Ηλίας Φιλίππου: »Επιτυχημένος επαγγελματίας είναι αυτός που κάνει καλά αυτό που αγαπάει και για μένα το τραγούδι ήταν και είναι η ζωή μου»

Μετράει πολλές πλατίνες και μας ανοίγει το σπίτι του ο Ηλίας Φιλίππου με τόση ενέργεια και αγάπη μιλώντας για όλα στην Άννα Τσιάλτα και το www.bizznews.gr


Ένας καταξιωμένος άνθρωπος που έχουμε κλάψει, χωρίσει, αγαπήσει , πέσει στα πατώματα με τα τραγούδια του.

Μετράει πολλές πλατίνες και μας ανοίγει το σπίτι του ο Ηλίας Φιλίππου με τόση ενέργεια και αγάπη μιλώντας για όλα στην Άννα Τσιάλτα και το www.bizznews.gr 

Την μουσική, το ξεπεσμό της κοινωνικής κατάστασης, την γυναίκα της ζωής του τις δυσκολίες, τον μοναχογιό του αλλά και όλα όσα θέλετε να μάθετε για έναν άνθρωπο που σχεδόν πάντα αγγίζει την ψυχή σας πριν από εσάς για εσάς!!

Πότε ξεκίνησε το γράψιμο;

Από  10 χρονών ξεκίνησα να γράφω. Αν θυμάσαι πάνω στην λαδόκολλα που πήγαινα στα μαγαζιά έγραφα στοίχους με την κάφτρα του σπίρτου να φανταστείς.

Μεγαλώνοντας αυτό έγινε πως επαγγελματικό;

Μετά από 4 χρόνια έκανα την πρώτη μου απόπειρα να κάνω τα ποιήματα στίχους. Λόγω του πατέρα μου, που είχε πολλούς φίλους από τον χώρο της μουσικής χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτήν, μπήκα αν θέλεις  πιο εύκολα σε όλο αυτό το κομμάτι.

Παιδικά χρόνια;

Μοναχοπαίδι και καλομαθημένο παρότι ήμουν από μια οικογένεια μικροαστή και όχι πλούσια. Ήμουν όμως από πολύ μικρός ανεξάρτητος ήθελα όλα να τα κάνω μόνος μου.Οι γονείς μου ήταν μεγάλοι σε ηλικία και έτσι από νωρίς πήρα τα ηνία στα χέρια μου.

Το πρώτο σας τραγούδι το θυμάστε;

1974  ο Τάκης Γαλάτης τότε δούλευε μεγάλα ονόματα ης εποχής και μου είπε γράψε ένα τραγούδι να βάλω μουσική και να το δώσουμε. Έτσι έγινε και πριν από 43 χρόνια η Λίτσα Διαμάντη είπε το πρώτο μου τραγούδι.

Πως αισθάνεστε που μετράτε 4 δεκαετίες στην επιτυχία σας;

Είμαι πολύ τυχερός που έκανα αυτό που αγαπούσα δουλειά, πόσο μάλλον να ζω και αυτό. Νιώθω μεγάλη απογοήτευση με όλα αυτά που γίνονται στην ελληνική μουσική βιομηχανία αλλά και την εξέλιξη της.

Έχετε ζήσει στιγμές δίπλα σε ιερά τέρατα της μουσικής. Ήταν σκληροί κι ιδιότροποι;

Δεν ήταν όλοι απλοί. Κάποιοι ήταν άλλοι ήταν πιο απόμακροι. Με εμένα ήταν όλοι φιλικοί. Ήμουν παιδάκι όπως σου είπα και έδειχνα και κάποια άμυνα όπως καταλαβαίνεις. Έγραφα στο στούντιο και δίπλα μου έγραφαν Καζαντζίδης και Καλδάρας και Ρίτσος.  Τι να σου πω τώρα;; Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα.

Κάποιοι τώρα νιώθουν έτσι όταν είστε εσείς στο στούντιο; Πως νιώθετε;

Κάνω απλά την δουλειά μου. Νιώθω βέβαια ωραία αλλά δεν μου αρέσει η προβολή εμένα. Το μόνο που μου αρέσει είναι να κάνω επιτυχίες τα τραγούδια μου.  Όταν έχω να πω κάτι θα το πω, όταν δεν έχω προτιμώ να μην μιλάω. Προτιμώ να μιλάνε τα τραγούδια μου !! Παρουσιάζω την δουλειά μου όταν χρειάζεται και μάλιστα με το θέμα ΑΕΠΙ υπέρ προβλήθηκα θα έλεγα.

