Τι θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα;

Προτάσεις, νέες ταινίες και οχι μόνο.


Σε Ακολουθεί (It Follows)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ
Πρωταγωνιστούν: Μάικα Μονρόε, Κιρ Γκίλκραϊστ, Ολίβια Λουκάρντι, Λίλι Σέπε

Στα προάστια μιας αμερικάνικης πόλης, ένα κορίτσι κάνει για πρώτη φορά σεξ. Κι αμέσως μετά μια μυστηριώδης οντότητα που βλέπει μόνο εκείνη, την ακολουθεί παντού και αν την πιάσει θα την σκοτώσει.

Το φιλμ του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ ξεκινά από μια ιδέα που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη κι αθέλητα αστεία, όμως την αναπτύσσει σε κάτι που καταλήγει να είναι ένα από τα καλύτερα θρίλερ που είδαμε εδώ και πολύ καιρό. Εναν ατμοσφαιρικό υπόκωφο εφιάλτη που τρυπώνει κάτω από το δέρμα σου και σου προξενεί απανωτές ανατριχίλες και μαζί μια ενδιαφέρουσα παραβολή για την ενηλικίωση και την σεξουαλική αφύπνιση, τον τρόμο του να μεγαλώνεις και να αλλάζεις. Εξαιρετικά φωτογραφημένο, συναρπαστικά ελλειπτικό, με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια από την μουσική έως τα ειδικά εφε, το «Σε Ακολουθεί» είναι ένα μικρό διαμάντι που δεν έχει καμιά σχέση με τις συνηθισμένες ταινίες τρόμου του συρμού, μα φέρνει στο μυαλό κλασσικά δείγματα του είδους, από τις μέρες του Ζακ Τουρνέρ, μέχρι το σινεμά του Τζον Κάρπεντερ.


Γαλλική Σουίτα (Suite Francaise)
Σκηνοθεσία: Σολ Ντιμπ
Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μισέλ Γουίλιαμς, Ματίας Σένερτς, Σαμ Ράιλι

Ρομάντζο στην εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, βασισμενο σε ενα λογοτεχνικό best seller.

Γαλλία 1940: η Γαλλική Σουίτα διηγείται την ιστορία της όμορφης Λουσίλ, που περιμένει νέα από τον άντρα της- κρατούμενο πολέμου, ενώ ζει με την αυταρχική πεθερά της. Η ζωή της γίνεται άνω κάτω όταν θα φτάσουν μετανάστες από το Παρίσι, ακολουθούμενοι από ορδές Γερμανών στρατιωτών. Δε μπορεί να αγνοήσει το Μπρούνο, τον όμορφο αξιωματικό που μένει στο σπίτι τους. Μια αγάπη γεννιέται μέσα στην τραγωδία του πολέμου. O Ματίας Σένερτς, η Μισέλ Γουίλιαμς κι η Κρίστιν Σκοτ Τόμας αποτελούν πιθανότατα τους καλύτερους λόγους για να ενδιαφερθεί κανείς γι αυτό το ρομάντζο που δεν μοιάζει να πηγαίνει πολύ μακριά από τα προσδοκώμενα.


Το Πάρτι Του Αποχαιρετισμού (Mita Tova)

Σκηνοθεσία: Ταλ Γκράνιτ, Σάρον Μέιμον
με τους Ζέεβ Ρεβάς, Λεβάνα Φινκελστάιν, Αλίζα Ρόζεν, Ίλαν Νταρ, Ράφι Ταβόρ, Χίλα Σαριόν

Μια κομεντί από το Ισραήλ με θέμα την ευθανασία που προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο 75χρονος Γιεζεκέλ ζει σε οίκο ευγηρίας της Ιερουσαλήμ με τη γυναίκα του. Παρά το γεγονός ότι εκείνη υποφέρει από άνοια, η ζωή τους περιστοιχίζεται από παρέες και η καθημερινότητά τους κυλά εύθυμα. Όταν όμως ο Μαξ, επιστήθιος φίλος του Γιεζεκέλ, αρρωσταίνει με ένα ανίατο νόσημα, ο Γιεζεκέλ αποφασίζει να τον βοηθήσει να πεθάνει ήρεμος, και με αξιοπρέπεια. Απευθύνεται στον Δρ Ντάνιελ, έναν κτηνίατρο, και στον συνταξιοδοτημένο αστυνομικό Ραφι, για να εκτελέσουν αυτή τη ζόρικη αποστολή, την οποία αντιμετωπίζουν με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ – η μόνη που εναντιώνεται ηθικά στη διαδικασία είναι η γυναίκα του Γιεζεκέλ. Καθότι όμως την κρίσιμη στιγμή κανείς από την ομάδα δεν «τραβάει τη σκανδάλη», ο Γιεζεκέλ – ως πρώην μηχανικός και εφευρέτης – φτιάχνει μία μηχανή αυτό-ευθανασίας για χατίρι του φίλου του. Καθώς οι φήμες για την εφεύρεση πυκνώνουν, οι εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς και τα ευτράπελα, πολλαπλασιάζονται. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Γιεζεκέλ αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι η κατάσταση της γυναίκας του χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Τα ηθικά διλήμματα είναι πολλά και αναπάντητα.


