Κώστας Πρέκας: ”Δεν έχουμε πολιτικούς σήμερα. Περιμένω τον ηγέτη που πραγματικά θα θυσιαστεί για τον ελληνικό λαό”

Ο Κώστας Πρέκας μας ανοίγει την καρδιά του σε μια εξομολόγηση ψυχής τόσο διαφορετική και συνάμα τόσο συγκινητική ! Μάθετε τα πάντα από τον άντρα που ξέρει καλά την έννοια της λέξης επαναστάτης !!


Άντρας παλιάς κοπής σε όλο του το μεγαλείο. Ηθοποιός με 60 χρόνια καριέρας και Άνθρωπος από τους λίγους γεμάτος ευγένεια και καλοσύνη. Ο Κώστας Πρέκας μας ανοίγει την καρδιά του σε μια εξομολόγηση ψυχής τόσο διαφορετική και συνάμα τόσο συγκινητική ! Μάθετε τα πάντα από τον άντρα που ξέρει καλά την έννοια της λέξης επαναστάτης !!

Είμαστε στο θέατρο «Αυλαία», σε ένα έργο διαφορετικό. Λίγο διαφορετικό ή πολύ;

Πολύ διαφορετικό. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο που αγγίζει όχι μόνο τις μεγάλες ηλικίες αλλά και τις μικρές.

Ο τίτλος του είναι «Ληστεία» ;

Ναι και είναι γραμμένο από μια κυρία, τη Ρένα Ιωαννίδου-Αδαμίδου που έφυγε πριν κάποιους μήνες από ανακοπή καρδιάς. Θεωρώ τιμή μου που μου εμπιστεύτηκε αυτό το έργο. Στην αρχή οι ρόλοι ήταν αντίθετοι. Μιλούσαμε για μια ηλικιωμένη κυρία και ένα νέο αγόρι. Την παρακάλεσα να αλλάξει τους ρόλους. Να γίνει εκείνος μεγάλης ηλικίας κι αυτόν υποδύομαι και ο κλέφτης να γίνει κοπέλα. Κλέφτρα. Είναι ένα έργο που θεωρώ πως θα έπρεπε να δουν όλα τα γυμνάσια της χώρας, για να αντιληφθούν οι νέοι πως θα έπρεπε να συμπεριφέρονται στους μεγαλύτερους και στους γονείς τους.

Αυτό είναι το μήνυμα;

Ακριβώς αυτό. Μιλάμε για τη μοναξιά των ανθρώπων. Και μοναξιά σημαίνει να μην έχω τίποτα στη ζωή μου. Να μην υπάρχει άνθρωπος. Να μην αναπνέω. Όταν όμως έχεις κάνει οικογένεια κι έχεις δυο γιους που έχεις σπουδάσει και είσαι υπερήφανος γι’ αυτούς, όλοι γνωρίζουμε πως είναι μεγάλη η πίκρα όταν ο γιος απομακρύνεται. Όταν φεύγει από τον γονιό. Αυτό που μπορείς να προσφέρεις μέσα από το θέατρο είναι να τον προβληματίσεις και να του πεις «Αγαπημένε μου, κάποτε θα έρθεις κι εσύ στη θέση μου» .Σαν την παροιμία «Εκεί που είσαι, ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα’ ρθεις». Και οι δυο ρόλοι ερμηνεύονται με δύναμη ψυχής. Η κοπέλα είναι ένα φωτεινό μυαλό, λέγεται Φωτεινή Παπαδάκη και είναι καταπληκτική ηθοποιός.

Ο ρόλος σας αυτός τι είναι για εσάς;

Υποδύομαι τον ηλικιωμένο κύριο και ίσως αυτός ο ρόλος είναι σταθμός στην καριέρα μου. Βέβαια έχω παίξει τον Οθέλλο, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σπουδαίους ρόλους, αλλά αυτό με σημάδεψε γιατί έχει ίσως και δικά μου εσωτερικά στοιχεία

Σας αγγίζει την μοναξιά;

Με αγγίζει πολύ. Είμαι μοναχικός, δεν νιώθω μοναξιά. Θέλω να λειτουργώ μόνος μου. Ίσως γιατί δεν βρήκα εκείνο το ταίρι που να μπορεί να νιώσει την ίδια συγκίνηση που νιώθω εγώ με τα πράγματα.