Με την ΑΕΠΙ τι γίνεται

Η ΑΕΠΙ είναι μία πληγή, έχουμε ενάμιση χρόνο που ταλαιπωρούμαστε προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Ο καθένας έχει το δίκιο και τη θέση του θεωρώ πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας θετικής ή μιας αρνητικής εξέλιξης θα παίξουν πολλά πράγματα ρόλο όπως η κρατική η κυβερνητική βούληση η Αρωγή των Ξένων. Είναι μία κατάσταση η οποία θα πλήξει πολύ κόσμο

Πως βλέπετε την αγορά των νυχτερινών μαγαζιών;

Υπάρχει κατακερματισμός της αγοράς Λέγαμε να υπάρχει ένας φορέας να εισπράττει και ξαφνικά εμφανίστηκαν 10. Ένα μαγαζί που τα βγάζει δύσκολα δεν θα καταφέρει να πληρώσει κανέναν.

Έχετε ζήσει καλές εποχές. Τραγουδιστές που μαζί σας έγιναν μεγάλοι.

Ήταν κάτι σαν φετίχ μου αυτό να κάνω νέους τραγουδιστές από το να κάνω επώνυμους πολλές φορές στο πλαίσιο της επιλογής μου επέλεγα τον χ ανώνυμο. Είχε οίστρο και ίντριγκα να κάνω τον ανώνυμο επώνυμο, στον επώνυμο θα προσέθετα Απλά μία επιτυχία.

Πολλά τραγούδια πολλές επιτυχίες πολλές πλατίνες εκτός από την οικονομική απολαβή που έχετε από αυτό είναι πιο μεγάλη η ηθική ικανοποίηση

Η ηθική ικανοποίηση είναι τεράστια όχι μόνο επειδή ακούς το τραγούδι σου,  αλλά επειδή μπορεί να το ακούσεις σε μεγάλο φάσμα μαγαζιών. Αυτό είναι η βασική ικανοποίηση  και η ικανοποίηση πως από τη δική σου επιτυχία ζει κόσμος

Αυτό που λένε πως τα τραγούδια είναι των στιχουργών, των δημιουργών και όχι των τραγουδιστών το έχω ακούσει πολλές φορές

Είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω και να συνυπάρξω σε κάποιες τελευταίες δισκογραφικές δουλειές με τον Άκη Πάνου,  ο οποίος είχε πει κάποτε πως ο συνθέτης και ο στιχουργός είναι αυτοί οι οποίοι φτιάχνουν μία πολυκατοικία και αφού την ετοιμάσουν βγαίνει ο τραγουδιστής στο μπαλκόνι και λέει ελάτε να δείτε τι ωραία διαμερίσματα έχουν φτιάξει.

Αυτός είναι ο τραγουδιστής.  Ο τραγουδιστής χωρίς υλικό δεν είναι κάτι. Η πρωτογενής ύλη είναι το τραγούδι. Εάν ο καλλιτέχνης δεν έχει επιτυχία, δεν έχει λόγο ύπαρξης,  όσο καλός τραγουδιστής και αν είναι.  Ακόμη και τους καλούς τραγουδιστές μέσα από μία επιτυχία του γνώρισε ο κόσμος.

 Πιστεύετε πως είναι αγνώμονες; Ξεχνάνε εύκολα; Υπάρχει αυτή η μετέπειτα εκτίμηση;

Νομίζω πως κατά κόρον οι περισσότεροι τα ξεχνάνε,  Εγώ δεν έχω αποζητήσει ποτέ την μετέπειτα εκτίμηση. Φροντίζεις για να μην πληγωθείς να μην έχεις ιδιαίτερες επαφές. Θεωρώ πως από ένα σημείο και μετά η φήμη, τα φώτα, τα χρήματα και η δόξα σε αποσυντονίζουν σε πάνε αλλού και εγώ ως δημιουργός αν προσπαθήσω να ζητήσω αυτό που πρέπει να εισπράξω και αν δεν το εισπράξω θα στεναχωρηθώ.  Είναι μία ασπίδα που προστατεύει εμένα αυτό, είναι επαγγελματισμός.  Εγώ έτσι το είδα το τραγούδι από νωρίς είδα τον εαυτό μου ως ένα πάροχο υπηρεσιών και θέλω να αμείβομαι ηθικά και οικονομικά για αυτό το οποίο παρέχω σε κάποιον

Έχετε πει αλήθειες μέσα σε αυτό το γραφείο;

Μόνο αλήθειες Έτσι είμαι εγώ πολύ ψυχρός.  Έχω ένα μεγάλο μειονέκτημα δεν μπορώ ποτέ να κολακέψω κάποιον ότι δουλειά και αν κάνει έχω πρόβλημα σε αυτό θα του πω την αλήθεια Έστω και αν φύγει με δάκρυα στα μάτια  Έστω και αν φύγει με κατεβασμένο το κεφάλι ελπίζοντας ότι κάποτε θα καταλάβει πώς το έκανα για το καλό του.