Ευχήσου και Όλα Γίνονται (Absolutely Anything)

Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς
Πρωταγωνιστούν: Σάιμον Πεγκ, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ, Τζον Κλιζ, Μάικλ Πέιλιν, Ρόμπιν Ουίλιαμς, Κέιτ Μπέικινσεϊλ,

Ο Τερι Τζόουνς των Μόντι Πάιθον σε μια τανία που προσπαθεί μάλλον μάταια να μας πείσει πως όλα τα κωμικά μας όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα.

Ο Νιλ Κλαρκ είναι ένας απογοητευμένος από την ζωή και την δουλειά του δάσκαλος, που ξαφνικά αποκτά την ικανότητα να κάνει πραγματικότητα ό, τι ευχηθεί. Οι δυνάμεις αυτές πηγάζουν από μια ομάδα εξωγήινων, οι οποίοι τον παρακολουθούν από το διάστημα επιθυμώντας τον αφανισμό της Γης. Ο τρόπος με τον οποίο ο Νιλ θα χρησιμοποιήσει τις νέες του δυνάμεις θα υπαγορεύσει το μέλλον της ανθρωπότητας – μία λανθασμένη κίνηση και οι εξωγήινοι θα καταστρέψουν την Γη για πάντα. Όσο προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα, ο Νιλ επιχειρεί να κερδίσει την καρδιά της γειτόνισσάς του με τη βοήθεια του αφοσιωμένου του σκύλου, ο οποίος μπορεί πλέον να μιλήσει και να σκεφτεί λογικά – παρόλο που οι περισσότερες σκέψεις του αφορούν τα σκυλομπισκότα που τόσο λατρεύει! Θα καταφέρει ο Νιλ να αποκτήσει το κορίτσι των ονείρων του και ταυτόχρονα να σώσει τη Γη από την καταστροφή;


Hitman: Πράκτορας Νο. 47 (Hitman: Agent 47)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Μπαχ
Πρωταγωνιστούν: Ζάκαρι Κουίντο, Ρούπερτ Φρεντ, Σάιαραν Χιντς, Τόμας Κρέτσμαν, Χάνα Γουέιρ, Εμίλιο Ριβέρα

Κινηματογραφική μεταφορά ενός βιντεοπαιχνιδιού, που απευθύνεται προφανώς στους ήδη παίκτες.

Ο Πράκτορας No. 47 έχει σχεδιαστεί γενετικά με σκοπό να αποτελέσει την τέλεια φονική μηχανή. Το όνομά του έχει προκύψει από τα δύο τελευταία ψηφία του barcode που υπάρχει σαν τατουάζ στο πίσω μέρος του λαιμού του. Είναι το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας -και 46 προηγούμενων παρόμοιων πρακτόρων-κλώνων- με αξεπέραστη δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και ευφυΐα. Ο τελευταίος του στόχος είναι μια τεράστια οργάνωση, που σχεδιάζει να ξεκλειδώσει το μυστικό του παρελθόντος του Πράκτορα No. 47 για να δημιουργήσει έναν στρατό δολοφόνων με ικανότητες που ξεπερνούν ακόμη και τις δικές του. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με μια νέα γυναίκα που μπορεί να έχει το μυστικό για να ξεπεράσουν τους πανίσχυρους και μυστηριώδεις εχθρούς τους, ο Πράκτορας No. 47 έρχεται αντιμέτωπος με συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις ρίζες του, αλλά και με τον πιο θανάσιμο εχθρό του σε μια επική μάχη.


Μάρνι (Μarnie)****
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν: Σον Κόνερι, Τίπι Χέντρεν, Ντάιαν Μπείκερ

Κλασσικός Χίτσοκ σε επανέκδοση.

Η Μάρνι είναι μια κλεπτομανής νεαρή γυναίκα που λιποθυμά κάθε φορά που βλέπει κόκκινο χρώμα. Ενας πλούσιος επιχειρηματίας γοητευμένος μαζί της την προσλαμβάνει στην επιχείρησή του, γνωρίζοντας για την νεύρωσή της. Την συλλαμβάνει επ΄αυτοφόρω και την πιέζει να τον παντρευτεί. Η γυναίκα του αποδεικνύεται ψυχρή. Και τότε αυτός θα κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει το σκοτεινό παρελθόν και το τραύμα που τη βασανίζει. Μια από τις λιγότερο διάσημες ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκο, η «Μάρνι» μοιάζει εν τούτοις να συνοψιζει τις κινηματογραφικές και ψυχοσεκουαλικές εμμονές του δημιουργού της. Και να είναι φυσικά την ίδια στιγμή, ένα αγωνιώδες φιλμικό κομψοτέχνημα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!