Πολιτιστική ΑΤΖΕΝΤΑ και τα ΔΩΡΕΑΝ απο το Bizznews.gr

Γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός είναι παντού και πολλές φορές με ελεύθερη είσοδο!


ΣΥΡΟΣ
Animasyros, ένα φεστιβάλ μεγαλώνει

Με περισσότερες ταινίες από ποτέ και για πρώτη φορά ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros επιστρέφει για όγδοη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη βιομηχανία ταινιών animation του Ιράν, στον διάλογο ποίησης και κινουμένου σχεδίου, αλλά και στις ταινίες που σχετίζονται με τον χορό, ενώ κεντρική θεματική αποτελούν τα άτομα με αναπηρία.

Μεταξύ των σημαντικών προσκεκλημένων είναι ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Ari Folman, δημιουργός της πολυβραβευμένης ταινίας «Βαλς με τον Μπασίρ», ο οποίος αυτήν τη στιγμή ετοιμάζει μια δική του εκδοχή του ημερολογίου της Αννας Φρανκ, καθώς και η Aliki Theofilopoulos, η πρώτη γυναίκα executive producer της Disney. Οι μικροί κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εργαστήρια και να παρακολουθήσουν δεκάδες παιδικές ταινίες, ενώ στους επαγγελματίες του χώρου απευθύνεται η Αγορά, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη του καθιερωμένου Φόρουμ του Φεστιβάλ.

Σήμερα και αύριο στο Θέατρο Απόλλων και σε άλλους χώρους της Ερμούπολης, με ελεύθερη είσοδο.

To πλήρες πρόγραμμα προβολών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδαwww.animasyros.gr.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ
Για την πολυτάραχη ζωή της Σβετλάνα Γκάιερ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης, το ντοκιμαντέρ του Vadim Jendreyko «Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες» για την πολυτάραχη ζωή και το έργο της Σβετλάνα Γκάιερ, της κορυφαίας μεταφράστριας ρωσικής λογοτεχνίας στα γερμανικά, θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ινστιτούτο Γκαίτε. H Γκάιερ γεννήθηκε στο Κίεβο το 1923, μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο για εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του πολέμου και επέστρεψε για πρώτη φορά στον τόπο των παιδικών της χρόνων σε ηλικία 85 ετών, συνοδευόμενη από τον σκηνοθέτη. Οι «πέντε ελέφαντες» είναι τα μεγάλα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι («Εγκλημα και τιμωρία», «Ο ηλίθιος», «Οι δαιμονισμένοι», «Οι αδερφοί Καραμάζοφ» και «Ο έφηβος») που η Γκάιερ μετέφρασε από τα ρωσικά στα γερμανικά, όταν τα πράγματα στη ζωή της είχαν έρθει ανάποδα και ζούσε πια στη Νοτιοδυτική Γερμανία, κοντά στο Φράιμπουργκ.

​​Ομήρου 14-16.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΟΥΝΙΟ
«Drops of Breath», χορός κάτω από τη θάλασσα

Δύο ακόμη παραστάσεις σήμερα και αύριο για το υποβρύχιο χορευτικό πρότζεκτ «Drops of Breath», που παρουσιάζεται στο Ακρωτήριο Σουνίου και υπογράφουν οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan, Αποστολία Παπαδαμάκη και Λία Χαράκη. Η μουσική είναι του Τρύφωνα Κουτσουρέλη, η σκηνογραφία και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου, η φιλμογραφία του Αναστάση Αγάθου.

Το «Drops of Breath» αποτελεί την κύρια δράση του καινοτόμου πρότζεκτ «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου («The Underwater Heart of the Mediterranean»). Πρόκειται για έργο πολλαπλών δράσεων που αγγίζουν σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες. Συμμετέχουν οι χορευτές Δήμητρα Αντωνάκη, Βασίλης Βασιλείου, Ελένη Διαμαντή, Ειρήνη Κουρούβανη, Thierry Maboang κ.ά.