Μήπως δεν αφήσατε να σας βρει αυτό το ταίρι; Μήπως το αποφύγατε λόγω καριέρας;

Αυτά δεν ισχύουν με μένα. Είναι φράσεις ανθρώπων που δεν ξέρουν πού πατάνε. Συγχώρεσέ μου τον εγωισμό, αλλά έτσι είναι. Όχι μόνο δίνω ευκαιρίες, κι όταν μιλάμε για φιλοσοφία ζωής δεν εννοώ την διασκέδαση, να έχουμε τις πισίνες μας…. Αυτά δεν μ’ ενδιαφέρουν. Μου αρέσει η απλότητα και η ψυχική επαφή.

Πνεύμα και ψυχή

Χωρίς αυτά δεν μπορείς να ζήσεις. Κάτι τέτοιο δεν βρήκα. Μπορεί για ένα διάστημα να φιγουράρισε κάτι, να ήρθε σαν πέταγμα λευκού περιστεριού, αλλά κατάλαβα πως τελικά δεν ήταν περιστέρι. Είχε μια υστεροβουλία. Είπε μια λέξη. «Τα λεφτά μου». Τι σημαίνει αυτό; Όταν συζείς με έναν άνθρωπο, είναι ένα κοινό πορτοφόλι. Δουλεύουμε μαζί, αγαπιόμαστε. Αν πει λοιπόν ο άλλος «τα λεφτά μου», δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Μένει ο καθένας στο δικό του σπίτι.

Χωρίζετε τόσο απλά από μια σχέση; Τόσο άνετα; Γιατί αυτό μπορεί να ειπωθεί, αλλά δεν είναι και αιτία χωρισμού για κάποια ζευγάρια.

Αν έχεις ζήσει τη ζωή σου, καταλαβαίνεις από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες και μικρές λεξούλες, τι έχει ο εγκέφαλος του άλλου. Αυτά με δίδαξε η ζωή αλλά και το θέατρο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στο να είσαι και λίγο ψυχολόγος. Μετά από 59 χρόνια που υποδύομαι ρόλους, ξέρω με μαθηματική ακρίβεια τι έχει ο απέναντι στο νου του.

59 χρόνια στον χώρο; Μια ολόκληρη ζωή

Κι αν είχα μέσα μου κάποιες πικρίες για κάποιους φίλους δημοσιογράφους, είναι γι’ αυτό τον λόγο. Αισθάνομαι συγκινημένος σήμερα που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Δεν θεωρώ πως είμαι κάτι και ήρθατε για συνέντευξη. Είστε και είμαι μαζί σας. Αν δεν υπήρχε η αφοσίωση στο επάγγελμά σου, αν δεν είχες την καλλιέργεια που διαπιστώνω ότι έχεις, πιθανότατα να μην βρισκόμασταν. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που επιλέγω. Θέλω να αγγίξω όλους τους ανθρώπους. Κι όλοι οι άνθρωποι να με αγγίξουν. Ψυχικά, πνευματικά και να πούμε μια «καλημέρα», μια «καλησπέρα».

Τι γίνεται στον δρόμο που σας βλέπει ο κόσμος;

Κάθομαι στο πεζοδρόμιο και μιλάω με την κυρία που καθαρίζει τους δρόμους.

Σας σταματάνε για να σας μιλήσουν, να σας πούνε διάφορα γι’ αυτά που διαβάζουν και ακούνε;

Με σταματάνε για να μου δώσουν συγχαρητήρια γι’ αυτά που λέω στην τηλεόραση. Γιατί αυτά που λέω δημοσίως στην τηλεόραση, χτυπάνε ακριβώς στην καρδιά του λαού. Στην καρδιά εκείνων που πραγματικά επαναστατούν όταν βλέπουν αυτή την υποκρισία και την αδικία που υπάρχει στην Βουλή των ελλήνων. ‘Όταν κάποιος ξεγυμνώνεται δίνοντας μια συνέντευξη είναι τιμή, αλλά συγχρόνως δίνει και την ευκαιρία στον λαό να καταλάβει πως η υποκρισία κρύβει πολλά. Λεπτομέρειες και ίσως ανηθικότητες που κάνουν πολύ κακό στον λαό. Κάποια στιγμή ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια αλλά και να γνωρίσει ποιον ψηφίζει. Ψηφίζεις κάποιον που θα σε εκμεταλλευτεί; Έχεις δει εσύ κάποιον από αυτούς του κοινοβουλίου να κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο για να μιλήσει με την κυρία ή τον κύριο που καθαρίζει;

