Mην κρατάς ερμητικά κλειστές τις πόρτες του μυαλού σου

Όσο πιο λίγα έχεις δει, τόσο λιγότερο ανοίγει το μυαλό σου


«Αν μπορούσα να αρχίσω τη ζωή μου απ’ την αρχή θα έκανα τα πάντα για να μάθω πολλά περισσότερα απ’ όσα έχω μάθει μέχρι τώρα.»

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι το έχουν πει αυτό κάποια στιγμή, άλλοι φωναχτά κι άλλοι σιωπηλά στον εαυτό τους. Σίγουρα, η ρουτίνα της καθημερινότητας σε υποχρεώνει να κάνεις τα ίδια πράγματα κι η κάθε μέρα να μη διαφέρει καθόλου με την προηγούμενη.

Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Γίνεσαι θεατής που απλά παρατηρείς τα γεγονότα ενώ μπορείς να γίνεις πρωταγωνιστής και να βάλεις τις βάσεις για να επιτυχείς την πραγματοποίηση των ονείρων σου. Η κυριότερη δικαιολογία για να μην κάνεις αυτά που έχεις ονειρευτεί είναι η πεποίθηση ότι ζεις μια σχετικά καλή ζωή. Καλύτερα δε γίνεται να τη ζήσω, μονολογείς πολλές φορές. Αιχμαλωτίζεσαι ωστόσο σε μια πλάνη που περίτεχνα κατασκεύασες. Οριοθετείς τις επιθυμίες σου κι εξαφανίζεις τις πιο δημιουργικές στιγμές σου. Επαναπαύεσαι χωρίς να κάνεις κανένα βήμα ώστε να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος κι οι ευκαιρίες που χαρίζονται απλόχερα απ’ τη ζωή δεν περιμένουν για πολύ.  Αν το καλοσκεφτείς πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο να ανακαλύψεις όλα εκείνα που θα σε βοηθήσουν να βιώσεις καινούργιες καταστάσεις, να ανοίξεις το μυαλό σου. Να εκμεταλλευτείς την κάθε περίσταση, το κάθε σημάδι, να υπάρξουν νέοι ορίζοντες μπροστά σου.

Συνήθως καθετί που ενδεχομένως σου φαίνεται μικρό κι ασήμαντο με μια πρώτη ματιά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σπουδαίο. Απλά χρειάζεται να το κυνηγήσεις χωρίς κανένα δισταγμό. Η πρώτη κι ουσιαστικότερη κίνηση είναι να σταματήσεις να ζεις σε μια εικονική πραγματικότητα. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Όσα περισσότερα καταφέρεις να δεις με τα ίδια σου τα μάτια και να αγγίξεις με τα δικά σου χέρια, τόσο το καλύτερο. Ακόμα κι αν πληγωθείς κάποιες φορές. Ακόμα κι αν κάνεις λάθη. Θα μάθεις όμως πώς να ανταπεξέρχεσαι στην κάθε πρόκληση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Βρες τι σε παθιάζει περισσότερο, μέσα από αυτό θα μάθεις τι είναι σημαντικό για σένα. Πραγματοποίησε μερικά ταξίδια μόνος σου. Θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να σε επηρεάζει κανένας. Θα νοιώσεις ένα συναίσθημα ελευθερίας. Γνώρισε καινούργιους ανθρώπους και μοιράσου τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα μαζί τους.

Πολλές φορές μια συζήτηση με κάποιον άνθρωπο μπορεί να σε κάνει να κατανοήσεις άγνωστες πτυχές για σένα που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Ίσως σου φανερώσει αλήθειες και ψέματα που κρυβόντουσαν κάτω απ’ τη μύτη σου, αλλά ποτέ δεν κατάφερες να δεις ξεκάθαρα. Απέβαλλε εκείνα που δε σου προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, σπαταλάν την ενέργειά σου και δεν απλουστεύουν τις σκέψεις σου. Σε κρατάνε στην αδράνεια.

Γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεις τα πάντα χωρίς φόβο, αλλά με αισιοδοξία και θέληση για γνώση; Πρώτα απ’ όλα μαθαίνεις πώς να αναγνωρίζεις τις αρνητικές σκέψεις, πώς να τις απομακρύνεις παρέα με όλες εκείνες τις ανασφάλειες που δε σου επιτρέπουν να ζήσεις όπως επιθυμείς.

Αν χρειαστεί, ξανασυστήσου στον εαυτό σου. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την κάνουμε περιττή. Είμαστε εδώ για να μαθαίνουμε, για να δημιουργούμε. Γι’ αυτό διδάξου απ’ τη κάθε στιγμή. Μη σκέφτεσαι συνέχεια τις υποχρεώσεις σου, τα προβλήματά σου. Μην κάνεις σκέψεις που ρίχνουν την ψυχολογία σου.

Βρες τις μυρωδιές, τα χρώματα, τις νότες, τις παραστάσεις και τα συναισθήματα εκείνα που θα σε απογειώσουν. Θα γίνουν η αφορμή να γνωρίσεις καλύτερα εσένα, τον κόσμο γύρω σου. Και κυρίως, μη βιάζεσαι να φτάσεις στον προορισμό σου. Χαμήλωσε ταχύτητα, απόλαυσέ την κάθε διαδρομή με ό,τι έχει να σου προσφέρει.

Άνοιξε όλες τις πόρτες του μυαλού σου. Μην τις κρατάς ερμητικά κλειστές. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αντίθετα θα κερδίσεις πάρα πολλά.

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!