Έλενα Αρμάο: ”Η απώλεια μου στέρησε την πατρότητα”

Είναι η πρώτη φορά που μιλάει για όλα και για όλους στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr 


Είναι σοκολατένια, είναι μια γυναίκα φλογερή, γεμάτη πάθος για ζωή.

Η Έλενα Αρμάο έχει συζητηθεί πολλές φορές, για τον γάμο της με τον Βο, για τις επιλογές της, για την φωνή της που είναι συγκλονιστική.

Είναι η πρώτη φορά που μιλάει για όλα και για όλους στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr 

Για την ζωή της, τον μπαμπά της που δεν γνώρισε ποτέ, το voice, την κόρη της, το μπούλινγκ αλλά και όλα όσα πιστεύει πως το κάρμα της χρωστάει… Ίσως έναν μεγάλο έρωτα!

Μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής!!

Έλενα Αρμάο. Κάποιοι σε γνώρισαν στο Voice, φέτος, κάποιοι σε ξέρουν από παλιά. Μια φωνή, μια ιδέα, μια τραγουδίστρια; Τι είσαι απ’ όλα αυτά;

Απ’ όλα. Είμαι τραγουδίστρια, μητέρα, φίλη, είμαι πολλά πράγματα μαζί.

Στο Voice σε γνωρίσαμε σαν τραγουδίστρια, αν και ασχολείσαι πολλά χρόνια με το τραγούδι.

Ασχολούμαι με το τραγούδι περίπου είκοσι χρόνια και είναι η ζωή μου ολόκληρη. Μ’ αυτό αναπνέω. Γεννήθηκα μέσα στη μουσική, από δυο μουσικές οικογένειες. Από μικρό παιδί είχα όνειρο  ο κόσμος να ακούει την φωνή της ψυχή μου.

Το κατάφερες;

Δεν κατάφερα πολλά πράγματα, αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα δώσω  αυτά που κράτησα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάρμα.

Πιστεύεις στο κάρμα;

Ναι και πιστεύω ότι έχω εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού, κι έχω πάρει πάρα πολύ όμορφα μαθήματα.

Τρομακτικές ανατροπές οι οποίες έρχονται ή τις οποίες ετοιμάζεις;

Έχουν γίνει ανατροπές στη ζωή μου. Άλλα ήταν τα πλάνα μου, κι εδώ κολλάει η ρήση «Εμείς κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει». Ήμουν ένα τυχερό κι ανάλαφρο παιδί, βρέθηκα σε αυτό το χώρο που πάντα ονειρευόμουν.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να σταματήσεις την καριέρα;

Πολλά πράγματα. Πίστευαν ότι η προσωπική ζωή και η καριέρα, μπορούν να πάνε μαζί. Τελικά αυτό είναι δύσκολο. Πρέπει να υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να κρατήσουν αυτή την ισορροπία. Δεν τα κατάφερα όπως ήθελα, αλλά στην πορεία, ο χρόνος έφερε και καλά και κακά πράγματα.

Στη ζωή σου έχεις κάνει έναν γάμο κι ένα παιδί χωρίς γάμο.

Έκανα έναν γάμο με έναν άνθρωπο που αγαπούσα πάρα πολύ. Και είναι ο Βο όλοι πια τι ξέρουν.  Αν δεν τον αγαπούσα, δεν θα είχα φτάσει μέχρι εκεί. Ήμασταν σε μικρή ηλικία, όπως υποστηρίζει κι εκείνος. Γίνανε διάφορα πράγματα, στα οποία ποτέ δεν θέλω να σχολιάσω. Χρειάζεται πολλή αγάπη για ν’ αντέξεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, κι εμείς ήμασταν πολύ ανώριμοι για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγάπης.

Ή δεν είχατε να δώσετε αγάπη;

Ίσως δεν είχαμε να δώσουμε ποιοτική αγάπη πιστεύω. Κάποια φορά, όλα φαντάζουν πολύ όμορφα. Κι ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτό τον χώρο, όπου βρισκόμασταν και οι δύο. Ήταν όλα λαμπερά, ωραία και καλά. Όταν όμως πηγαίνεις στο σπίτι, έχεις ν’ αντιμετωπίσεις άλλα θέματα. Δεν είχαμε την κατάλληλη ωριμότητα για να τα αντιμετωπίσουμε.

Μετάνιωσες για όλο αυτό;

Καθόλου. Ποτέ δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου, είμαι περήφανη γι’ αυτές.

Έρχεται στη ζωή σου ένας δεύτερος γάμος;

Έρχεται στη ζωή μου ένα παιδί χωρίς γάμο. Σε μια στιγμή που έκανα βήματα για να κτίσω αυτό που αγαπάω βρέθηκα ανάμεσα στο να κάνω το παιδί ή καριέρα. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Το παιδί. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερή μου καριέρα.

Για να μεγαλώσεις το παιδί, ξαναφήνεις πίσω την καριέρα. Το μεγαλώνεις μόνη σου;

Ναι. Ήταν μια περίεργη κατάσταση που συνέβη στη ζωή μου, αλλά όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Η μικρή έπρεπε να έρθει σε μένα. Την είχα ζητήσει ένα χρόνο πριν. Είχα κάνει ένα τάμα στον Άγιο Ραφαήλ και στην Αγία Ειρήνη και η Ειρήνη- Ραφαέλα ήρθε ακριβώς την ημερομηνία που ζήτησα. Με την παιδική μου φίλη κάναμε πάντα όνειρα τα παιδιά μας να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, κι έτσι έγινε. Ήρθε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Ραφαήλ που είναι μεταφερόμενη γιορτή και Ειρήνη λένε τη μητέρα μου και Ραφαήλ τον πατέρα μου.

