Σαν Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.


480 π.Χ: Στα στενά της Σαλαμίνας ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή πετυχαίνει μια ιστορική νίκη απέναντι στον στόλο των Περσών. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την ήττα των δυνάμεων του από το όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.

597: Η πρώτη οργανωμένη πολιορκία της Θεσσαλονίκης από τους Σλάβους αποτυγχάνει.

1789: Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ρώσων και των Αυστριακών νικούν του Οθωμανούς στη Μάχη του Ρίμνικ και αποκτούν τον έλεγχο της Βλαχίας. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ενθουσιασμένος γράφει τον αντικριστό χορό «Η Νίκη των Ηρώων» (Der Sieg vom Helden K.587) προς τιμήν του αυστριακού στρατηγού Γιοσίας φον Κόμπουργκ.

1896: Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιών Βικτωρία ξεπερνά τον παππού της βασιλιά Γεώργιο τον Γ’ και γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η Βικτωρία ήταν η πρώτη μονάρχης που είδε το όνομά της να δίνεται στη χρονική περίοδο της βασιλείας της ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή.

n
1994
: Ανακοινώνεται επίσημα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» η ανακάλυψη του αρχαιότερου προγόνου του ανθρώπου, που βρέθηκε στην Αιθιοπία και ονομάστηκε Αυστραλοπίθηκος Ράμιντους. Τα απολιθωμένα οστά που ανακαλύφθηκαν είναι ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών.

1957: Στην Αϊτή εκλέγεται πρόεδρος ο απολυταρχικός Φρανσουά Ντιβαλιέ, ο οποίος έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο «Πάπα Ντοκ». Προέβη άμεσα σε αλλαγές στο σύνταγμα και στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να εκλεγούν στο κοινοβούλιο μόνο υποψήφιοι του κόμματός του. Παράλληλα δημιούργησε μια μυστική αστυνομική οργάνωση, τους Τοντόν Μακούτ, υπεύθυνη για σωρεία πολιτικών εγκλημάτων. Το 1964 αυτοανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρος. Η δικτατορία του χαρακτηρίστηκε από τρομακτική βία, καθώς στράφηκε αδιάκριτα κατά των αντιπάλων και των υποστηρικτών του, με αποκορύφωμα την εκτέλεση 2.000 αντικαθεστωτικών το 1967 και την εξορία πολλών άλλων.

1975: Η Σάρα Τζέιν Μουρ επιχειρεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φορντ. Συλλαμβάνεται με το πιστόλι στο χέρι έξω από ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο όταν ένας παριστάμενος της άρπαξε το χέρι και την ανάγκασε να αστοχήσει. Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους το 2008 σε ηλικία 77 ετών και δήλωσε για την αποτυχημένη της απόπειρα: «Χαίρομαι που δεν τα κατάφερα. Γνωρίζω πλέον ότι έσφαλλα όταν το αποπειράθηκα».

1997: Ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον κυκλοφορεί το κομμάτι Candle in the Wind, στο οποίο είχε αλλάξει τους στίχους για να το ερμηνεύσει στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, με την οποία ήταν στενοί φίλοι. Το κομμάτι έγινε από τα πιο πετυχημένα single όλων των εποχών, πουλώντας 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Όλα τα έσοδα δόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Γεννήσεις

480 π.Χ: Ευριπίδης, ένας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. («Βάκχες», «Μήδεια»). Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι.

1791: Μάικλ Φαραντάι, Βρετανός επιστήμονας. Κύριο πεδίο των ενδιαφερόντων του υπήρξε ο ηλεκτρομαγνητισμός. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή (Φαράντ).

1953: Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Γαλλίδα πολιτικός πρώην αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1957: Νικ Κέιβ, Αυστραλός τραγουδιστής και συνθέτης η ψυχή του συγκροτήματος Nick Cave and The Bad Seeds το οποίο σχηματίστηκε το 1983 στη Μελβούρνη.

1958: Αντρέα Μποτσέλι, Ιταλός τενόρος και συνθέτης.

Θάνατοι

1828: Σάκα βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τους κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής.

1989: Ίρβινγκ Μπερλίν, Αμερικανός συνθέτης και τραγουδοποιός.

2001
: Άιζακ Στερν, ουκρανικής καταγωγής αμερικανός βιολονίστας. (Γεν. 21/7/1920)

2007
: Μαρσέλ Μαρσώ, Γάλλος παγκοσμίου φήμης μίμος. Θεωρείται ο μόνος υπεύθυνος για την αναβίωση της τέχνης του μιμικού θεάτρου έπειτα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!