Γιάννης Μόρτζος: ”Πλήρωσα πολύ ακριβά την πολιτική μου θέση δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου”

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος Γιάννης Μόρτζος σε μία σπάνια συνέντευξη του εφ΄όλης της ύλης. Απολαύστε την μόνο στο Bizznews.gr.


Ένας εξαιρετικός ηθοποιός μα πάνω απ΄όλα ένας χαρισματικός άνθρωπος, που τόσα χρόνια έχουμε αγαπήσει μέσα από τις δουλειές του, αλλά και την διδασκαλία του.

Με υποδέχτηκε θερμά στο θέατρο του και πίνοντας ένα Ελληνικό Καφέ κάναμε μια πολύ ευχάριστη συνομιλία που δεν ήθελα να τελειώσει.

Πρόκειται για τον Γιάννη Μόρτζο σε μία σπάνια συνέντευξη του εφ΄ όλης της ύλης. Απολαύστε την μόνο στο Bizznews.gr και τον Σπύρο Καλαματιανό.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας λέγοντας μου  δύο λόγια για το Θέατρο σας ΄΄Τέσσερις Εποχές-Γιάννης Μόρτζος΄΄.                                                                                                                                                 

Το Θέατρο ΄΄Τέσσερις Εποχές΄΄ μπαίνει στον Πέμπτο χρόνο λειτουργίας του,εδώ στην Οδό Κυψέλης 15.Θα ήθελα να πω ότι έχει αποκτήσει ένα κοινό ΄΄φανατικό΄΄μας ακολουθεί και είναι μία επιτυχία για εμάς εδώ.Κοινό το οποίο επιζητεί βέβαια ένα καλό θέατρο,καλά έργα,σημαντικές παραστάσεις,συνεργάτες,ηθοποιούς,τεχνικούς κτλ.Αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί και το κάνω,γιατί σε άλλη περίπτωση αν μου έλεγαν να πάω να συνεργαστώ με άλλο θίασο, οπουδήποτε αλλού δεν θα το έκανα. Δεν έχω κουραστεί αλλά έχω φάει το Θέατρο με το κουτάλι. Συμπληρώνω 50 χρόνια φέτος στο Ελληνικό Θέατρο και νομίζω ότι μου επιτρέπεται να κάνω κάτι δικό μου, από έργο μέχρι συνεργάτες.Πρέπει να το τονίσω αυτό, η επιλογή μου γίνεται πάντα με αυστηρά κριτήρια, θέλω οι συνεργάτες μου να έχουν, ας πούμε τη δική μου ρώτα. Δεν το λέω αυτό επειδή είμαι δάσκαλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το λέω αυτό διότι η καλή συνεργασία μπορεί να φέρει το καλό αποτέλεσμα αλλιώς δεν φέρνει τίποτα.

c11e262f22b185e2073e7a6b0a81cd7b_L 

Μιλήστε μου λίγο για τις παραστάσεις που ανεβάζετε φέτος

Φέτος λοιπόν πέρα το ότι ξεκινήσαμε στις 4 Οκτωμβρίου ΄΄Εγώ η Μάρθα φρόυντ΄΄της Φωτεινής Τσαλίκογλου σε Σκηνοθεσία Γιούλης Ζήκου η οποία είναι πάρα πολύ αξιόλογη συνεργάτης μου,με εξαιρετικούς συντελεστές όπου παίζεται κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ. και κάθε Πέμπτη.-Σάββατο στις 9.30 μ.μ, έπεσε ένα έργο του Γιάννη Σολδάτου μου άρεσε πάρα πολύ και ενώ είχα 4 άλλα στο συρτάρι λέω θα προηγηθεί αυτό. Το έργο αυτό είναι ο ΄΄Όταν ο Θεόφιλος συνάντησε την Ερωτευμένη Απελπησθήσα΄΄ παρακολουθεί τη συνομιλία ανάμεσα σε δύο πίνακες του Θεόφιλου, την «Ερωτευμένη απελπισθείσα» και τις «Οθωμανίδες εκ της Υπαρχίας Κωνσταντινουπόλεως Νικομηδείας». Έτσι μετά από πολύ δουλειά το έργο αυτό πήρε σάρκα και οστά,ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου και παίζεται Κάθε Δευτέρα-Τρίτη στις 9.30 μ.μ και κάθε Τετάρτη στις 7.30 μ.μ.Είναι μία εντυπωσιακή παράσταση,έχω 5 κορίτσια καταπληκτικά τα οποία θα είναι οι πίνακες, εγώ κάνω τον Θεόφιλο.Ο θεατής ερχόμενος εδώ θα δει αυτές τις 2 ζωγραφιές ζωντανά,μαζί με την τόσο ταραγμένη αλλά σημαντική προσωπικότητα του Θεόφιλου.

