Πολιτισμός και εξόρμησεις ανα την Ελλάδα – Τι θα δείς και που [λίστα]

Το Bizznews.gr κοντά στον πολιτισμό και την περιφέρεια.


ΑΙΓΙΝΑ
Σολίστ του πιάνου στην παραλία της Αύρας

Με δύο ξεχωριστές συναυλίες αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια όμορφη, θετική ατμόσφαιρα συνεχίζεται το φετινό 10ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας υπό τη διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου. Απόψε γνωστοί ξένοι σολίστ θα δώσουν μια συναυλία στην Παραλία της Αύρας. Πρόκειται για τους Alissa Margulis (βιολί), Sascha Maisky (βιολί), Lyda Chen-Argerich (βιόλα), Natalia Margulis (βιολοντσέλο), Lily Maisky (πιάνο), Francisco Almazan Alhambra (όμποε) και Alexander Buzlov (Ρωσία). Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Χέντελ, Σοστακόβιτς, Ραχμάνινοφ, J.B. Barriere και Φρανκ. Αύριο Κυριακή στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση θα δοθεί το ρεσιτάλ «Παίζει απόψε το φεγγάρι» με τη σοπράνο Φανή Αντωνέλου και τη σολίστ της άρπας Μαρία Μπιλντέα. Θα ερμηνεύσουν έργα των V. Williams, M. Ravel, C. Debussy, C. de Dia, Monteverdi, Schumann, Haydn, Lizt, M. de Falla κ.ά. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αίγινας θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Παραλία Αύρας με το ρεσιτάλ πιάνου των Αλέξανδρου Σαρακενίδη και Αλεξίας Μουζά (10/8), τη συναυλία της Αθηναϊκής Μαντολινάτας «Νικόλαος Λάβδας» με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη (11/8), τη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου Musica Vitae από τη Σουηδία με σολίστ στο βιολοντσέλο τον Χρήστο Γρίμπα (12/8), τη μουσική βραδιά «Μύθοι και Πάθη» με το ίδιο συγκρότημα την Πέμπτη 13/8, το ρεσιτάλ των Ειρήνης Καράγιαννη, Χάρη Ανδριανού και Παύλου Σιφναίου (14/8) κ.ά.
​​Ωρα έναρξης των συναυλιών στις 9 μ.μ. Αίγινα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Ελπίδα και παρηγοριά από τον Ευριπίδη

«Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, δίνει τη δεύτερη παράστασή της απόψε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Ενα από τα δημοφιλέστερα κατά την αρχαιότητα έργα που γράφτηκε σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την αθηναϊκή δημοκρατία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη. Η μουσική της παράστασης είναι του Κορνήλιου Σελαμσή, η δραματουργική επεξεργασία του Τάσου Αγγελόπουλου, τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θειανού, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ. Παίζουν οι Αμαλία Μουτούση, Χρίστος Στυλιανού, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Συριόπουλος κ.ά. Επίσης επί σκηνής παίζουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Κώστας Σακαρέλης.
​​9 μ.μ. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Επτά ηθοποιοί, επτά κείμενα, δύο φωτογράφοι

Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων παρουσιάζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη (10, 11/8) η παράσταση «Οι Επτά Αγγελοι των Φιλίππων», παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Θοδωρή Γκόνη. Επτά ηθοποιοί, επτά κείμενα και η εργασία δύο φωτογράφων, σε μια παράσταση όπου ο λόγος εναλλάσσεται με την εικόνα και οι θεατές τοποθετούνται στο κέντρο της σκηνής, παραχωρώντας την εξέδρα στην παράσταση, αντιστρέφοντας το δόγμα της θέασης. Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι ο Αγγελος είναι κάτι παραπάνω από αγγελιαφόρος, είναι η ίδια η αγγελία, επτά Αγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, τον δικό του λόγο, μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων. Συμμετέχουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Λυδία Φωτοπούλου, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Λάζαρος Βρουλάκος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά κ.ά.
​​10, 11/8, ώρα έναρξης 9 μ.μ., αρχαίο θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

ΜΥΚΟΝΟΣ
Μέση Ανατολή

Τέσσερις καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή παρουσιάζονται στην Γκαλερί Σκουφά της Μυκόνου στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στη Χώρα του νησιού. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες έχουν πλέον αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, προερχόμενα από την αραβική παράδοση μέχρι και τον μοντερνισμό, ενώ συγχρόνως διατηρούν μια οξεία καλλιτεχνική επικαιρότητα.
​​Μέχρι 20/8, στη Χώρα της Μυκόνου

ΣΑΜΟΣ
Σούμπερτ και Στραβίνσκι

Ο Ρουμάνος σολίστ Χέρμπερτ Σουχ παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα αφιερωμένο στον Σούμπερτ, στο πλαίσιο του Young Artists Festival στο Πυθαγόρειο της Σάμου, στις 11/8. Στο δεύτερο κομμάτι της συναυλίας θα τον συνοδεύσει η νεαρή Τουρκάλα πιανίστρια Gülru Ensari, σε μουσική μπαλέτου του Στραβίσνκι.
​​Στις 8.30 μ.μ., Σάμος

ΑΝΔΡΟΣ
Τρωάδες

Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου (καλλιτεχνική διεύθυνση Παντελής Βούλγαρης) στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας παρουσιάζονται την Τετάρτη (12/8) οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Κίτσου, Κόρα Καρβούνη, Νίκο Ψαρρά κ.ά.
​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Χώρα, Ανδρος

ΤΗΝΟΣ
Γιώτα Νέγκα

Στο χωριό Αρνάδος της Τήνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ Τήνου δίνει συναυλία την Τετάρτη (12/8) η τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα σε ένα «λαϊκό» πρόγραμμα που περιοδεύει και έχει την υπογραφή του συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη.
​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Πλατεία Αρνάδου

ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
«Ρήσος» του Ευριπίδη

Ο «Ρήσος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αύριο (Φεστιβάλ Αθηνών). Η Κατερίνα Ευαγγελάτου εμπνεόμενη από τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, που προσφάτως παραδόθηκε στο κοινό, δημιούργησε μια θεατρική εμπειρία, όπου το κοινό γίνεται περιπατητής και θεατής ταυτόχρονα.
​​Ωρα προσέλευσης 8.30 μ.μ. Είσοδος από Ρηγίλλης.

ΧΑΝΙΑ
Σαβίνα Γιαννάτου

Στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά δίνει συναυλία την Τετάρτη (12/8) η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Ιχνη Μεσογείου». Τραγούδια αραβοανδαλουσιανά, σεφαραδίτικα και ελληνικά ενορχηστρωμένα με σύγχρονο τρόπο.
​​Εναρξη στις 9 μ.μ. Χανιά, Κρήτη

ΔΕΛΦΟΙ
«Αντιγόνη»

Στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς παρουσιάζεται αύριο η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, παραγωγή της 5ης Εποχής Τέχνης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.
Η παράσταση είναι ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας σε μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση. Παίζουν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς κ.ά.
​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Δελφοί

ΠΑΞΟΙ
Εκθεση

Εγκαίνια απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη Παξών για την εικαστική έκθεση «Ελιά!». Συμμετέχουν δεκαοκτώ Ελληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και συνδιοργανώνεται με την Chris Boicos Fine Arts και την Corfu Gallery. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο γλύπτης Αγγελος Παναγιωτίδης.
​​Ωρα έναρξης εγκαινίων στις 7.30 μ.μ. Λογγός, Παξοί

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!