία. «Κινούμαι πάντα με το ένστικτό μου. Όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται να μην πέσεις έξω κάποια στιγμή. Μπορεί τελικά να μην είναι αυτό που περίμενες ή να μην έχεις καλή επικοινωνία με έναν άνθρωπο μέσα στη δουλειά. Πάντα κάτι μπορεί να προκύψει. Γι’ αυτό, όμως, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε. Αν ήταν όλα εύκολα, δεν θα έπαιρνες και τα κατάλληλα μαθήματα, προκειμένου να ξέρεις πώς να το χειριστείς την επόμενη φορά» εξομολογείται.

Η σχέση της με τα social media είναι καλή, ωστόσο φροντίζει ακόμη κι εκεί να προστατεύει τα του οίκου της. Τη ρωτάω αν την έχει τρομάξει ποτέ η συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαντάει με ειλικρίνεια: «Μου έχει τύχει να με ενοχλεί κάποιος πολύ έντονα. Μου έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα. Σκεφτόμουν, είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Με φοβίζει η εμμονή. Έφτασα κάποια στιγμή ακόμη και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γιατί πραγματικά φοβήθηκα. Λες στην αρχή ότι δεν θα ασχοληθείς, αλλά όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για εμμονή, κάπου φοβάσαι, γιατί πιστεύεις ότι θα γίνει και κάτι άλλο εκτός από ένα μήνυμα στο κινητό σου. Τελικά λύθηκε κι όλα πήγαν καλά».

Αξιολογώντας, ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό καταλήγει: «Μακάρι, να είναι αυτά τα προβλήματά μας. Τα έχουμε κάνει όλα τεράστια. Αυτό που μου συνέβη ήταν κάτι μικρό. Το θέμα είναι να μην έχεις θέματα στην ψυχολογία σου, στην υγεία σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Γιατί αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα».

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

 

The post Πηνελόπη Πλάκα: «Δεν έχω τη δύναμη να διώχνω ανθρώπους από τη ζωή μου» appeared first on Peoplegreece.com.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!