 Μιλήστε μου για την πρόσφατη συμμετοχή σας στην ταινία Πρόμαχος΄΄  που σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η ταινία αυτή ξεκίνησε να προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Νοεμβρίου, έγινε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα η οποία βεβαίως δεν είναι Ελληνική Παραγωγή.Οι παραγωγοί είναι 2 Αμερικανοί αδέρφια, είχαν έρθει να με δουν εδώ όταν έπαιζα την ΄΄Απολογία του Σωκράτη΄΄και τότε μου είπαν να συμμετάσχω και εγώ με έναν μικρό ρόλο για να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια. Είπα ναι αμέσως, δεν το έκανα για άλλους λόγους ,γιατί όταν μου εκάναν την πρόταση θυμήθηκα την Μελίνα, η οποία ήταν στενή μου φίλη,είχαμε συνεργαστεί και πέθανε με αυτό τον καημό. Πραγματικά αυτή την ταινία αξίζει να την δουν όλοι οι Έλληνες.

Εκτός από Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Δάσκαλος είστε και επιχειρηματίας, μάλιστα γίνατε επιχειρηματίας στην περίοδο της κρίσης. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;       

Όπως είπα και παραπάνω άνοιξα αυτό το θέατρο με μία προϋπόθεση, ότι πλέον θέλω να επιλέγω τα πάντα, ύστερα από τόσα χρόνια στο θέατρο. Θα έλεγα ότι αυτά τα 5 χρόνια είναι χρόνια ΄΄5 Χρόνια Αγωνιάς΄΄ αν θα μπορέσω να το κρατήσω, διότι αυτό θέλω να το κρατήσω .Δεν κερδίζω τίποτα οικονομικά, χάνω, αλλά κερδίζω το ότι συνεχώς ανανεώνω την ψυχή μου και αυτό είναι το κέρδος μου.

Έχετε γράψει 3 Βιβλία…  

Ναι έχω γράψει 3 Βιβλία μέχρι τώρα, το πρώτο μου βιβλίο αναφέρετε στον Κάρολο Κουν με Τίτλο τα ΄΄21 μου χρόνια με τον Κάρολο Κουν΄΄ όπου ήμουν μαθητής και πρωταγωνιστής στο Θέατρο Τέχνης, το δεύτερο βιβλίο που εκδόθηκε φέτος είναι η  Διδασκαλία του Κουν με Τίτλο΄΄Κουν ο Δάσκαλος και ένα τρίτο βιβλίο που έγραψα πριν από 5 χρόνια, το αφιέρωσα στην μνήμη ενός φίλου-δασκάλου  μου Ανδρέα Παπανδρέου. Αν πολιτικοποιήθηκα και πιστεύω ότι είμαι σωστά πολιτικοποιημένος το οφείλω σε αυτόν τον μεγάλο ηγέτη, που μπόρεσε να συνενώσει της Δημοκρατικές Δυνάμεις και να γίνει αυτό που έγινε. Δεν αναφέρομαι στα επι μέρους πράγματα, αναφέρομαι μόνο στο πρόσωπο του και στους συνεργάτες του, είναι αλληγορικό τελείως δεν αναφέρεται το ονομά του πουθενά, αναφέρεται ως Περικλής. Το θεώρησα χρέος μου αυτό να το γράψω, αφιερωμένο στην μνήμη του, διότι ήθελα να ξεπληρώσω αυτά που ήθελε να κάνει και δεν μπόρεσε να τα κάνει και το ξέρω πολύ καλά. Τώρα ετοιμάζω ένα βιβλίο τα ΄΄50 μου Χρόνια στο Θέατρο΄΄ μέχρι την ημέρα που θα το παραδώσω θα γράφω,όλα όσα έζησα τόσα χρόνια θα τα γράψω σε ένα βιβλίο και ελπίζω να εκδοθεί με το νέο έτος.