Το έχουν εισπράξει αυτό ορισμένοι να σας ευχαριστήσουν στην πορεία που ήσασταν αληθινός

Και με έχουν ευχαριστήσει και με έχουν διάολο στείλει. Είναι θέμα καθαρής συνείδησης, κοιμάσαι ήσυχος.  Λες δεν πήρα στο λαιμό μου ένα παιδί  που δεν είχε ταλέντο αλλά ξαφνικά είχε λεφτά. Όταν έβλεπα διάθεση και ταλέντο ναι τον βοηθούσα. Αν η μόνη του σχέση ήταν τα λεφτά, ας έπαιρνε κάτι άλλο ας έκανε δώρο στον εαυτό του ένα αμάξι.Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, αρκεί να έχουν τη μαγιά για να ξεκινήσουν, ένα τυπικό προσόν.

 Φιλίππου-Παπαδόπουλος Συνταγή επιτυχίας. Πολλοί ονειρεύονται αυτό το Δίδυμο

Αυτή τη συνταγή την έχουμε δοκιμάσει πάρα πολλές φορές.  Σε πρώτη φάση το μεγάλο μπαμ το κάνει ο Κουρκούλης.  Συστηθήκαμε το 1995 χωρίς ακόμη να ξέρει τι θέλει να κάνει τον πίστεψα πάρα πολύ.  Είχε πολύ φλόγα, πολύ θέληση, πολύ τρέλα και πολύ καλή φωνή.  Ένα λαϊκό παιδί με πολύ χιούμορ.  Ήταν το πρώτο επιχείρημα μας!

Πάολα; Γίνετε το μπάμ με εσάς;

Ως γυναίκα η Πάολα ήταν μία αμφισβητούμενη προσωπικότητα τραγουδιστική,  δεν τον ξέρω το λόγο δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.  Η Πάολα είναι μία εξαιρετική τραγουδίστρια, αυτό που κάνει στην πίστα είναι μοναδικό, είναι ένα μωρό. Εγώ αυτό που εισέπραξα από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε  είναι η θέληση της  να κάνει πράγματα.  Δεν ρίχνω ευθύνη  σε άλλους συναδέλφους, είναι όπως ο γιατρός που μπορεί να μην διαγνώσει το πρόβλημά σου γιατί μπορεί να μην του το περιέγραψε και σωστά. θα πάρεις όμως και μία δεύτερη γνώμη. ίσως εμείς να ήμασταν η δεύτερη γνώμη  για την Πάολα

Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μία γυναίκα. Ποιο είναι το μυστικό του επιτυχημένου γάμου;

Θεωρώ πως μετά από περίπου 30 χρόνια επίσημης συμβίωσης κάτω από την ίδια στέγη  το βασικότερο συστατικό είναι ο σεβασμός, μετά η αλληλοκατανόηση και οι υποχωρήσεις  Από κει και πέρα η ανανέωση της σχέσης μέσα από μικροπράγματα και από μικροχαρές. Δεν πρέπει να μαραθεί και να βαλτώσει η σχέση.  Οι ξαφνικοί έρωτες δεν κρατάνε, είναι επιφανειακοί, ενώ η σταθερότητα είναι ενδοφλέβια!! Μια σχέση θέλει βαθιά θεμέλια και δύναμη. Υποχωρήσεις σεβασμό και αγάπη.

Ένας γιος Όπως και εσείς μοναχοπαίδι – Μοναχογιός

Από γενιά σε γενιά ακολουθεί οικογένεια όλοι μοναχοπαίδια Μοναχογιοί,  και όλοι Ηλίας Φιλίππου του Λουκά ή Λουκάς Φιλίππου του Ηλία.

Επιτυχημένος επαγγελματίας επιτυχημένος οικογενειάρχης μία συνταγή αυτών των δύο που νομίζω ότι θέλει κάθε άντρας να έχει στη ζωή του και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία δεν θέλω τη συνταγή θέλω μόνο το συναίσθημα που σας βγαίνει

Εγώ κάθε μέρα που ξυπνάω το πρώτο πράγμα που θέλω από τη ζωή μου είναι να είμαι καλά εγώ όλοι οι γύρω μου άνθρωποι και η οικογένεια μου. Επιτυχημένος επαγγελματίας  είναι αυτός που κάνει καλά αυτό που αγαπάει και για μένα το τραγούδι ήταν και είναι η ζωή μου. Επιτυχημένος οικογενειάρχης αν δεν είσαι επιτυχημένος καλύτερα μην είσαι καθόλου οικογενειάρχης.

Μια ευχή; Για να κλείσουμε θετικά;

Το ελληνικό τραγούδι είναι μία τέχνη και είναι κακό να το σκοτώνουμε και μαζί του να σκοτώνουμε και το δικαίωμα του ανθρώπου που γράφει, του ανθρώπου που θέλει να εισπράξει από αυτό, και το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει ένα μαγαζί και υπαλλήλους.

 

Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα  – Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!