Vinyl is back: Συναυλίες και Σκηνές Ροκ!

Το «Vinyl is back» επανέρχεται στο «Τεχνόπολις», 13 – 15 Μαρτίου και μαζί του φέρνει … Φλέρυ Νταντωνάκη, Νίκο Κούνδουρο και «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ».


Το «Vinyl is back», η κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, που έχει γίνει το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου, επανέρχεται στο«Τεχνόπολις» στο Γκάζι, το τριήμερο 13, 14 και 15 Μαρτίου.Αλλά φέρνει και νέα θέματα.

Όπως το αφιέρωμα στα μουσικά – και όχι μόνο – ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοΐτη με προβολή τριών ταινιών του  -μεταξύ αυτών και σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ «Οδύσσειες σωμάτων – Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο».

Όπως επίσης, τα «Τραγούδια στο βινύλιο με το χασάπικο νόημά τους» του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού, τα τέσσερα νέα 45άρια της σειράς, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζωντανά στο πλαίσιο της διοργάνωσης Vinyl is back.

Γνωρίζοντας τους μύθους

Το Vinyl is back γρήγορα έγινε ένα «πάρκο ψυχαγωγίας» για τους μουσικόφιλους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με την μουσική, ότι πιο τονωτικό για την εποχή.

Μέσα από τα βινύλια ο μουσικόφιλος κυριολεκτικά «κοσκινίζει» τους μουσικούς και τις μπάντες, ενώ οι νεώτεροι λάτρεις του βινυλίου, που όλο και πληθαίνουν, ακούν καλλιτέχνες που μόνο από τον μεγαλύτερο αδερφό τους ή τους γονείς τους είχαν ακούσει.

Τώρα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μύθους της μουσικής όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, οι Rolling Stones, οι Beatles, ο Jimi Hendrix, αλλά και νέους μουσικούς που παίζουν με πάθος όπως οι Black Keys και φυσικά τους U2, Nick Cave, ο Tom Waits, Γιάννη Αγγελάκα και τόσους άλλους που γράφουν το δικό τους μύθο μέσα στα χρόνια.

Napster, iTunes και πίσω στο βινύλιο

Το 1999 ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση και σταδιακά πήρε τα ηνία στο μοίρασμα της μουσικής και της αγοράς. Ξεκινώντας με το πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων Napster, το νέο μέσο ψηφιακής μουσικής οδήγησε σε αυτό που έχει γίνει η νούμερο ένα στην πώληση μουσικής στον κόσμο, το iTunes. Παράλληλα όμως έφερε μείωση των πωλήσεων και μοιραία έκλεισαν, δισκογραφικές εταιρείες που κήρυξαν πτώχευση, αλλά και μείωση των πωλήσεων στα megastores, στα δισκοπωλεία και στη μουσική βιομηχανία. Έτσι άλλαξε ο παγκόσμιος χάρτης της μουσικής.

 Αλυσίδες καταστημάτων που έχασαν την επαφή τους με την μουσική, ίσως αποτελούν μια ξεθωριασμένη ανάμνηση για πολλούς. Σε πείσμα όλων αυτών τα παραδοσιακά δισκάδικα με βινύλια άντεξαν στο χρόνο και στην κρίση, αναπτύχθηκαν και εξακολουθούν να ανάβουν τη φλόγα και το πάθος για τις παλιές καλές μέρες της μουσικής και της δισκογραφίας.

Από 1 έως 20 – 25 ευρώ

Οι επικριτές του βινυλίου μιλούν για «ακριβό σπορ». Όμως το βινύλιο, κατ’ αρχάς, είναι άποψη στην επαφή με την μουσική και κατά δεύτερον όσοι αναφέρονται έτσι γι’ αυτό, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με τα δισκάδικα καθώς μια επίσκεψή τους σε αυτά θα καταλάβουν ότι οι τιμές των δίσκων βινυλίου ξεκινούν από το ελάχιστο ποσό του 1 ευρώ (τιμή second hand δίσκων) και η διακύμανσή της τιμής τους, στην περίπτωση των σφραγισμένων δίσκων καινούργια παραλαβής, δεν ξεπερνά τα 20-25 ευρώ, πόσο που μπορεί κανείς να διαθέτει με μέτρο στο γενικό προϋπολογισμό του, για να απολαύσει ένα καλό βινύλιο.

Ποιοι συμμετέχουν στο «Vinyl is back»

Καταστήματα πώλησης δίσκων

Ιδιώτες/ Συλλέκτες δίσκων

Δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου

Μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κοκ)

Αξεσουάρ για βινύλια

Είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου

Αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ

Έπιπλα/Βάσεις για ηχοσυστήματα

Μουσικές Αφίσες

Μουσικά T-shirts & Μπλούζες

Μουσικά Βιβλία

Handmade Express Bazaar

Τα ντοκιμαντέρ

Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μηχανουργείου (Δ12), στο «Τεχνόπολις», θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

«Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού» (2002, εγχρ.+ α/μ, 26)

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 25ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας – Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του ΥΠΠΟ – Διάκριση «Κίνητρο» ΕΚΚ – Εύφημος Μνεία ΠΕΚΚ

«Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» (2006, α/μ, 62 )

Β’ Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Οδύσσειες σωμάτων – Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο» (2010, εγχρ.+α/μ, 83)

* Το αφιέρωμα στον μουσικό ντοκιμαντερίστα και δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη πραγματοποιείται με αφορμή την επικείμενη επαναπροβολή στις αίθουσες του τελευταίου ντοκιμαντέρ του, «Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου», καθώς και της έκδοσης του βραβευμένου σάουντρακ σε βινύλιο.

Τα live

Βασίλης Λέκκας / Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Παρασκευή 13.03,  17:00

Μαρία Αναματερού, Παρασκευή 13.03, 19:00

Σαββέρια Μαργιολά / Γιώτης Σαμαράς, Κυριακή 15.03, 12:00

Χάρης Μακρής, Κυριακή 15.03, 13:30

Μιχάλης Κουμπιός, Ζωή Τηγανούρια – Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Κυριακή 15.03, 19:00

Info: Χώρος : Κτίριο Δ12 «Μηχανουργείο» (Πειραιώς 100, Γκάζι). Δωρεάν είσοδος όλες τις μέρες.

Ώρες λειτουργίας :Παρασκευή 13 Μαρτίου: 5-9 μ.μ. Σάββατο 14 Μαρτίου: 11 π.μ. – 9 μ.μ. Κυριακή 15 Μαρτίου: 11 π.μ. – 9 μ.μ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!