Σία Κοσκινά: ”Λείπει το πάθος. Γίνονται όλα στο καθεστώς του «άντε να τελειώνουμε”

Η Σία Κοσκινά μια πολυτάλαντη και αγαπημένη Καλλιτέχνης σε μία όμορφη συνέντευξη αποκλειστικά στο Bizznews και τον Σπύρο Καλαματιανό.


Η Σία Κοσκινά μια πολυτάλαντη και αγαπημένη Καλλιτέχνης σε μία όμορφη συνέντευξη μόνο στο Bizznews και τον Σπύρο Καλαματιανό.

Τι Θυμάται η Σία Κοσκινά από τα πρώτα της βήματα;
Πόσο κόπο έκανα να πείσω τους γονείς και τον περίγυρο μου ότι θέλω να κάνω μιούζικαλ, τη θετική αντίδραση του πατέρα μου όταν έμαθε ότι μπήκα με υποτροφία στη σχολή στο Λονδίνο, τη σαστιμάρα μου όταν με πήρε η Άννα Βίσση στους Δαίμονες του `92 και το πόσο εύκολα άνοιγαν οι πόρτες στις δουλειές αφότου επέδειξα την καλλιτεχνική μου αξία, που σημαίνει ότι υπήρχε και υπάρχει, προσφορά εργασίας για καλλιτέχνες του μιούζικαλ….

SIA KOSKINA-GR

Ποιο σημείο της καριέρας σας ήταν σταθμός για εσάς;
Οι δύο συνεργασίες μου με τον Μάριο Φραγκούλη, ήταν πολύ καθοριστικές εμπειρίες διότι έβαλα σε εφαρμογή όλα όσα έμαθα στο εξωτερικό …Βέβαια έχω αναμνήσεις από πολύ όμορφες συναντήσεις στη σκηνή, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Πέμη Ζούνη, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Γιάννη Μπέζο, τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Μίμη Πλέσσα, σταθμός όμως ήταν και η εμφάνισή μου με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο(Νεφέλες 2001)ως κορυφαία του χορού!

Έχετε κάνει επιτυχημένη πορεία σε όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα(Μουσική-Θέατρο-Τηλεόραση-Χορό)τι άλλο να περιμένουμε από εσας; Ενδεχομένως την συγγραφή κάποιου βιβλίου;
Χα! Τη συγγραφή βιβλίου δεν την σκέφτηκα ποτέ πριν, δεν πιστεύω ότι έχω ιδιαίτερο ταλέντο σε αυτό, εκτός αν πρόκειται να εκδώσω τελικά τη μέθοδο διδασκαλίας που έχω κατοχυρώσει ήδη από το 2007 και δουλεύω επάνω σε αυτήν τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχοντας άριστα αποτελέσματα στην διδαχή του Μιούζικαλ στην Ελλάδα. Λέγεται P.M.T.P method by Sia Koskina!

Ποια ήταν η ποιο δύσκολη στιγμή στην ζωή σας;
Τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στη δουλειά μου, μπορώ να τις δω σαν δοκιμασίες και να τις ξεπεράσω. Αυτό που δύσκολα ξεπερνώ είναι οι αποχωρισμοί με ανθρώπους που αγάπησα και δέθηκα μαζί τους.

sia koskina Artyfact-20
Η Σία Κοσκινά τι απεχθάνεται και τι αγαπάει τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην επαγγελματική;
Λατρεύω την ανιδιοτέλεια και την προσφορά να βοηθήσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη! Μια τέτοια πράξη με συγκινεί! Απεχθάνομαι τις διπλωματικές συμπεριφορές και αποφεύγω τους ήπιους ανθρώπους που θέλουν να είναι με όλους καλά, χωρίς να μάχονται για τα ιδανικά τους και τον κόσμο…

Τι νομίζετε ότι λείπει από την Ελληνική Μουσική αλλά και γενικότερα από όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα του τόπου;
Γενικότερα νομίζω ότι λείπει το πάθος! Γίνονται όλα διεκπεραιωτικά στο καθεστώς του «άντε να τελειώνουμε» χωρίς μελέτη και σχολαστικότητα. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις… που τελικά αυτές γράφουν ιστορία!

