Λασίθι: Αυτός είναι ο ”Ωνάσης της Κρήτης” – Τα πουκάμισα, οι γραβάτες και το θρυλικό εστιατόριο

Και η Κρήτη έχει τον…Ωνάση της! Zει στους Μέσα Ποτάμους Λασιθίου με την σύζυγό του Μαριάνα, με την οποία διατηρούν το δικό τους στέκι και την ταβέρνα τους…


Και η Κρήτη έχει τον…Ωνάση της! Zει στους Μέσα Ποτάμους Λασιθίου με την σύζυγό του Μαριάνα, με την οποία διατηρούν το δικό τους στέκι και την ταβέρνα τους…

Ο αυθεντικός ”Ωνάσης της Κρήτης” υποδέχεται στο εστιατόριο τους πελάτες του, με μια αρμαθιά ντομάτες και παρδαλές γραβάτες – μια δηλαδή από τις 1.000 που έχει στην συλλογή του- Μια ταβέρνα χαρούμενη με το μποστάνι της κρυμμένο στην πίσω μεριά, κατηφορικό και γόνιμο γεμάτο από κολοκυθιές που μπερδεύονται με τις φασολιές και τις καλά στοιχισμένες κρεμαστές ντομάτες.

Ο ”Ωνάσης” είναι αυτό που λένε χαρά θεού. Γελάει, χαϊδεύει το πυρόξανθο γένι του και λέει πως όλο τούτο το μποστάνι το καλλιεργεί μόνος του με τα χέρια του. Κάθε μέρα περνά 4-5 ώρες σκάβοντας το χώμα και κανακεύοντας τα φυτά του. Νιώθει νέος και προκαλεί τους νεότερους να παραβγούν στο τρέξιμο!

Κάπου εκεί εμφανίζεται η ήρεμη δύναμη του εστιατόριου! Η γυναίκα του η Μαριάννα. Τα κονάκια τους είναι χωρισμένα. Ο Ωνάσης είναι ο άρχοντας έξω στην σάλα στην υποδοχή αλλά στην κουζίνα κάνει κουμάντο η Μαριάννα.

Εκείνη ζυμώνει το εφτάζυμο παξιμάδι, ανάβει την τεράστια στόφα πετρελαίου ή την παραστιά της και φτιάχνει απλά, αλλά πεντανόστιμα κρητικά φαγητά. Κολοκυθάκι από το μποστάνι τηγανιτό σκέτο ή λουσμένο με δυο και τρία και τέσσερα αυγά με λαμπερό κρόκο, ανθούς γεμιστούς, ντάκο εφτάζυμο μουσκεμένο με φρέσκια ντομάτα. Πιλάφι με κόκορα και αίγα κοκκινιστή με πατάτες και ψητό με πατάτες στις ξυλόσομπες που ανάβουν όλο τον χειμώνα.

Φέρνει βόλτα το νοικοκυρεμένο μαγαζί της απλώνει σε δισκάκια τον έρωτα να ξεραθεί για να κάνει βλαστάρια τον χειμώνα και τις ντομάτες με τα κορόμηλα για να σε φιλέψει μόλις κάτσεις στο μαγαζί τους.

Σπάνια βγαίνει στην σάλα συνήθως για να σου σερβίρει το φαγητό της με σεμνότητα και μια φυσικότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι κάτι σαν το σπίτι της θείας σου στο χωριό.

Πηγή: cretalive.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!