Ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις

Ένας παραμελημένος θησαυρός

Ένας παραμελημένος θησαυρός


ΗΕλλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με απίστευτες ομορφιές, γνωστές αλλά και άγνωστες. Οι ιαματικές πηγές της χώρας μας ανήκουν στις άγνωστες ομορφιές που, παρά το γεγονός ότι είναι εξαπλωμένες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι όμως παρεξηγημένες σχετικά με το ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για αξιοσημείωτα φυσικά spa που μπορούν να προσφέρουν υγεία και ευεξία παράλληλα με αλησμόνητες διακοπές. Πολλοί επαγγελματίες τουρισμού αναδεικνύουν αυτήν την παράμετρο προσφέροντας εξειδικευμένες θεραπείες υγείας και ευεξίας σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σήμερα η ECOVOICE φιλοξενεί έρευνα για τις ιαματικές πηγές όλης της Ελλάδας. Την έρευνα πραγματοποίησε με πολύ μεράκι η συγγραφέας και εμψυχώτρια εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής Χριστίνα Κόλλια και είναι πραγματικά αποκαλυπτική στο πόσες ιαματικές πηγές υπάρχουν που δεν τις γνωρίζουμε. Επιπλέον στην έρευνα η κ. Κόλλια μάς δίνει ιστορικά στοιχεία της κάθε περιοχής, χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα καθώς και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.

1. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Λίμνη Βουλιαγμένης «Η Απολλώνεια Λίμνη»
Πασίγνωστη ως η Λίμνη με τα βαθυπράσινα ιαματικά νερά και τους επιβλητικούς κοκκινόχρωμους βράχους να την περιστοιχίζουν, τα προκλητικά και μυστηριακά ‒για τους σπηλαιολόγους και σπηλαιοδύτες‒ δαιδαλώδη σπηλαιοβάραθρα, η Λίμνη της Βουλιαγμένης δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης».

Τοποθεσία
H Βουλιαγμένη απέχει 25 χλμ. νοτιοανατολικά από την Αθήνα.

Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα ιαματικά νερά της Λίμνης της Βουλιαγμένης έχουν θερμοκρασία 20oC- 27oC και σύσταση χλωρονατριούχα, ιδανική για την ίαση ρευματισμών, ισχυαλγιών, μυαλγιών, νευραλγιών, γυναικολογικών παθήσεων.

Μυθολογία – Ιστορία
Ο μύθος συνδέει τη Λίμνη της Βουλιαγμένης με το ιερό νησί της Δήλου και τους Ολύμπιους θεούς. Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ» προερχόμενη από τον «Ζωστήρα Απόλλωνα», συμπαραστάτη θεό στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σημάδια ανθρώπινης ζωής έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή, βάσει αρχαιολογικής έρευνας, από τα τέλη της Νεολιθικής περιόδου. Ο σχηματισμός της Λίμνης και η ονομασία «Βουλιαγμένη» αποδίδεται σε σεισμό των χριστιανικών χρόνων όπου και κατέρρευσε η οροφή ενός υπογείου σπηλαίου.

Αξιοθέατα
Ο ναός του Ζωστηρίου Απόλλωνα, της προκλασσικής εποχής.
Ο Λαιμός ή Μικρό Καβούρι, στο άκρο της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

Δραστηριότητες
Κολύμπι, σπηλαιοκατάδυση

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Βουλιαγμένης: 210.89.60.156 – 210.89.62.261

2. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λουτρά Υπάτης «Τα λουτρά της Αφροδίτης»

Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές της Οίτης, με τον καταρράκτη να σε καλωσορίζει στο έμπα της πόλης και πλούσια βλάστηση, ατενίζει από ψηλά τον κάμπο του Σπερχειού και την παραλία της Αγ. Μαρίνας, η Υπάτη στέκει στο πέρασμα των χιλιετιών, γραφική, μυστηριακή κι απόρθητη. Προσφέρει γενναιόδωρα στον επισκέπτη τη μακραίωνη ιστορία της, την εξαίρετη θέση της στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και τα ιαματικά της νερά.

Τοποθεσία
Η Υπάτη απέχει 235 χλμ. από την Αθήνα και 23 χλμ. από τη Λαμία.

Ιαματικές Πηγές – Θεραπευτικές Ιδιότητες
Στα Λουτρά της Υπάτης, σε απόσταση 5 χλμ. περίπου από τον οικισμό, λειτούργησε το 1903 το πρώτο οργανωμένο ιαματικό κέντρο στην Ελλάδα. Η ιαματική πηγή της Υπάτης βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και αναβλύζει από βάθος 18μ. Είναι υδροθειο-χλωρονατριούχος και αλκαλικών γαιών οξυπηγή, με νερό, θερμοκρασίας 33,5ο C, ιδανικό για παθήσεις δερματικές, κυκλοφορικού και νευροφυτικού συστήματος, καρδιοπάθειες και ρευματοπάθειες.

Μυθολογία-Ιστορία
Από αναφορές του Στράβωνα, η πηγή της Υπάτης δημιουργήθηκε από σεισμό το 427 π.Χ. Ευρήματα εγχάρακτων επιγραφών στο βάθος της πηγής υποδηλώνουν πως τα λουτρά ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη. Το 410 π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη «Υπάτα» (υψηλή, απόρθητη θέση, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη) ως πρωτεύουσα του λαού των «Αινιανών». Στην περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν έδρα επαρχίας και γνωστή με την ονομασία «τα Λουτρά του Πατρατζίκ». Το 1944 η πόλη έπεσε θύμα ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς και το 1998 ανακηρύχθηκε τιμητικά «Μαρτυρική Πόλη».

Αξιοθέατα
Ο καταρράκτης με το νερόμυλο στην είσοδο της πόλης.
Το Κάστρο, η αρχαία ακρόπολη της Υπάτης.
Το μοναστήρι του Οσίου Αγάθωνα του 15ου αιώνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις πλαγιές της Οίτης.
Το Βυζαντινό Μουσείο, στον Βαυαρικό Στρατώνα.
Ο εθνικός Δρυμός της Οίτης.
Το σπήλαιο των μαγισσών, Ανεμότρυπα.

Δραστηριότητες
Πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κοινότητα Υπάτης: 22310 98341



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!