Προηγουμένως αναφερθήκατε στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξατε κι΄όλας Ιδρυτικό Μέλος στο ΠΑΣΟΚ. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε τότε να πολιτικοποιηθείτε;                                   

 Ήμουν πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά μου χρόνια αλλά ήρθε η Δικτατορία και τα πράγματα ήρθαν ανάποδα. Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον γνώρισα σε μία παράσταση που έπαιζα στο Θέατρο Τέχνης και γίναμε φίλοι αμέσως, Μετά τον έχασα γιατί πήγε εξορία. Όταν γύρισε λοιπόν από τους πρώτους που ήθελε να δει ήμουν εγώ, όχι γιατί ήθελε να με κάνει Βουλευτή η Υπουργό αλλά σαν Γιάννη Μόρτζο. Ένιωθε μία αίσθηση εμπιστοσύνης απέναντι μου, έβλεπε έναν φίλο. Τότε είχε ανασφάλειες και ήθελε να έχει γύρω του φίλους, το λέω υπεύθυνα αυτό. Τον είδα στο Καστρί τότε και μου είπε΄΄Γιάννη αν μπορείς να συνταχθείς μαζί μας γιατί πρέπει να δώσουμε μία νέα πνοή στο Δημοκρατικό Κίνημα και σε χρειαζόμαστε όλοι΄΄. Έτσι έγινε μπήκα μέσα στο Πασοκ, έγινα ιδρυτικό μέλος όπως αργότερα είχα και θέσεις από το 1974 μέχρι και το 1981 που έγινε το Πασοκ Κυβέρνηση.Μετά κατάλαβα ότι δεν έκανα για πολιτικός και έτσι σιγά-σιγά αποστασιοποιήθηκα από την τόσο ενεργή δράση. Αυτό το έκανα μέχρι τον θανατό του,από τον θανατό του και μετά είμαι εκτός. Το έκανα όμως μόνο για τον Ανδρέα,τον πίστεψα,τον αγάπησα, έμαθα πράγματα δίπλα του. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να κάνει αυτά που ήθελε, η ναρκοθέτηση ξεκίνησε από τις εγχώριες δυνάμεις και όχι τόσο από τις εξωτερικές δυνάμεις Οι εξομολογήσεις του σε εμένα ήταν ότι φοβόταν την αποστασία του πατέρα του το 1965, το έπαθε και ο ίδιος.

 u03A6u03A9u03A4u039F-u039Fu03A4u0391u039D-u039F-u0398u0395u039Fu03A6u0399u039Bu039Fu03A3-u03A3u03A5u039Du0391u039Du03A4u0397u03A3u0395-u03A4u0397u039D-u0395u03A1u03A9u03A4u0395u03A5u039Cu0

Για εσάς υπήρξε κόστος όσον αφορά αυτή σας την επιλογή;                                                                                       Υπήρξε μεγάλο κόστος και το πλήρωσα. Από την στιγμή που εντάσσεσαι κάπου δημιουργείς και τις ανάλογες αντιδράσεις. Αυτό τολμώ να πω ότι εκείνα τα χρόνια είχε επιπτώσεις και στην δουλειά μου .Πολλοί είχαν συνδυάσει την επιτυχία με το που ανήκει ο άλλος πολιτικά  λογω πασοκ παίζει αυτός στην τηλέοραση ΄΄κτλ πράγμα το οποίο συνέβαινε και με πίκραινε πάρα πολύ αυτό. Διότι εγώ είχα δώσει εξετάσεις στην δουλειά μου και είχα πάρει άριστα. Στο Πασοκ δεν πήγα για να πάρω θέσεις πουθενά. Η συμβολή μου ήταν μόνο στο πρόσωπο του Αντρέα και το ότι ήθελα να δώσω άλλη πνοή στην τότε κατάσταση. Υπηρέτησα όμως σαν καλλιτέχνης και όχι σαν γραμματέας η υπουργός .Αλλά σήμερα επειδή έχει φθαρεί το Πασοκ πια και έχει κάνει πολλά λάθη, ίσως να μην μου το καταλογίζουν αυτό πια.

Για να αλλάξουμε λίγο την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή κουβέντα μας. Ποιες είναι οι εικόνες που σας έρχονται από τα πρώτα σας βήματα στο Θέατρο;    

Μπήκα στο χώρο του Θεάτρου σε μία διαφορετική εποχή από σήμερα.Τότε κυριαρχούσαν 2 Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θέατρου Τέχνης.Εγώ φάνηκα τυχερός, διότι η επιλογή μου να πάω στο Θέατρο Τέχνης μου πήγαινε τελικά. Το θέατρο τότε είχε πλούσιο έργο με πιο λίγους καλλιτέχνες και θέατρα, όχι την πληθώρα που έχουμε σήμερα με πολύ κόπο, διότι οικονομικά ήταν δύσκολα αλλά έχοντας το λαχείο που σου είπα παραπάνω πλούσια θεατρικά.

