Τριστάνος και Ιζόλδη – Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΛΣ

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.


Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Ο λόγος για την πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη», μία παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μόνο τέσσερις παραστάσεις (23, 27, 31 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2015).

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της, θα αναμετρηθεί με το έργο ορόσημο της μουσικής ιστορίας, το οποίο σηματοδότησε την αρχή του ύστερου μουσικού ρομαντισμού.

Την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ την σκηνοθεσία τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διεθνής Έλληνας της όπερας Γιάννης Κόκκος.

Ο «Τριστάνος και Ιζόλδη» είναι ένα έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, το οποίο με τις καινοτομίες της αρμονίας και τον πλούτο της γραφής του, άλλαξε διά παντός την ιστορία της μουσικής. Η σύνθεση του έργου ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1857 και το 1859, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε στο Μόναχο το 1865. Ο Βάγκνερ το έγραψε επηρεαζόμενος από το έργο του σπουδαίου φιλοσόφου Άρθουρ Σοπενχάουερ, αλλά και από την έντονα συναισθηματική του σχέση με την Ματθίλδη Βέζεντονκ.

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι ότι επηρέασε -άμεσα ή έμμεσα-, όχι μόνο σπουδαίους συνθέτες της δυτικής μουσικής, όπως τους Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους, Μπρίτεν, Ντεμπυσσί, Ραβέλ, Στραβίνσκι κ.ά., αλλά και φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, λογοτέχνες όπως ο Τόμας Μαν, συμβολιστές ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, αλλά ακόμα και σύγχρονους κινηματογραφιστές όπως ο Λαρς Φον Τρίερ.

Όπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενο του είναι του ίδιου και βασίζεται σε μύθο πιθανώς κελτικής προέλευσης. Η πλοκή αφορά τον έρωτα του ιππότη Τριστάνου για την ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία φέρνει ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους.

Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο Μάρκος τους βρίσκει μαζί και σε συμπλοκή που ακολουθεί ο Τριστάνος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου παραληρεί. Όταν η Ιζόλδη φτάνει κοντά του είναι πια αργά: ο Τριστάνος ξεψυχά στα χέρια της και εκείνη τον ακολουθεί καθώς οραματίζεται την παντοτινή ένωση μαζί του.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις τέσσερις παραστάσεις της παραγωγής Τριστάνος και Ιζόλδη, ξεκινά την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2014 από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής (Β. Σοφίας και Κόκκαλη & Ομήρου 8), της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59) και online στα www.megaron.gr και www.nationalopera.gr.

Πληροφορίες, τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: 2107282333 & 2103662100



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!