Κανείς δε σε πληγώνει χωρίς τη συγκατάθεσή σου

Τι λες να φταίει;


Πάλι επιλέξαμε τον λάθος άνθρωπο. Ξανά η ίδια ιστορία, μόνο τα πρόσωπα άλλαξαν. Για μία ακόμη φορά χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, με την ίδια απορία κάθε φορά να περιφέρεται στην ατμόσφαιρα και να μας βασανίζει, αναπάντητη. Τι λάθος έκανα; Πότε θα βρω τον σωστό άνθρωπο; Γιατί περνάω κάθε φορά τα ίδια; Γιατί;

Καταρχάς, έχεις δίκιο. Εσύ φταις, εμείς φταίμε που το περνάμε αυτό κάθε φορά. Ο άλλος θα το έκανε έτσι κι αλλιώς, δεν άλλαξε ξαφνικά, δεν έχει να κάνει συγκεκριμένα με σένα, τουλάχιστον όχι πάντα. Τις περισσότερες φορές απλά περιμένει μια αφορμή, ένα κίνητρο που θα του δώσει την ευκαιρία να μας πληγώσει. Δεν αποτελεί σκοπός του ο πόνος μας παρά μόνο ένα αποτέλεσμα των πράξεών του. Δεν είναι θέμα εκδίκησης, λοιπόν, αλλά ευκαιρίας κι αναισθησίας. Όμως, το σφάλμα είναι ολόδικό μας, γιατί δεν το καταλάβαμε από νωρίς.

Χρειάζεται να περάσουμε από κόσκινο τα κριτήριά μας και τον επόμενο. Αφού κουράστηκες μαζί τους, ψάξε να βρεις τους σωστούς ανθρώπους. Δύσκολο, θα μου πεις. Αναγκαίο, θα σου απαντήσω. Δεν αναφέρομαι σε άλλα μισά και μυθιστορηματικούς έρωτες, αλλά σε αληθινούς ανθρώπους κι αισθήματα. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν, πέρα από τις σχέσεις, και για τους φίλους. Τώρα, αν το θέμα σου είναι κάποιος συγγενής, εκεί κάνεις την πάπια εύκολα κι αποτελεσματικά τις ελάχιστες φορές που θα χρειαστεί να τον συναντήσεις.

Άσε τις προσωπικές ερωτήσεις. Σου φαίνεται παράξενο. Αν σταματήσεις τις ερωτήσεις, θα μιλήσει από μόνος του. θα ανοιχτεί όσο αυτός θέλει, ελεύθερα, χωρίς πίεση. Οι πολλές ερωτήσεις θα τον στριμώξουν, θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση και κατά πάσα πιθανότητα θα σου δώσει την απάντηση που νομίζει ότι θέλεις να ακούσεις. Είναι πολύ σημαντικό να του δώσεις το χώρο που έχει ανάγκη για να μπορέσει να απελευθερωθεί μέσα σ’ αυτόν. Να σου δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Χώρο και χρόνο χρειάζεται για να σου εξομολογηθεί όλα του τα μυστικά. Στο τέλος, θα ξεχωρίσουν οι αλήθειες απ’ τα ψέμματα.

Έτσι, περνάμε στο χρόνο. Οι σχέσεις, πια, είναι πολύ γρήγορες, επιφανειακές. Σε μικρό χρονικό διάστημα περνάμε απ’ τη γνωριμία στο κρεβάτι κι έπειτα στην πλησιέστερη έξοδο. Οι σχέσεις δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος. Κάτσε λίγο, μην τρέχεις, θέλει χρόνο το πράμα. Μια σχέση που διαρκεί τρεις μήνες δεν είναι σχέση, αλλά ξεπέτα διαρκείας. Μην ευτελίζεις το νόημά της τρέχοντας τη ζωή σου σε fast forward. Δώσε σημασία στον άνθρωπο που κέντρισε το ενδιαφέρον σου, πάρε το χρόνο σου για να μετρήσεις την αξία του, προτού τον αφήσεις να μπει ολοκληρωτικά στη ζωή σου.

Να είσαι ξεκάθαρος με αυτά που θέλεις να δώσεις και να πάρεις. Ίσως, όχι απ’ το πρώτο ραντεβού, αλλά σίγουρα στη αρχή. Δεν είναι κακό να έχεις απαιτήσεις, η πραγματικότητα είναι. Το άσχημο είναι να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως κάποια στιγμή θα πάρεις αυτά που ζητάς.

Μη ζητιανεύεις για την αγάπη, υποστήριξε τα στάνταρ σου και διεκδίκησέ τα. Βέβαια, μην ξεχνάς ότι πρέπει να είσαι διατεθειμένος να δώσεις, να δοθείς, πριν απαιτήσεις. Να είσαι συναισθηματικά διαθέσιμος με ξεκάθαρες προθέσεις.

Προσπάθησε να τον καταλάβεις, να τον κατανοήσεις. Βάλε στην άκρη τον εαυτό σου για μία στιγμή και μπες στη δική του θέση. Όσο μπορείς, για όσο αντέξεις, προσπάθησε να δεις την ψυχή του. Τι πραγματικά κρύβει εκεί μέσα. Μην τον κρίνεις για όσα λέει ή έχει περάσει αν δεν τον καταλάβεις πρώτα. Θα στα πει όλα κι εσύ πρέπει να τον ακούσεις. Να προσέξεις το νόημα πίσω απ’ τις λέξεις, τον άνθρωπο πίσω απ’ τις πράξεις.

Τα έχεις διαβάσει όλα αυτά, σίγουρα τα έχεις ξανακούσει. Άρα, θα πρέπει να έχεις καταλάβει μέχρι τώρα ότι η αξία ενός ανθρώπου μετράται σε στιγμές. Κάθε μικρή λεπτομέρεια κάτι σημαίνει, είναι ένα μάθημα που μπορείς να διδαχθείς. Για όλους αυτούς που πέρασαν και σε πλήγωσαν υπάρχει ένα κοινό σημείο: εσύ! Εσύ τους έβαλες στη ζωή σου με λανθασμένα κριτήρια. Αυτά προκάλεσαν τον πόνο που σε λύγιζε κάθε φορά. Οπότε, άλλαξέ τα.

Τα κριτήριά σου πρέπει να ανταποκρίνονται στις βλέψεις σου. Προσπάθησα να σου δείξω ένα τρόπο για να τα πάρεις, να τα προσέξεις πάνω στους ανθρώπους. Ένας οδηγός μιας επιτυχημένης γνωριμίας, αλλά ως εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικό σου θέμα, ένα πρόβλημα που θα λύσει ο καθένας μόνος του. Ψάξε για τον άνθρωπο που θα πληρεί τις προϋποθέσεις σου, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου. Ούτε χιλιοστό παρακάτω.

Τα σωστά κριτήρια είναι η δικλείδα ασφαλείας που μας προστατεύει απ’ τις λάθος επιλογές.

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!