​​Εναρξη 2 μ.μ.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-72.34.567.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διάλεξη

Ο κορυφαίος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Dani Rodrik θα μιλήσει την ερχόμενη Παρασκευή (2/10, 6 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Διδάγματα από εμπειρίες άλλων χωρών».

​​Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (από τις 4.30 μ.μ.). Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ELENI KORONEOU GALLERY
Nick Mauss

Για την αθηναϊκή έκθεσή του, ο Αμερικανός Nick Mauss δημιούργησε μια σειρά σχεδίων πάνω σε ύφασμα που είναι τοποθετημένα σε αλουμίνιο. Το ύφασμα χρησιμοποιείται είτε ως στήριγμα για τα σχέδια από κάρβουνο/ακρυλικό/παστέλ είτε, σε άλλες περιπτώσεις, η ίδια η υποστήριξη του υφάσματος χρησιμοποιείται ως κολάζ. Εως 28/11.

​​Eleni Koroneou Gallery,
Δημοφώντος 30.

GAGOSIAN GALLERY
Davide Balula

Στην Gagosian της Αθήνας, ο Davide Balula χρησιμοποιεί το δάπεδο από ξύλινες σανίδες τοποθετημένες σε σχήμα ψαροκόκαλου, μετακινώντας μερικές για να τις αντικαταστήσει με ίδιου σχήματος τμήματα λευκής γυψοσανίδας. Στη συνέχεια καλύπτει τα κενά στον τοίχο με τις ξύλινες σανίδες.

​​Gagosian Gallery,
Μέρλιν 3. Εως 19/12.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φοίβος Δεληβοριάς

Συναυλία δίνει απόψε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο Φοίβος Δεληβοριάς, ολοκληρώνοντας τη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία του «Μπάσταρδου Γιου». Συμμετέχουν οι μουσικοί Κωστής Χριστοδούλου, Σωτήρης Ντούβας κ.ά.

​​Εναρξη 9 μ.μ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 7.30 μ.μ. Πειραιώς 100, Γκάζι

ΜΙΕΤ
Συναυλία

Στον πρόωρα χαμένο βιολοντσελίστα Νίκο Παπαδημητρίου (1976-2015) είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δοθεί αύριο στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα «Δέκα σκίτσα για έγχορδα» του Νίκου Σκαλκώτα και το «Κουιντέτο Εγχόρδων σε ντο μείζονα» του Σούμπερτ.

​​27/9, ώρα έναρξης 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. ΜΙΕΤ, Θουκυδίδου 13, Πλάκα.

ΠΑΡΚΟ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
Κέντρο Επισκεπτών

Εργαστήριο για παιδιά, διάλεξη για ενηλίκους αλλά και μουσικές εκδηλώσεις διοργανώνει το Σαββατοκύριακο το Κέντρο Επισκεπτών Νιάρχος. Παράλληλα στον χώρο λειτουργεί έως τις 30/9 η έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτίρια. Ενα πρόγραμμα καταγραφής κτιρίων της περιόδου 1830-1940».

​Δωρεάν είσοδος και μεταφορά του κοινού. Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, τηλ. 210-87.78.396

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Στον Κήπο

«Καλοκαίρι ακόμα» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Δάρρα για τη Δευτέρα (28/9), τελευταία πανσέληνος στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τραγούδια γνωστά ελληνικής μουσικής αλλά και κομμάτια από τη «νέα εποχή» των δύο καλλιτεχνών.

​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ (προπώληση 10 ευρώ). Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΜΥΣΤΡΑΣ
Ξενάγηση και περιπέτεια

Μια πρωτότυπη εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο στον Μυστρά στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Αντωνάκη «Στο Μυστρά με πανσέληνο» (εκδ. Εν Πλω) οικογένειες με παιδιά θα συμμετέχουν σε μια ξέναγηση/περιπέτεια.

​​Ωρα έναρξης 10.30 π.μ. Μυστράς, τηλ. 27310 25363.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!