Κανείς

Αποφεύγω να πω οδοκαθαριστής. Είναι κυρίες και κύριοι. Έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι. Κι υπάρχει μια δικτατορία στο θέμα. Κ

Τα πιστεύω και τα λέω. Το «γλυκυτάτη μου» έχει μια γλυκύτητα. Θα πω «Έλα δω μωρή» ; «Άντε ρε» ; Δεν γίνονται αυτά με μένα. Γι’ αυτό έχει μοιραστεί ο κόσμος σε παρατάξεις και περίεργες παρέες. Προσωπικά θέλω να έχω μια ηρεμία στον χώρο μου.

Αυτό δεν το έχετε αλλάξει. Το έχετε κρατήσει. Δεν σας έχει πάει κάτι πίσω για να αλλάξετε. Θέλετε να μιλάτε έτσι, να είστε έτσι, να λέτε τη γνώμη σας ακριβώς όπως είναι χωρίς φόβο και πάθος. Και σε εκπομπές και σε συνεντεύξεις, ακόμα και σε μαγνητοσκοπημένες που πολύ πιθανό να έχει κοπεί κάτι

Με κόβουν συνέχεια

Αναφέρομαι στον Αρναούτογλου

Πετσοκομμένο, γιατί αν έβγαινε στον αέρα θα γινόταν χαμός. Βέβαια κι αυτό το νεαρό παιδί, μπορεί να ελέγχεται. Πρέπει να έχεις γερά παντελόνια, για να μην πω κάτι άλλο, για να πεις πράγματα και μετά να πεις «όχι, αυτό θα μείνει». Η πολιτική έχει ευθύνη. Όποιος λοιπόν σήμερα την αγγίζει, έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Ή αφοσιώνεσαι και γίνεσαι πρωτομάστορας ή πέφτεις στο σύστημα, τρως πίνεις, διασκεδάσεις και ο λαός υφίσταται αυτό που όλοι ξέρουμε. Πού αποσκοπώ δίνοντας αυτή την συνέντευξη; Στο να αφυπνίσω τους ανθρώπους που θα μας ακούσουν και πιθανώς θα μας δουν, να προβληματιστούν και ν’ αρχίσουν επιτέλους να σκέφτονται. Έχω την βεβαιότητα πως ο λαός έπαψε να σκέφτεται. Βεβαίως του πίεσαν το μυαλό, την ανάγκη και δεν έχει τον χρόνο να σκεφτεί, να πει μια καλημέρα στον γείτονα.

Έχει φωλιάσει μέσα του ο φόβος. Δεν μπορεί να αντικρύσει τον άλλον που νιώθει καλύτερα ή βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα οικονομικά.

Θα μπαίνατε στην πολιτική;

Όχι, ποτέ. Πρόσφατα βγήκε ένα μονόφυλλο πρωτοσέλιδο πως θα κάνω κόμμα. Δεν ισχύει αυτό. Πιστεύω ακράδαντα πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα είμαι ζωντανός την επομένη.

Αν μπείτε σε ένα κόμμα, με τον λόγο σας, με την δύναμη που έχετε θα το αλλάξετε;

Θα φύγω τη δεύτερη μέρα

Δεν θα το αντέξετε ή δεν θα σας αντέξουν;

Δεν θα με αντέξουν, αλλά κι εγώ, όταν ακούω ανοησίες…. Δυστυχώς δεν έχουμε πολιτικούς σήμερα. Περιμένω τον ηγέτη που πραγματικά θα θυσιαστεί για τον ελληνικό λαό

Υπάρχει τέτοιος;

