Κώστας Τριανταφυλλόπουλος: Ήμουν άοπλος χωρίς διασυνδέσεις, το μόνο που είχα ήταν η αγάπη μου για τον θέατρο

O Κώστας Τριανταφυλλόπουλος ένας εξαιρετικός ηθοποιός μα πάνω απ΄όλα άνθρωπος, λίγο πριν την Παράσταση του στο Θέατρο Ακάδημος μου παραχώρησε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Απολάυστε την μόνο στο Bizznews.gr


O Κώστας Τριανταφυλλόπουλος ένας εξαιρετικός ηθοποιός μα πάνω απ΄όλα άνθρωπος, λίγο πριν την Παράσταση του στο Θέατρο Ακάδημος μου παραχώρησε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Απολάυστε την μόνο στο Bizznews.gr και τον Σπύρο Καλαματιανό.

Φέτος το χειμώνα είστε σε δύο παραστάσεις που παίζετε τρεις διαφορετικούς ρόλους θα ήθελα να μου πείτε για αυτήν Χάρη Ρώμα…

 Με τον Χάρη βρέθηκα αφού έκλεισα για τους ΄΄12 Ένορκους΄΄, γιατί συζητούσα μία άλλη πρόταση η οποία δεν έγινε τελικά  και με κάλεσε ο Χάρης  κάποια στιγμή τον οποίο τον ξέρω και τον εκτιμώ πολύ σαν συγγραφέα-ηθοποιό και σκηνοθέτη .Είναι μοναδικός, ευγενικός άνθρωπος με βαθιά κατανόηση για τους ανθρώπους, την τέχνη και το θέατρο. Έτσι είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα μαζί του στο Θέατρο Ακάδημος και παίζουμε την κωμωδία του ¨Πρότυπος Οίκος Ανοχής¨  αλλά είμαι διπλά χαρούμενος, που είναι δίπλα η πολύ καλή μου φίλη-ηθοποιός ηθοποιός Σοφία Μουτίδου και η εξαιρετική Μαρία Γεωργιάδου με την οποία δεν είχα ξανά συνεργαστεί. Είναι μια καταπληκτική κωμωδία, σύγχρονη Αθηναϊκή που μιλάει για το σήμερα, για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει ο περισσότερος κόσμος ,εξαιτίας της κρίσης και σχολιάζονται ανθρώπινες ιδιότητες που είναι αν όχι αιώνιες,  είναι μόνιμες  τα τελευταία χρόνια όπως αυτή της υποκρισίας , της φιλαρέσκεια, της έλλειψης επικοινωνίας και γενικά πράγματα που συναντάμε καθημερινά και μένα τρόπο πολύ φευγάτο και σουρεαλιστικό που παράγει πολύ γέλιο. Παίζω τον ρόλο δίδυμων αδερφών που έχουν διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικό τρόπο έκφρασης και είναι μια πρόκληση υποκριτική. Έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ελληνική κωμωδία διότι είχα αφοσιωθεί στην ξένη και έτσι μου δίνετε η ευκαιρία να αφοσιωθώ σε αυτό.

Όσον αφορά τους ΄΄12 Ένορκους΄΄ ;

Οι ΄΄12 Ένορκοι΄΄ βρίσκονται στον αντίποδα, είναι  Αμερικάνικο θέατρο του 50΄,στα μέσα του 20 αιώνα υπάρχει μεγάλη άνθηση στο Αμερικάνικο θέατρο. Αυτή η πρόταση ήρθε από την ταλαντούχα ηθοποιό-σκηνοθέτη-συγγραφέα Κωσταντίνα Νικολαίδη, ο ρόλος μου είναι να είμαι ένας ένορκος , κάθε φορά που αναμετριέται με τον ένορκο 3 στην παράσταση πρέπει να φτιάξει ένα κόσμο, να πάρει υπόψη του πολλά πράγματα και είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή .Το ευχαριστώ είναι ότι είμαστε από την αρχή της παράστασης sold out,έχουμε φτιάξει μια ατμόσφαιρα εκπληκτική σκηνική ατμόσφαιρα κόσμος συμμετέχει σε μια μυσταγωγία ,επικοινωνεί με ένα έργο σπουδαίο και βλέπει την τοιχογραφία της Αμερικής μέσω ενός  δικαστικού δράματος.

