SEX|50 Shades of Grey: Μια επιστήμονας εξηγεί γιατί κάθε γυναίκα ψάχνει τον δικό της mr. Grey

Ή αλλιώς, οι «50 αποχρώσεις της Γκριζας ζώνης της γυναικείας φαντασίωσης» που έκαναν την επιτυχία του «50 Shades of Grey»… σιγουράκι!


Λογοτεχνικό αριστούργημα δε το λες κι όμως κατάφερε να δημιουργήσει έναν αναγνωστικό και μιντιακό πυρετό σπάζοντας απανωτά  τα ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως με πάνω από 100 εκατ.  αντίτυπα (συνυπολογίζοντας και την ψηφιακή του έκδοση), ενώ η κινηματογραφική μεταφορά του με την Ντακότα Τζόνσον και τον Τζέιμι Ντόρναν,  η οποία έκανε την πρεμιέρα της την προηγούμενη εβδομάδα, «μαστίγωσε» τα ταμεία σε Ελλάδα και εξωτερικό φτάνοντας στο  αστρονομικό παγκόσμιο άθροισμα των 240 εκατ., αποτελώντας την πιο εμπορική, ακατάλληλη για ανηλίκους ταινία όλων των εποχών στη συγκεκριμένη κατηγορία!

Κι όμως, κριτικοί λογοτεχνίας και κινηματογράφου «σκίζουν τα πτυχία τους» μην μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσουν τι ήταν αυτό που έκανε μια ανάλαφρη ρομαντικο-πικάντικη νουβέλα τόσο δημοφιλή στο γυναικείο κοινό.  Η απάντηση, όπως φάνηκε, κρύβεται αλλού.  Στο βιβλίο της«50 Shades of Women’s Desires: The Allure of Twilight, Fifty Shades and Other Pop Culture Phenomena» η ψυχολόγος δρ. Niloo Dardashti έσπασε το κώδικα επιτυχίας του βιβλίου και τις κοινωνικές του επιπτώσεις από μέσα: Ξεκινώντας από την γυναικεία ψυχολογία.

*Για ποιο λόγο λοιπόν ,όλες οι γυναίκες θέλουν έναν…Christian Grey;

1. Δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ έναν real-life άντρα με τα χαρακτηριστικά του: Είτε σε γοητεύει ο χαρακτήρας του Christian είτε όχι, δεν μπορείς να αρνηθείς πως  ο συνδυασμός τρυφερότητας και ανδρισμού είναι αρκετά θελκτικός. «Είναι ένας άντρας που ακούει σε βάθος να συναισθήματά σου, είναι τρυφερός αλλά παράλληλα και τόσο αρρενωπός» σημειώνει η Dr. Dardashti.

Υπάρχει ένας λόγος που τα ρομάντζα και οι ρομαντικές ταινίες σκιαγραφούν αυτόν τον άντρα φιλενάδα- γιατί απλά δεν υπάρχει εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο. Οι άντρες στις χολιγουντιανές ταινίες  αλλά και στα αντίστοιχα βιβλία αποτελούν μια απίθανη μείξη ετερόκλιτων χαρακτηριστικών που είναι στην ουσία ένα ψυχογράφημα των γυναικείων προτύπων. Είναι πετυχημένοι (χωρίς να είναι εργασιομανείς), κούκλοι, ξεκάθαροι απόλυτα με τα συναισθήματά τους απέναντί σου, πάντα ξέρουν τι σκέφτεσαι πριν το πεις, ξέρουν να σε φλερτάρουν ακριβώς με τον τρόπο που θες, είναι ποθητοί από όλο το γυναικείο πληθυσμό (αλλά έχουν μάτια μόνο για σένα), δείχνουν σκληροί, αλλά βαθιά μέσα τους είναι σαν μικρά παιδιά. Τίποτα το παραλογο δηλαδη!

2. Μας  ξυπνά τα ίδια συναισθήματα που μας είχε δημιουργήσει η πρώτη μας αγάπη: Ο Christian είναι η πρώτη αγάπη (και ολοκληρωμένη σχέση) της Anastasia. Που σημαίνει πως όλα εκείνα τα έντονα συναισθήματα που περιγράφονται ξυπνούν δικές μας αναμνήσεις, σαν να ερωτευόμαστε κι εμείς (μαζί της) για πρώτη φορά. Οι παντρεμένες γυναίκες βρίσκουν το φλερτ και τον αρχικό ενθουσιασμό που συχνά φθίνει σε μια μακροχρόνια σχέση και οι singles την παρουσίαση εκείνου του ουτοπικού ονείρου του «τέλειου Άντρα» . Και όπως όπως δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από κάθε νέο έρωτα, έτσι δεν μπορείς να ξεκολλήσεις κι από το βιβλίο.

3. Η σεξουαλική ένταση που υπάρχει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές: Αν το καλοσκεφτείς, οι ερωτικές σκηνές δεν είναι ούτε τόσο σοκαριστικές, ούτε τόσο πικάντικες όσο θα περίμενε κανείς. Το μυστικό όμως δεν κρύβεται εκεί, αλλά στα εγκεφαλικά και σωματικά προκαταρκτικά που περιγράφονται. Όπως εξηγεί η η Dr. Dardashti «για τις γυναίκες τα προκαταρκτικά είναι μερικές φορές σημαντικότερα και από την σεξουαλική πράξη την ίδια». Για την ακρίβεια είναι εκείνη η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα πρώτα ραντεβού, πριν το πρώτο φιλί, το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο κρεβάτι.  Και (μάντεψε!) τόσο το βιβλίο, όσο και η ταινία είναι γεμάτα από τέτοιες προ-πικάντικες σκηνές.

4. Ο εγκέφαλός μας ιντριγκάρεται «χημικά» από το όλο θέμα του έρωτα και της αγάπης: Αυτό το συναίσθημα ευφορίας που νιώθεις κάθε φορά που ερωτεύεσαι αναπαράγεται και όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με έναν φανταστικό κόσμο βασισμένο στον έρωτα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά «το ζεις» κι εσύ μαζί με τους πρωταγωνιστές και μαζί με σένα και ο… εγκέφαλός σου, ο οποίος αρχίζει να παράγει ντοπαμίνη, την ορμόνη που είναι συνδεδεμένη με το αίσθημα ικανοποίησης και απόλαυσης. Και ναι, ο εγκέφαλός σου δε χορταίνει να….ντοπάρεται με ντοπαμίνη. Μπορείς να τον κατηγορήσεις;

 

5. Είναι ένα «αθώο» τόσο-όσο πορνογράφημα: Σίγουρα δεν είναι η τυπική ιστορία αγάπης και έρωτα και σίγουρα το ερωτικό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, αλλά καμουφλαρισμένο ώστε να είναι αποδεκτό από το γυναικείο κοινό, απέχοντας από τις σκηνές μιας ωμής ερωτικής πράξης που θα συναντούσες σε ένα τυπικό πορνό. Γιατί και οι γυναίκες απολαμβάνουν το πορνό(ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι) , απλά, σε αντίθεση με τους άντρες, θέλουν και μια πλοκή γύρω από αυτό. Προσθέτοντας μερικές spicy (πάντα τόσο –όσο) BDSM πινελιές που αρκούν για να σοκάρουν και να ερεθίσουν μια γυναίκα,  έχεις την τέλεια συνταγή ενός best-seller ή αντίστοιχα ενός blockbaster.

 

joytv.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!