Κεφάλαιο YFSF Τι γεύση σας άφησε και τι απαντάτε σε όλους όσους το κακό χαρακτηρίζουν  αλλά και στα σχόλια του Τάκη Ζαχαράτου και της Σοφίας Βόσσου;
Λάτρεψα την συμμετοχή μου στο παιχνίδι και πραγματικά πιστεύω ότι ο κόσμος έμαθε μια πλευρά της δουλειάς μου! Πέρασα πολύ όμορφα και δημιουργικά και γνώρισα αξιόλογους και ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες.Τώρα, τα κουτσομπολιά και τα σχόλια, προσωπικά, με άφησαν παγερά αδιάφορη, αφού είχα πάντα σημαντικότερα πράγματα να κάνω, όπως το να συμβάλλω στην άνοδο του επιπέδου του Μιούζικαλ στην Ελλάδα!

Μιλήστε μου λίγο για την σχολή σας…
Όταν στο ξεκίνημά μου και μέσα από την αγάπη μου για το musical αναγκάστηκα να αναζητήσω τρόπους ώστε να ασχοληθώ με το είδος σοβαρά, αντιμετώπισα όλη την απογοήτευση της ανυπαρξίας οποιασδήποτε εξειδικευμένης σχολής στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι υπήρξα τυχερή και μπόρεσα να σπουδάσω στο εξωτερικό την τέχνη του musical (London Urdang Academy of Performing Arts), ποτέ δεν έδιωξε την πικρία μου για το ότι αυτό που ήθελα τόσο να σπουδάσω, ήταν εντελώς ανύπαρκτο στη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα και το σημαντικότερο… στη χώρα που γέννησε το Μουσικό Θέατρο!

Artyfact-14

Μέσα από τις σπουδές και τις εμπειρίες που αποκόμισα στην αρχή ως μαθήτρια και στη συνέχεια ως επαγγελματίας στο West-End, στο Los Angeles, στην Μασαχουσέτη και στην Αθήνα, αλλά και ως δασκάλα σε σχολές Θεάτρου και Ωδεία, πήρα την απόφαση να εργαστώ πάνω σε μια «μέθοδο» που θα οδηγήσει -εν καιρώ- στη δημιουργία ενός «φυτώριου» αυριανών ηθοποιών του μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα. Η φιλοδοξία μου αυτή βασίστηκε στη βαθιά μου αγάπη για τη «μαγική αυτή τέχνη» και την ανάγκη να καλύψω αυτό το εκπαιδευτικό κενό, προσφέροντας μια μέθοδο διδασκαλίας βασισμένη σε λογικές και πρακτικές του εξωτερικού, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ιδιομορφία της Ελληνικής πραγματικότητας.

Η σχολή της P.M.T.P.Method by Sia Koskina, είναι πια πραγματικότητα, στεγάζεται στο Ν.Ηράκλειο, κι έχει ήδη να παρουσιάσει επαγγελματίες musical performers στην θεατρική Αθήνα και το εξωτερικό! Έχουμε βέβαια τμήματα για όλες τις ηλικίες. Αν επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.pmtpmethod.gr, θα λύσετε όλες τις απορίες σας!

Τώρα θέλω να μου πείτε δύο λόγια για την συνεργασία σας με τον Μαυρίκιο Μαυρικίου στην μουσική παράσταση «ΕΝΑ ΜΥΘΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ» που θα γίνει στις 25 Ιουλίου στο Χυτήριο.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να πείτε ναι σε αυτή την συνεργασία και ποιες είναι οι αλλαγές που θα κάνετε;
Λατρεύω τη φωνή του Μαυρίκιου και τον πολύ δικό του τρόπο να ερμηνεύει. Δεν μιμείται κανέναν, δεν επιτηδεύεται και τραγουδά διατηρώντας την ψυχή του λευκή χωρίς επιδειξιομανίες και ιδιαίτερες ακροβασίες. Επίσης δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά μόνο για την αλήθεια που κρύβουν τα τραγούδια με στόχο μόνο την ψυχή.

MAYRIKIOS_AFISAxa

Απ’ την άλλη ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι ένας πολύπλοκος καλλιτέχνης με πολλές ευαισθησίες κι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες για την Ελλάδα και το Ελληνικό μουσικό θέατρο.Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Σχολή Μουσικού Θεάτρου “P.M.T.P” στηρίζει αυτή την παράσταση. Με τη σκηνοθεσία μου σκέφτομαι να δώσω μια πιο θεατρική διάσταση έτσι ώστε αυτή η συναυλία-αφιέρωμα να καταφέρει να μας μεταφέρει στην αυθεντική ατμόσφαιρα της Αθήνας του Μάνου Χατζιδάκι, όμως μ’ ένα σύγχρονο και συνάμα αφαιρετικό τρόπο.

Θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη ως εξής με μία εικόνα η φράση που σας σημάδεψε τη ζωή…
‘’Papa watch me fly’’, Barbra Streisand- Yentl



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!