Που οδηγεί τη σχέση μας το κακό σεξ και απο που πηγάζει η κακή επίδοση στο κρεβάτι

Απαντήσεις απο την Ψυχολόγο, Αγγελική Τζάνου.


«Δεν έχω πολύ όρεξη για σεξ τελευταία»

«Κάτι δεν πάει καλά, το σεξ όλο και χειροτερεύει αλλά ντρέπομαι να το συζητήσω»

«Οι τελευταίες μας συνευρέσεις δεν ήταν και πολύ καλές οπότε προσπαθώ να αποφύγω την επανάληψη»

Ένα και δύο περιστατικά κακού σεξ, όπου κάποιος από τους δύο δεν έχει όρεξη, έχει άγχος ή κάτι άλλο τον απασχολεί, μπορεί να είναι η αρχή στη συσσώρευση κακών σεξουαλικών στιγμών για το ζευγάρι. Είναι αναμενόμενο και σε καμία περίπτωση δεν είναι προβληματικό, να υπάρξουν περιπτώσεις κακού σεξ για ένα ζευγάρι. Ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχουν περάσει μαζί οι δύο σύντροφοι, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα υπάρχουν άτυχες στιγμές που η επιθυμία και η απόλαυση του σεξ δεν θα υπάρχουν και για τους δύο ή για τον έναν σύντροφο.

Αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είναι τι συμβαίνει όταν πια η λέξη που χαρακτηρίζει την σεξουαλική ζωή των δύο συντρόφων είναι το «πρόβλημα». Συνήθως, αντιδρούν ακραία:

επιδίδονται σε καυγάδες και εντάσεις, ρίχνοντας ευθύνες και τύψεις στον άλλον

διατηρούν σιγή ιχθύος και σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όταν λέμε κακό σεξ εννοούμε πως δεν υπάρχει επιθυμία γι” αυτό ή/και η συνευρέσεις δεν χαρακτηρίζονται από πάθος και κορύφωση. Οι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται γι” αυτό μπορεί να είναι μία σεξουαλική δυσλειτουργία ή/και μία προβληματική συναισθηματική ή συμπεριφορική επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους.

Τα προβλήματα

Η εμφάνιση ενός προβλήματος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια της σχέσης. Κατά τις πρόσφατες έρευνες, τα πιο συχνά προβλήματα είναι πρώτα η στυτική δυσλειτουργία, μετά η απουσία οργασμού στις γυναίκες και ακολουθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση. Η μία άτυχη φορά που δεν υπήρχε στύση, έφερε και δεύτερη. Εκείνη τη νύχτα που δεν κατάφερες να έρθεις σε οργασμό, ξεκίνησες να παρατηρείς πως τελικά τις περισσότερες φορές δεν έχεις τον οργασμό που περιμένεις από τον σύντροφό σου. Η μικρή διάρκεια του σεξ δεν φαίνεται να αυξάνεται όσο κι αν κάνετε και οι δύο υπομονή. Η υπομονή και η αναμονή λοιπόν, κάθε άλλο παρά τη λύση του προβλήματος φαίνεται να φέρνουν. Εξάλλου, είναι σύνηθες τα άτομα που ζητούν τη βοήθεια του ειδικού σε ένα τέτοιο θέμα να έχουν παρατηρήσει το πρόβλημα τουλάχιστον στην τελευταία σχέση τους αλλά, με λίγο σκέψη, παρατηρούν πως είναι ένα πρόβλημα που φέρνουν μαζί του μέσα σε αρκετές σχέσεις τους. Αυτό συνεπώς αποδεικνύει, ακόμη και στους ίδιους, πως το να αγνοούν το πρόβλημα το κάνει μόνο δεδομένο και είναι ένα δεδομένο που συχνά πλήττει τις σχέσεις. Μπορεί να μ διαφημίζουν τον εαυτό τους ως τέλειους εραστές/ερωμένες, αλλά συχνά, κρύβοντας και από τους ίδιους το πρόβλημα, δεν το λαμβάνουν υπόψη ως λόγο που δεν πήγε καλά μία σχέση.

Πως αντιδρούν οι δυο πλευρές

Την κρίσιμη στιγμή, που καλούνται οι δύο σύντροφοι να επικοινωνήσουν, υπάρχει πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Η πλευρά του άντρα είναι συνήθως πιο φειδωλή σε λόγια και μπορεί να μη βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις για να θίξει το θέμα. Η πλευρά της γυναίκας από την άλλη, ως πιο εκρηκτική, θα έχει κυρίως θυμό ή σιωπή. Πιο συγκεκριμένα, ο άντρας που είναι δυνατός και σίγουρος αλλά φέρνει και το πρόβλημα στο κρεβάτι, τώρα είναι αγχωμένος και νιώθει ενοχές και ντροπή που δεν μπορεί να ικανοποιήσει την σύντροφό του. Θα προτιμήσει συχνά τη σιωπή ή θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή της μακριά από το πρόβλημα είτε με περισσότερα σεξουαλικά παιχνίδια (κάνει δηλαδή υπερπροσπάθεια), είτε αποφεύγοντας το σεξ – και αυτό είναι που φαίνεται να τραβάει τους περισσότερους. Όταν τώρα η συναισθηματική γυναίκα έχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια του σεξ, θα νιώσει αντίστοιχες τύψεις που δεν είναι αντάξια των προσδοκιών του άντρα αλλά που ταυτόχρονα είναι και ελαττωματική καθώς «κάτι δεν πάει καλά μαζί μου». Αρχικά, μπορεί να προσπαθήσει να βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει μέσα από συμβουλές των φίλων και από άρθρα ειδικών αλλά τις περισσότερες φορές, αυτό θα γίνει εν αγνοία του συντρόφου της. Και αυτό είναι και ο λόγος που μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Θα οδηγηθεί κι αυτή αργά ή γρήγορα στο να αποφεύγει την επαφή με εκείνον για να μην πέσει κι άλλο στα μάτια του.

Τι πρέπει να κάνετε

Τελικά, ο φαύλος κύκλος που παγιδεύει και τους δύο όλο και περισσότερο σε ενοχές και τύψεις, αυξάνει τη ντροπή και μειώνει την πιθανότητα της ειλικρινούς επικοινωνίας του προβλήματος. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καθένας μόνος του θα αποτραβηχτεί από τον άλλον γιατί θέλει να αποφύγει μία ακόμη ντροπιαστική προσπάθεια ή έναν ακόμη καβγά και στο τέλος η σιωπή που θα υπάρχει στο κρεβάτι τους, θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη σχέση τους. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται να συλλογιστούν τους λόγους που επιθυμούν να είναι σε αυτή τη σχέση και αυτοί να γίνουν το κίνητρο που θα τους κάνει να ζητήσουν την βοήθεια του ειδικού.

* Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!