Κίνδυνος για την ανδρική γονιμότητα από το κινητό στο παντελόνι

Το κινητό στην τσέπη του παντελονιού επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ που την πραγματοποίησαν εκτιμούν ότι υπαίτια είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Environment International», ανέλυσαν συνδυαστικά δέκα προγενέστερες μελέτες για την ποιότητα του σπέρματος, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 1.492 άνδρες, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε κλινικές υπογονιμότητας.

Οι άντρες είχαν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις σπέρματος και είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Όλες οι μελέτες, εκτός από μία, έδειξαν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στα κινητά και την μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φιόνα Μάθιους, διευθύντρια του Προγράμματος Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου.

Και πρόσθεσε: «Οι μελέτες καταλήγουν συνεχώς στο ίδιο συμπέρασμα: η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων φθίνει κατ’ αναλογίαν με την έκθεσή στα κινητά τηλέφωνα, ενώ ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά 8%».

Η καλή κινητικότητα αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της γονιμότητας, διότι τα σπερματοζωάρια πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση κολυμπώντας για να φτάσουν από τον κόλπο έως τη σάλπιγγα όπου θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Η δρ Μάθιους συνιστά στους άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι υπογόνιμοι, να αποφεύγουν να βάζουν το κινητό στις τσέπες του παντελονιού, αλλά τονίζει ότι δεν πρέπει κάποιος να πανικοβληθεί, διότι το όλοθέμα «χρειάζεται πολλές ακόμα μελέτες έως ότου θεωρηθεί οριστικό».



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!