Η μία συμπεριφορά που σκοτώνει τον γάμο σιγά σιγά

Επιστήμονες μελέτησαν 135 νιόπαντρα ζευγάρια για τέσσερα χρόνια


Ένας γάμος κινδυνεύει από πολλά, αλλά οι υψηλές προσδοκίες και τα υψηλά στάνταρντ είναι η βέβαιη συνταγή για τη σταδιακή και βασανιστική διάλυσή του, όπως διαπιστώνει έρευνα που μελέτησε τις συμπεριφορές 135 νιόπαντρων ζευγαριών σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Ψυχολογία Κοινωνικής Συμπεριφοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές προσδοκίες βελτιώνουν τη σχέση των ζευγαριών μόνο όταν ο γάμος τους βασίζεται σε πολύ γερά θεμέλια.

Ο δρ. Τζέιμς ΜακΝάλτι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διενήργησε την έρευνα πάνω στο εξής ερώτημα: «Θα έπρεπε τα ζευγάρια να έχουν μικρότερες απαιτήσεις από το γάμο τους;». Διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με τους υψηλότερους δείκτης ικανοποίησης στο γάμο ήταν εκείνα που είχαν χαμηλότερους δείκτες έμμεσης επιθετικότητας. «Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλές απαιτήσεις από το γάμο τους γιατί έχουν επενδύσει σε αυτόν την κάλυψη και εκπλήρωση όλων των ψυχολογικών τους αναγκών ως προς τα επίπεδα της προσωπικής τους άνθησης μέσα από τη συμβίωσή τους με το έτερόν τους ήμισυ».

Ο Αμερικανός καθηγητής υποστηρίζει επίσης ότι η έμμεση επιθετικότητα είναι επιβλαβής για κάθε σχέση. Εξηγεί ότι είναι καλύτερα να κατηγορείς το σύντροφό σου ευθέως και αμέσως από το να καταφεύγεις σε σπόντες ή σε απρόβλεπτες και ετεροχρονισμένες σε σχέση με το πρόβλημα εκρήξεις. Η άμεση επιθετικότητα είναι θετική, διότι δείχνει ότι ο γάμος έχει ανάγκη από μια αλλαγή.

«Είναι καλό τα ζευγάρια να έχουν μια εικόνα του τι θέλουν από αυτή τη σχέση πριν το γάμο. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο και για αυτό πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι δεν ταιριάζουν εκ των υστέρων», εξηγεί ο Αμερικανός καθηγητής.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!