Υπάρχει και θέλει συντονισμό. Θέλω εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικόν» που βοήθησαν την αδελφή μου με το πρόβλημα υγείας που είχε και έχει. Μου είπαν πως είναι μαζί μου και ρωτούσαν αν θα αλλάξει κάτι. «Θα αλλάξει» τους είπα. «Περιμένετε». Νοιώθω συγκίνηση όταν οι άνθρωποι με πιστεύουν. Σημαίνει πως όλα αυτά που έχω πει, όλη αυτή η πορεία των 59 ετών, άφησε ένα στίγμα αλήθειας, το στίγμα μιας άλλης εποχής που δεν υπάρχει πια. Σήμερα το ψέμα, η υποκρισία κι η δειλία έχουν αγκαλιάσει τους πάντες. Κι ο θάνατος να με βρει στον δρόμο, νομίζω θα φύγω ικανοποιημένος. Δεν ζήλεψα ποτέ τίποτα στη ζωή μου. Μ’ ενδιέφερε να έχει ο άνθρωπος χαμόγελο, ηρεμία, να ζει σωστά, ευπρεπώς. Κι όταν βλέπω αυτούς τους δυστυχισμένους που ψάχνουν στους κάδους, γίνομαι πιο δυστυχής από αυτούς. Αυτά όλα τα φέρανε οι πολιτικοί. Αυτά τα παχύδερμα. Αυτοί οι αλήτες. Έχουν καταστρέψει τον ελληνικό λαό.

Φοβάστε και για πόλεμο;

Εκατό τοις εκατό θα έχουμε θερμότατο επεισόδιο εντός έξι μηνών. Τι κάνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας που τον θεωρώ προδότη των ιδανικών που μας έλεγε τότε. Για ποιον να μιλήσω; Λυπάμαι που τους γνωρίζω τόσο καλά όλους. Μα πάρα πολύ καλά. Κι αν μου συμβεί αυτό που είπα πριν, δεν θα πω «γιατί μου συνέβη;» Δικαιολογημένα θα συμβεί. Έκανα και τον ανθρωπιστικό και τον καλλιτεχνικό μου κύκλο. Μέσα μου είμαι χορτασμένος.

Γι’ αυτό και δεν έχετε ζηλέψει. Δεν έχετε κόμπλεξ.

Πρόσφατα έγινε ένας τηλεοπτικός χωρισμός. Ξεκίνησε από κόμπλεξ. Γιατί  το κόμπλεξ είναι αρρώστια. Κολακεύομαι που μιλάμε. Εκείνος γιατί δεν κολακευόταν που είχε δίπλα του μια ωραία γυναίκα και τσακωνόταν; Επειδή είναι ωραία; Μα δεν ήταν ωραία πριν τη γνωρίσεις; Τώρα έγινε ωραία;

Αυτό τώρα το λέτε ως άντρας. Γιατί έχετε ζήσει και κάποιες καταστάσεις.

Ναι, σαν άντρας. Θαυμάζω την ωραία γυναίκα.

Είχατε κυνηγητό. Ζήσατε μεγάλους έρωτες.

Ναι. Αλλά δεν ξέφυγα απ’ αυτά και δεν είναι στερεότυπο. Δεν ξέφυγα από την καλώς εννοούμενη σχέση. Για άλλους λόγους απομακρύνθηκα, όπως το είπα.

Θαυμάζατε τις γυναίκες που ήσασταν μαζί;

Αλλοίμονο μου αν δεν το κάνω. Για μένα ήταν ο ουρανός με τ’ άστρα. Ο ήλιος που έλαμπε το πρωί. Έτσι την θεωρώ την γυναίκα. Και θα σου πω κάτι, σε σένα που είσαι γυναίκα. Σου δίνω τον λόγο της αντρικής μου τιμής πως ποτέ και σε κανέναν δεσμό, όσο διήρκησε, δεν είδα άλλη γυναίκα.

Αλήθεια ποτέ καμία απιστία;

Ήμουν τόσο γεμάτος με την ύπαρξη αυτή, με την σύντροφό μου που τίποτα δεν μου έκανε αίσθηση. Αυτό δείχνει την βεβαιότητα που έχω στον δεσμό και γι’ αυτό θέλησα να κάνω γάμο. Ήθελα, αλλά δεν έκανα. Έχασα την εμπιστοσύνη μου. Να κάνω έναν γάμο και μετά να χωρίσω; Ο γάμος είναι για μένα κάτι το ιερό.