Εικόνα11

 Τι θυμάσαι από τα πρώτα σου βήματα στην υποκριτική;

Το ερέθισμα ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια, όπως όλοι στο σχολείο στις γιορτές κάναμε παραστάσεις και εκεί ασχολήθηκα πρώτη φορά. Όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω ηθοποιός, εκτός από την ενθάρρυνση αυτή πίστευα ότι  μπορεί κανείς να φύγει από την πραγματικότητα και να μπει σε μια μαγική πραγματικότητα όπως αυτή του θεάτρου .Συνέβη αυτό αλλά δεν είχα υπόψη μου πόσο δύσκολη είναι η τέχνη του θεάτρου και πόσο πολυδιάστατη και απαιτητική. Αφού τελείωσα το σχολείο πήγα στην Σχολή του Θεοδοσιάδη και εκεί άρχισα να επιχειρώ και να δείχνω και να καλλιεργώ τις δυνατότητες μου, στην σχολή είχα την παρότρυνση σπουδαίων ηθοποιών και  σκηνοθετών. Έτσι βγήκα στο επάγγελμα (μετά  από τον στρατό ) και μπήκα σε πολλούς θιάσους με πολλές αναζητήσεις  και αμφισβητήσεις και για πολλά χρόνια ήμουν στο πειραματικό χώρο, ώσπου βρέθηκα στο Εθνικό Θέατρο στα μέσα του 80 και εκεί με είδε ο Γιώργος Μιχαηλίδης,  ο οποίος με πήρε στο ανοιχτό θέατρο, όπου εκεί με είδαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου όπου με πολλοίς από αυτούς είχα την τύχη να δουλέψω μαζί τους.

Ποιος ρόλος ήταν ορόσημο στην καριέρα σου;

Αν υποχρεωθώ να πω έναν μόνο, θα πω τον Ντούζεμπακ από τις Τρεις Αδερφές του Τσέχωφ γιατί μέχρι εκείνη τη περίοδο, μου έδιναν ρόλους παρόμοιους, αλλά αυτός ήταν ένας ευγενής, ευαίσθητος βαθιά ποιητικός ,μεγαλωμένος μέσα στην χλιδή και στην άνεση και έπρεπε να κάνω μια υπέρβαση σε αυτό και έτσι έδωσα μία μεγάλη μάχη, αλλά αναγνωρίστηκε μια άλλη πτυχή της δουλειάς μου και είμαι ευτυχής αυτό.

Ποιον ρόλο θέλεις να παίξεις και δεν έχεις παίξει ακόμα;

Σαν όνειρο σαν επιθυμία θα ήθελα να κάνω τον Ριχάρδο τον 3ο .

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου είτε σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπορώ να ξεχωρίσω ,όλα είναι καλά. Στην πορεία μου βρέθηκα πολλές φορές σε δύσκολη θέση, στα πρώτα μου βήματα διότι δεν είχα διασυνδέσεις, ήμουν παντελώς άοπλος, είχα μόνο την βαθιά αγάπη μου για το θέατρο Εκεί σε αυτή την φάση της ζωής μου πέρασα, μια προσωπική κρίση, είχα πει μήπως πρέπει να αλλάξω πορεία, αλλά κάποιοι παράγοντες το άλλαξαν.

Τι είναι αυτό που αγαπάς σε προσωπικό και τι απεχθάνεσαι σε επαγγελματικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο αγαπώ την ζωή γενικά, αγαπώ την οικογένεια και τους φίλους μου, την φύση, την τέχνη  και το επάγγελμα μου. Τώρα αυτό που απεχθάνομαι τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο είναι το ψέμα, με ενοχλεί, με προσβάλει .Σε επαγγελματικό επίπεδο απεχθάνομαι την κακοήθεια , τον  άγριο ανταγωνισμό , την βία , το πολιτικό ψεύδος ,την παραπλάνηση και την αλαζονεία.

