Παράνομες οι απολύσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ

Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας


Παράνομες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο  της Αθήνας τις ομαδικές απολύσεις  των 2.915 εργαζομένων  στην ΕΡΤ  τον Ιούνιο του 2013 όταν ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου έριξε το «μαύρο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε οτι υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Την προσφυγή είχαν κάνει 198 εργαζόμενοι  υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.

Το δικαστήριο έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του ότι όντως εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Δηλαδή εργοδότης όφειλε πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!