Δεν βρέθηκε μια γυναίκα που να καταφέρει να σας φτάσει στα σκαλιά;

Όχι. Ίσως να φταίω εγώ. Και δεν έχω απαιτήσεις. Η αξιοπρέπεια παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου. Πόσοι είναι αξιοπρεπείς γύρω μας;

Μήπως δεν ξέρουν καν τι σημαίνει αξιοπρέπεια;

Το «Εγώ είμαι άντρας και κάνω ότι θέλω» είναι βλακείες. Οι δύο πρέπει να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, να αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Είπα όμως πολλά για τον εαυτό μου

Συγχωρείτε τους ανθρώπους; Έχετε το αίσθημα της συγχώρεσης για να πάτε παραπάνω;

Παραπάνω αποκλείεται. Παρακάτω, ναι. Τον Λαζόπουλο ας πούμε που μου έκανε πάρα πολύ κακό, τον έχω συγχωρέσει. Απομάκρυνε την νεολαία από μένα. Από την δουλειά μου. Αν ερχόταν νέοι άνθρωποι να δουν τις παραστάσεις μου, θα ήμουν τρισευτυχισμένος. Γιατί το θέατρο προβληματίζει, διδάσκει. Ηττήθηκε και ήταν και πολιτική ήττα γιατί η προπαγάνδα του ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα σαν κυβέρνηση καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό. Χρεωθήκαμε ένα χρέος που δεν ήταν δικό μας .

Ούτε η κυρία Ντενίση ούτε κάποια τραγουδίστρια είχε στην πλάτη τη κάποιο κοινωνικό χρέος. Τον συγχωρώ όμως γιατί είναι στα πολύ κάτω του κι έχει την συμπάθειά μου. Το είπα και δημόσια αυτό στην τηλεόραση. Του εύχομαι κάθε καλό. Πληροφορήθηκα ότι κλείνει το θέατρό του. Ή αλλάζει έργο. Τιμωρήθηκε πολύ σκληρά. Αν με ρωτήσεις αν του αξίζει ή όχι, δεν θα πω ούτε ναι ούτε όχι. Μόνο ο Θεός ξέρει, κι εμένα με προστατεύει.

Αυτή είναι η πιο μεγάλη κουβέντα. Γιατί ο Θεός ξέρει το δίκιο και άρα το δίνει. Τώρα λοιπόν μπαίνουμε στη φάση που η νεολαία επιστρέφει.

Όταν βλέπεις ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι ή ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι να σου λένε «Κύριε Πρέκα, θέλω να σας μοιάσω» ,δακρύζω. Πίστεψέ με. Γιατί έπεσε ο σπόρος.

Παιδιά έχετε;

Έναν γιο που ζει με την μητέρα του. Δεν είχα αυτή την τύχη. Αλλά είναι προτιμότερο το παιδί να είναι με την μητέρα του, παρά με τον πατέρα του.

Έχετε σχέσεις;

Βλεπόμαστε και είναι πολύ καλό παιδί

Σαν πατέρας ήσασταν δίπλα του;

Όσο μπορούσα.

Διάβασα ότι ετοιμάζετε για το σανίδι τον γέροντα Παίσιο

Είναι κάτι συγκλονιστικό γιατί τελευταία αποδεικνύεται πως οι προφητείες του βγαίνουν αληθινές κι ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει πολύ σ’ αυτόν, ενώ παλιά αμφιταλαντευόταν

Και ειρωνευόταν. Πήρα την απόφαση να αγγίξω αυτό το άγιο πνεύμα. Φυσικά έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του. Θεωρώ ότι είναι μια τολμηρή ενέργεια από μέρους μου, αλλά το κάνω για να αποδείξουμε σήμερα στον ελληνικό λαό πόση αξία έχει ο άνθρωπος. Το να έχεις συναναστροφή και να αγαπάς

Και πίστη

Και πίστη. Ακλόνητη. Αν δεν αγαπάμε τον πλησίον μας, τον συνάνθρωπό μας, φοβάμαι ότι είμαστε κούφιοι μέσα μας. Αυτό θα διδάξει ο Παίσιος

Δεν είναι λίγο ρίσκο;

Ρίσκο να γελοιοποιηθώ;

Όχι. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τέτοιο θέμα. Το ρίσκο σαν παράσταση, σαν παραγωγή. Αν πιστέψει ο κόσμος, αν έρθει να την δει, γιατί κι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για σας.