Δεν σε βλέπουμε να εμφανίζεσαι στα ΜΜΕ για ποίο λόγο κρατάς αυτή τη στάση προς τα ΜΜΕ;

Χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση και βλέπεις αυτή την στάση. Δύο είναι οι κυριότεροι  λόγοι .Ο ένας είναι ότι για να είσαι καλός ηθοποιός δεν χρειάζεται να είσαι υπέρ προβεβλημένος η υπερεκτιμημένος, πιστεύω ότι ένας καλός και ειλικρινής καλλιτέχνης πρέπει να έχει μία σεμνότητα, ένα ήθος μια συστολή γιατί έτσι εξασφαλίζει, μια πνευματικότητα και επικεντρώνετε στην δουλειά του που όταν παρέκλινε χάνει τον στόχο του και δεν θα δώσει αυτά που πρέπει να δώσει. Από την άλλη νιώθω και λίγο ¨αδικία¨  διότι προβάλουν συγκεκριμένους ηθοποιούς, αλλά φταίω και εγώ γιατί δεν προέβαλα και τόσο την δουλειά μου αλλά είμαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία μου.

Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα από την υποκριτική τέχνη και δεν έλειπε τότε;

Το τότε ήταν δύσκολο πεδίο έκφρασης για τους ηθοποιούς ,τους σκηνοθέτες ,του συγγραφείς .Τώρα έχει διευρυνθεί και είναι πιο εύκολο να εκφραστούν .Τότε υπήρχαν λιγότερες ευκαιρίες αλλά δεν πάει να πει ότι το θέατρο  πορευόταν στην σωστή κατεύθυνση, υπήρχε όμως στεγανό ,κατεστημένο κάτι που εμπόδιζε τα καινούργια ρεύματα που ερχόταν από το εξωτερικό, δεν υπήρχε πλουραλισμός και πολύς χώρος. Τώρα φτάσαμε στην απόλυτη ελευθερία στον πλουραλισμό με πολλούς χώρους, εδώ βέβαια υπάρχει ένα μείον γιατί υπάρχουν πολλές παραστάσεις και δεν μπορούν να διακρίνουν που είναι η καλή δουλειά, αλλά το βλέπω θετικά  και μέσα από αυτή την πληθώρα θα βγουν σπουδαία άτομα.

Τι συμβουλές θα έδινες σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο αυτό;

Θα το ενθάρρυνα, αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας που λέγετε ταλέντο .Πολλές φορές έρχονται και με ρωτάνε και τους λέω κάντο ταλέντο εχετε;΄΄ Το ταλέντο υπάρχει στην φύση, δεν μπορούμε να το έχουμε όλοι αλλά σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητο και για να πετύχεις θέλει πολύ κόπο.

12ENOPKOI (6)

 Περιέγραψε μου πως ζεις εσύ και η οικογένεια σου την κρίση που έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια…

Δύσκολα, ειδικά στην αρχή πολύ δύσκολα, μου έκανε πολύ μεγάλη έκπληξη που εμείς ως διάσημοι, καταλήξαμε να παίρνουμε αμοιβές που τις περνάμε τα πρώτα χρόνια της καριέρας μας …Ο γιός μου για π.χ παλεύει να βρει δουλειά… η κρίση πρέπει να μας κληρονομήσει σωφροσύνη και να παλεύουμε για εμάς και  την πατρίδα μας, για όλο της το μεγαλείο.

 Ποιο όνειρο σου έχει μείνει ανεκπλήρωτο;

Ένα όνειρο είναι να δω την οικογένεια μου να είναι καλά, ευτυχισμένη και ισορροπημένη .Επίσης να βρεθώ με καλλιτέχνες που αγαπώ πολύ και να φτιάξουμε ένα σωστό θέατρο, επίσης ένα άλλο είναι  η Ελλάδα να βρει το δρόμο της.

 Κλείνοντας πες μας κάτι που σου έρχεται έτσι πρόχειρα στο μυαλό…

Με συγκινεί μερικές  φορές που μπορώ να βλέπω την θάλασσα και να συνειδητοποιώ ότι είμαι καλά και εγώ και αυτοί που αγαπώ.

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!