Το παγωτό που δε λιώνει στον ήλιο (;)

Λιώνει πιο αργά χάρη σε μια πρωτεΐνη που ανακάλυψαν Σκωτσέζοι επιστήμονες.


Νέο συστατικό που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σκωτία «θωρακίζει» το παγωτό απέναντι στη ζέστη και το κάνει να λιώνει πιο αργά. Με τη χρήση μιας φυσικής πρωτεΐνης το παγωτό διατηρείται παγωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ανθεκτικό στη ζέστη παγωτό θα είναι έτοιμο να σερβιριστεί σε τρία με πέντε χρόνια.

Ομάδες επιστημόνων των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Νταντί ανακάλυψαν την πρωτεΐνη, BsIA, η οποία λειτουργεί δένοντας μεταξύ τους τις φυσαλίδες του αέρα, τα λιπαρά και το νερό στο παγωτό. Η πρωτεΐνη δημιουργεί ένα μείγμα που αντιστέκεται στο θερμό περιβάλλον διατηρώντας το έτσι για αρκετή ώρα στερεό αλλά και κρύο. Επιπλέον εμποδίζει τον σχηματισμό μικρών κρυστάλλων πάγου στην επιφάνεια του παγωτού που αλλοιώνουν την υφή και την γεύση του. Μάλιστα, χάρη στη νέα πρωτεΐνη θα μπορούν όλα τα παγωτά στο μέλλον να παρασκευάζονται με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και με λιγότερες θερμίδες.

image

«Δεν πρόκειται για παγωτό που δεν λιώνει. Ποιος θέλει το παγωτό του… παγάκι; Θα λιώνει πιο αργά και θα είναι για περισσότερο χρόνο σταθερό και όρθιο χωρίς να στάζει και να λερώνει», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Κάιτ ΜακΦι.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!