Η βεβαιότητά μου, ξεπερνάει ακόμα και το βέβαιο της ιστορίας. Θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν έχουν διαβάσει όλοι τον Παίσιο

Οπότε είναι μια ευκαιρία να τον δουν.

Να ακούσουν και να δουν την μορφή του. Θα κάνω κάθε προσπάθεια να ταυτιστώ μαζί του. Λέγεται ότι η χροιά της φωνής μου, έχει σχέση με τη δική του. Εκείνοι που τον γνώρισαν. Και το διαπίστωσα σε ένα σπικάρισμα που έκανα κι όταν μου έβαλαν τη φωνή του, διέκρινα κι εγώ πως υπήρχε αυτή η σχέση. Δεν είναι παράσταση μονολόγου ενός γνωστού ηθοποιού προς το κοινό. Είναι ένα ανέβασμα ήρωα. Αγίου στην προκειμένη περίπτωση. Αν δεν το καταφέρω αυτό, θα έχω αποτύχει. Θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρω και με την βοήθεια όλων σας. Το λέω και το αναζητώ.

Τι θα αλλάζατε από τη ζωή σας; Θα αλλάζατε κάτι;

Γιατί να αλλάξω αφού είμαι τόσο πολύ ευχαριστημένος; Με τις πίκρες μου, με τις ευτυχισμένες μέρες μου. Η ζωή είναι μία. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Όλους κάποτε μας περιμένει κάποιος. Ακόμα και τα σφάλματα

Έχετε κάνει;

Πολλά

Λάθη;

Επί λαθών. Ποιος άνθρωπος δεν έχει κάνει λάθη; Και ποιος είμαι εγώ που δε θα έκανα ποτέ λάθος; Λάθος εκτίμηση σε αρκετούς ανθρώπους. Ζήτησα συγγνώμη. Είναι σπουδαίο να ζητάς συγγνώμη σήμερα. Να λες «Έσφαλα φίλε, συγχώρεσέ με». Θα ήταν τραγική η ζωή μου αν δεν είχα κάνει σφάλματα.

Για κάτι που έχετε μετανιώσει πολύ; Που έχετε κάνει ή που δεν έχετε κάνει.

Να πω ότι ήμουν τυχερός ή λίγο πιο τυχερός από κάποιους άλλους; Όχι. Δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Όλα είναι στιγμές. Στιγμές από την πνευματική ζωή του Παίσιου θα ερμηνεύσω. Στιγμές από τη δική μου ζωή που ήταν συγκινητικές, όμορφες. Μένω μ’ αυτές τις αναμνήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δημιουργήσω άλλου είδους στιγμές.

Είπατε πριν πως δεν φοβάστε τον θάνατο

Καθόλου

Επειδή είστε χορτασμένος σαν άνθρωπος;

Δεν πιστεύετε ότι έχετε κι άλλα πράγματα να δώσετε;

Ναι. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή τη στιγμή με κρατάει ζωντανό ένα χέρι.

Έχετε κάποιο θέμα;

Όχι. Κανένα θέμα υγείας. Δεν μου έχει συμβεί, αν και υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μένα. Όμως κάτι με κρατάει για να συνεχίσω και να ολοκληρώσω εκατό τοις εκατό αυτό το έργο που έχω στο μυαλό μου. Την πορεία προς τον άνθρωπο, την καλοσύνη, την αγάπη, προς την ένωση όλων αυτών τον ανθρώπων ώστε να αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον.

Τι ρόλο έχει παίξει ο έρωτας στη ζωή σας;

Σημαντικό. Αν δεν είχα νιώσει αυτόν τον έρωτα, θα ήμουν ένας κενός άνθρωπος. Άνθρωπος που δεν έχει ερωτευτεί, φοβάμαι πως έχασε την μαγεία του ήλιου, την μαγεία της συνύπαρξης. Οι γεύσεις δεν είναι μόνο φαγητού ή φυτών. Η γεύση του έρωτα είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει στη ζωή.

