Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζονται με όλα τους τα όπλα

Αναλυτικά το πρόγραμμα


Το 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, οι γνωστές στο κοινό «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα διεξαχθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, είναι προ των πυλών. Στη συνέντευξη τύπου  που δόθηκε την Τετάρτη 14/9 στον Ιανό, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντή του, ο Λουκάς Κατσίκας, παρουσίασε τις καινοτομίες του φετινού φεστιβάλ καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του.

Η επίσημη έναρξη θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με την προβολή της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Julietta» και θα ρίξει αυλαία το Σάββατο 1η Οκτωβρίου με το «Elle» του Πολ Βερχόφεν στην οποία πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Φέτος θα προβληθούν 180 ταινίες – οι 104 είναι μεγάλου μήκους- και θα απονεμηθούν τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού ελληνικών ταινιών στον καλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη, ανδρικού ρόλου και γυναικείου ρόλου. Υποψήφιες θα είναι όλες οι ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στις αίθουσες τον τελευταίο χρόνο, ενώ θα προβληθούν και 6 νέες ταινίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτές συγκαταλέγεται η φημισμένη «Τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου, που έκανε επίσημη πρεμιέρα τον περασμένο Μάη στο Φεστιβάλ Καννών. Η κριτική επιτροπή έχει Πρόεδρο το σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη και μέλη τον Αρη Σερβετάλη, την κριτικό κινηματογράφου Ελενα Χριστοπούλου, την Βαλέρια Χριστοδουλίδου και τον διανομέα της Filmtrade Βασίλη Σουραπά.

Στο διαγωνιστικό τμήμα των μηκρομηκάδων συμμετέχουν 46 ταινίες. Τα βραβεία που θα δοθούν είναι εκείνα της καλύτερης ταινίας (με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ), δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβεία πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας, σεναρίου και διεύθυνσης φωτογραφίας. Η κριτική επιτροπή έχει Πρόεδρο τον Χρήστο Καρακέπελη (σκηνοθέτη) και μέλη τις Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτη) και Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιό) και τους  Λευτέρη Αδαμίδη (κριτικό κινηματογράφου και διανομέα) και τον Κλαούντιο Μπολιβάρ (διευθυντή φωτογραφίας). Στο διεθνές διαγωνιστικό έχουμε αρκετές αλλαγές. Τη θέση του λεγόμενου Youth Jury, της νεανικής δηλαδή επιτροπής από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, που μέχρι πέρσι αποφάσιζαν για τα βραβεία, αναλαμβάνει μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες του χώρου. Πρόεδρός της θα είναι η Νίκολα Γκαλάνι, σκηνοθέτης παραγωγός και επιμελήτρια προγραμμάτων του BFI και υπεύθυνη στο κινηματογραφικό τμήμα του British Council. Μέλη, οι κυρίες Γιούλια Τάιχμαν, κριτικός κινηματογράφου, Ερση Δάνου, σκηνοθέτης, παραγωγός, ιδρυτικό στέλεχος του Los Angeles Greek Film Festival και ψηφοφόρος στις Χρυσές Σφαίρες, Σίλβια Περέλ, καλλιτεχνική διευθύντια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos στο Λα Παζ της Βολιβίας, επιμελήτρια και λέκτορας κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής. Μαζί τους, ο κύριος Μπερνάρ Ναβ, κριτικός στο μακροβιότατο Jeune Cinema και καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφου. Οι υποψήφιες ταινίες αποτελούν πρώτες ή δεύτερες δουλειές σκηνοθετών από το Ιράν μέχρι τον Καναδά και από την Τυνησία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις καινοτομίες ανήκει και το νεοσυσταθέν τμήμα «Festival Darlings» όπου συγκεντρώνει τις ταινίες που διέπρεψαν στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, το Σάντανς, η Βενετία και οι οποίες επισκέπτονται την Αθήνα, κουβαλώντας ήδη επαίνους, βραβεία και καθολική αναγνώριση. Ταινίες όπως το NERUDA του Πάμπλο Λαραίν, την ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ του Παρκ Τσαν Γουκ, το δημιουργό του «Old Boy», την ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ του Κρίστιαν Μουντζίου, σπουδαιότερου εκπροσώπου του λεγόμενου Νέου Ρουμανικού σινεμά κ.α. Μεγάλο αφιέρωμα που θα κεντρίσει την προσοχή παλιών σινεφίλ είναι αυτό στο Λουί Μαλ – γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας – ενώ πλούσιο είναι και το αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά με προβολή μερικών εκ των κορυφαίων ιταλικών φιλμ πρόσφατης σοδειάς. Επίσης μεγάλος τιμώμενος των Νυχτών Πρεμιέρας, θα είναι ο εκλιπών σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, με προβολή σχεδόν του συνολικού φιλμικού έργου του.


Η Υπηρέτρια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι διοργανωτές στο αφιέρωμα με τίτλο «Minority Report: Το σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες» που θα φιλοξενήσει κλασικές και ολοκαίνουργιες ταινίες οι οποίες, όπως είπε ο Λουκάς Κατσίκας που αντικατέστησε στο σκηνοθετικό τιμόνι τον Ορέστη Ανδρεαδάκη «μιλούν διαφορετικές γλώσσες, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αλλά αναφέρονται ουσιαστικά στο ίδιο ζήτημα: Το τι σημαίνει να νιώθεις ξένος, μόνος, αβοήθητος μέσα στον κόσμο των άλλων».

Το δημοφιλές μουσικό τμήμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον επίσης καθώς θα ξεναγήσει το κοινό στα πιο ετερόκλητα μουσικά είδη, συστήνοντας καλλιτέχνες και νέες μουσικές τάσεις, αποτίοντας φόρους τιμής σε αξέχαστες ή άγνωστες πτυχές της μουσικής ιστορίας. Στο τμήμα εντάσσονται τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, για να βραβευτεί το καλύτερο από μία διεθνή επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου. Προεδρεύει η μοναδική Λένα Πλάτωνος, την οποία πλαισιώνουν, ο Τάσος Μαρούγκας (μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός), η STELLA  (τραγουδίστρια, συνθέτης και μουσικός), ο Χάικο Λανγκ (σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας) και ο Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής προγράμματος στον σταθμό PEPPER 96.6).

Μια ακόμη καινοτομία του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η συνεργασία με το viva.gr που ανέλαβε να διευκολύνει την εξασφάλιση εισιτηρίων για τους θεατές, επιτρέποντάς τους να βγάζουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία με το taxibeat για 10 δωρεάν μετακινήσεις στις μεταμεσονύχτιες προβολές του φεστιβάλ και η μέριμνα να υπάρχει ειδικό λεωφορειάκι για μεταφορά των ΑμεΑ. Τέλος φέτος αναμένεται να διατεθούν ακόμα περισσότερα δωρεάν εισιτήρια (σχεδόν 2.000) για ανέργους.

Αναλυτικά το ωρολογιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα το βρείτε εδώ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!