Αυτό που θυμάμαι είναι ότι έπρεπε να διαβάζω βιβλία,να παρακολουθώ τα πάντα, δεν υπήρχε ίντερνετ τότε. Επίσης θυμάμαι κάτι που με θλίβει σήμερα ότι δεν είχα βάλει στόχο το χρήμα, για να επιβιώσω έκανα άλλες δουλειές .Άλλωστε είμαι  ολιγαρκής άνθρωπος και κατά της Ιδιοκτησίας, το αποδεικνύω έμπρακτα, δεν έχω τίποτα στο όνομα μου, μόνο ένα αυτοκίνητο 15ετίας και αυτό για να πηγαίνω στην δουλειά μου. Επίσης δεν με ενδιέφερε η φτηνή αναγνωσιμότητα. Είχα δίψα για μάθηση(που δεν σβήνει ποτέ)και αυτό ήταν το διαβατήριο για να επιβιώσω τόσα χρόνια.

Όταν ανακοινώσατε στους γονείς σας ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής πως αντέδρασαν;                                                                                                                              Ο πατέρας μου παρόλο που ήταν ένας φτωχός αγρότης χάρηκε πολύ. Μου είπε μόνο μία φράση΄΄ φτάνει να επιτύχεις. Η μάνα μου ήταν μία γυναίκα λαϊκιά φιλοσοφημένη. μου είπε ΄΄αν είσαι ευχαριστημένος με αυτό κάντο΄΄, που σημαίνει ότι ήταν και οι δύο θετικοί. Μετά από χρόνια που με έβλεπαν να είμαι πρωταγωνιστής χαιρόντουσαν ακόμα περισσότερο.

 giannis-mortzos-den-exoume-eufueis-igetes

Ποιες ήταν οι πρώτες συμβουλές που πήρατε από όλα αυτά τα Τέρατα του Ελληνικού θεάτρου που συνεργαστήκατε από μικρή κι΄όλας ηλικία;         

Θυμάμαι μου έλεγαν πρόσεχε μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα΄΄. Μάλιστα άργησα να παίξω κινηματογράφο και τηλεόραση, κατ επιλογήν, διότι δεν ήθελα να χάσω αυτή την διδασκαλία από αυτούς τους ανθρώπους, από το θέατρο τέχνης, δεν ήθελα να χάσω την μαγεία του θεάτρου. Μετά δικαιώθηκα γι΄αυτές μου τις επιλογές(φυσικά και οι δουλειές που έκανα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ήταν πολύ προσεγμένες).

 Συμμετείχατε σε δύο σειρές του Μέγκα που σταμάτησαν και οι δύο για έναν ανεξήγητο λόγο μάθατε ποτέ το γιατί;

 Αν και είχαν ακουστεί πολλά τότε, ήταν θέμα παραγωγής από όσο θυμάμαι και τίποτα παραπάνω.

 Έχετε υπάρξει δάσκαλος σε πολλές σχολές. Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνεται στα παιδιά τα οποία διδάσκεται;                                                                                                                               Μία είναι η συμβουλή αν το αγαπάς και το θέλεις προχώρα. Αν όμως μετά από 3 χρόνια στη σχολή τα οποία είναι αρκετά για να καταλάβεις ότι έχεις τα προσόντα, βλέπεις ότι δεν τσιμπάει το πράγμα καλύτερα να το αφήσεις, διότι θα περάσεις πολύ δύσκολα χρόνια.

Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές του τότε με του σήμερα καλλιτεχνικά και τι νομίζεται ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα από την κοινωνία μας;                                                                            Τότε υπήρχε ποιο πολύ η ψηλάφηση των καλλιτεχνικών πραγμάτων. Τώρα γίνεται με βάση την αναγωρησιμότητα και αυτό με ενοχλεί πολύ. Τώρα από την κοινωνία μας σήμερα λείπει η παιδεία. Επίσης δεν υπάρχει έμπνευση και οι εμπνευστές.

 Θα ήθελα να κλείσουμε με μία εικόνα που σας έρχεται τώρα στο μυαλό.      

Θα σου πω κάτι που αγγίζει την υπέρβαση. Τον Κάρολο Κουν τον βλέπω στον ύπνο μου, όταν είμαι σε δύσκολες στιγμές. Είναι τόσο πολύ χαραγμένος στο υποσυνείδητο μου απ΄ότι φαίνεται και πάντα τον βλέπω σε μία φωτεινή κατάσταση.

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!