Θα μου πείτε πώς σας κυνηγούσαν οι γυναίκες;

Με ρωτάς πράγματα που δεν έχω πει ποτέ στη ζωή μου και είχα πει πως δεν θα τα πω ποτέ. Ο κάθε άνθρωπος έχει την αναλογία του, αν θες να το τοποθετήσω έτσι. Τις τίμησα με τον ωραιότερο τρόπο. Τις ευχαρίστησα με τον καλύτερο τρόπο. Με τίμησαν, τις τίμησα. Δεν έχω κανένα παράπονο. Ποτέ δεν υποβάθμισα καμιά γυναίκα, δεν μίλησα πικρά για καμιά γυναίκα. Η γυναίκα είναι το στερέωμα της γης.

Έφτασε μια γυναίκα να σας πει «Αν με διώξεις θα σκοτωθώ. Θα αυτοκτονήσω»;

Συνέβη και ήμουν κάτω από τον γκρεμό και την κράτησα στα χέρια μου.

Όμως την δικαιολόγησα. Γιατί πίστεψε πως θα ήμουν η κολώνα του έρωτά της και του ανθρώπου που της είπε την αλήθεια από την πρώτη στιγμή. Κανένας δεν της είχε μιλήσει όσο εγώ.

Αυτή η αλήθεια που λέγατε τόσο εύκολα δεν σας πόνεσε κάποιες φορές;

Αυτός που αγαπάει, πονάει και αυτός που αγαπάει, φεύγει. Λένε πως υπάρχουν πολλών ειδών αλήθειες. Πιστεύω πως η αλήθεια είναι μία. Κάποιοι τολμούν και λένε πανεύκολα  «σ’ αγαπώ». Αν ειπωθεί από μένα σε γυναίκα, είναι ειλικρινά γεγονός. Το λέω σπάνια. Το έχω πει μια δυο φορές ως τώρα.

Εσάς σας πόνεσε κάποια γυναίκα; Όχι διώχνοντας σας, αλλά λέγοντάς σας την αλήθεια

Δεν διώχνει ποτέ ο ένας τον άλλον. Απλά υπάρχει μια διαφωνία, κι αφού υπάρξει, μοιραία φεύγει και ο ένας και ο άλλος. Και οι δύο φεύγουν. Φταίνε και οι δυο ή αν θες από κοινού αποφασίζουν να μην είναι πια μαζί.

Θέλω να μου πείτε δυο λόγια και για τα άλλα έργα Που ετοιμάζεται.

Ναι, πρέπει να τονίσω πως το θέατρο Αυλαία μου έχει παραχωρηθεί για δέκα χρόνια. Από τον εκπαιδευτικό σύνδεσμο Αρχιμήδης, τον οποίο και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω, τον Πρόεδρο του συνδέσμου κύριο Αργυροκώστα Γεώργιο. Εδώ πλέον θα συμβούν γεγονότα. Γιατί θα έχουμε ποιητικές βραδιές, θεατρικές βραδιές. Αγαπώ ιδιαίτερα την ποίηση και δεν πειράζει που κάποιοι σατύρισαν.

Και παρουσίαση βιβλίων. Κάθε τι πολιτιστικό θα συμβαίνει πια στον Πειραιά.

Αυτή τη στιγμή παίζονται τρία έργα. «Η ληστεία», η κωμωδία «Ο χορός του έρωτα» που επίσης είναι έργο καταστάσεων και πρωί Κυριακής «Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος» που είναι πέρα για πέρα εκπαιδευτικό έργο. Ο πραγματικός μύθος παίζεται εδώ κάθε Κυριακή 11.30.

Μέσα στο 2017 θα ανέβει ο Παίσιος και το 2018 και 2019 θα ανέβει η γενοκτονία των Ποντίων. Αφορμή γι’ αυτό ήταν ο πρώην Υπουργός Παιδείας που είπε πως δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση. Είναι η οργή των νεκρών. Αυτός είναι ο τίτλος.

Συγκλονιστικό

Μια υπερπαραγωγή

Πιστεύω θα γίνει χαμός. Δεν θα αντέξει το θέατρο. Πρέπει να βρούμε πιο μεγάλο

Μακάρι να γίνει έτσι. Αν έχω την στήριξη τη δική σου αλλά και των ανθρώπων που πραγματικά πιστεύουν σε αυτό τον τόπο, θα φύγω από τη ζωή με ένα χαμόγελο

Κώστας Πρέκας

Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα

 

Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος

Επιμέλεια μακιγιάζ – Βασιλική Μπεσίου

Η φωτογράφηση έγινε στο θέατρο Αυλαία

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!