Πώς είναι να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί;

Σε αυτούς τους καιρούς είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά με πολλή αγάπη και σύνεση, όλα γίνονται. Αυτά που λένε πως οι καιροί μας δεν είναι για να κάνεις παιδιά, δεν είναι αλήθεια. Τα παιδιά είναι πάντα ευτυχία.

Εσύ πώς ζεις όλον αυτό τον καιρό;

Είμαι πολυπράγμων. Μπορώ να κάνω κάποια αντρικά πράγματα και κάποια πολύ γυναικεία. Κάνω εκμαγεία, φτιάχνω μάσκες για ταινίες. Έχω τελειώσει σχέδιο μόδας, κάνω make up. Πέρα από τη μουσική, όλα αυτά γινόταν παράλληλα. Από μικρή είχα πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Σε τέτοιους καιρούς λοιπόν, όλα αυτά μου φάνηκαν χρήσιμα, με βοήθησαν. Έχω γίνει επιχειρηματίας, έκανα management. Αυτή τη στιγμή κάνω management σε γκρουπ, σε τραγουδιστές κι ετοιμάζω κάτι πάρα πολύ καλό. Πέρα από τα δικά μου.

Πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για τον ρατσισμό της και το bulling;

Θα σου εξηγήσω, γιατί το ζω με το παιδί μου. Σαν παιδί εγώ, στα δικά μου χρόνια, δεν είχα αντιμετωπίσει ρατσισμό. Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που γινόμαστε αγκαλιά για όλους. Τώρα έχουν γίνει διάφορα και βγήκαν προβλήματα που ανέκαθεν υπήρχαν. Τα τελευταία πέντε χρόνια το βλέπω, γιατί και η Ρενάτα είναι έγχρωμη. Είναι σοκολατένια. Το είδα στις κούνιες, στο σχολείο. Αλλά την έχω επανδρώσει πολύ καλά και το αντιμετωπίζει από μόνη της. Σε ηλικία δύο χρονών κάποιο παιδί την ρώτησε γιατί είναι μαύρη. Στη γλώσσα μας, δεν υπάρχει το μαύρο παρά μόνο σαν χρώμα στα ρούχα. Είναι σοκολατένια, είναι καφέ. Η Ρενάτα λοιπόν γύρισε και τον ρώτησε «Εσύ γιατί είσαι άσπρος;» Μια παιδική απάντηση με πάρα πολύ νόημα.

Πιστεύεις ότι μπορεί να μεγαλώσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον με αυτό τον τρόπο;

Όχι. Μεγαλώνει με την ελληνική της οικογένεια. Έχει απόλυτη στήριξη απ’ όλη την οικογένεια.

Εσύ είσαι Ελληνίδα;

Από τη μεριά της μητέρας μου είμαι από Πάτμο και Σπάρτη. Ο πατέρας μου ήταν από το Κογκό.

Μεγάλος έρωτας;

Σαν παραμύθι. Η μητέρα μου ήταν πολύ όμορφη γυναίκα στα νιάτα της. Λευκή, ξανθιά με καστανοπράσινα μάτια. Ο πατέρας μου είχε έρθει στην Ελλάδα το 1973 κι έκανε εκπομπές στην ΕΡΤ τότε και συγκεκριμένα τα μουσικά διαλείμματα. Είχε διάφορα δικά του μαγαζιά στη Γλυφάδα και δούλευε και σαν σόουμαν. Γνωρίστηκαν, αλλά τότε τα χρόνια ήταν περίεργα. Όταν ο παππούς μου έμαθε ότι η μητέρα μου διατηρούσε σχέση με έναν έγχρωμο, έγινε έξαλλος. Όχι γιατί ήταν έγχρωμος, αλλά γιατί δεν μιλούσε καλά ελληνικά τότε ο μπαμπάς μου κι έφερε αντίρρηση. Η μαμά ήταν πολύ νέα, έμεινε έγκυος σε εμένα του είπε πως το παιδί δεν ήταν δικό του. Εκείνος στεναχωρημένος κι απογοητευμένος έφυγε από την Ελλάδα. Μεγάλωσα με τη γιαγιά, τον παππού, τους θείους και τη μαμά.

Τον μπαμπά σου τον γνώρισες;

Δεν τον είχα δει μέχρι τα 34 μου. Γίνονται πολλά θαύματα. Όταν έμεινα έγκυος στη Ρενάτα, είπα πως έπρεπε να ξεκινήσουν να κλείνουν οι κύκλοι της ζωής μου. Στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης, έπρεπε να πάω να πάρω με τη μαμά μου ρούχα εγκυμοσύνης. Κατέβηκα στο σπίτι μου και βρίσκω έναν φάκελο που καταλαβαίνω ότι είναι cd ή dvd. Μια ζωή παρακαλούσα ο μπαμπάς μου να μιλάει ελληνικά, για να μπορώ να εκφραστώ, να του πω αυτά που είχα μέσα μου, στη γλώσσα μου. Έβαλα λοιπόν το dvd και είχε δυο κεφάλαια. Ένα για τον αδελφό μου που ζει στη Γερμανία, κι ένα για μένα. Μετά λοιπόν από 34 χρόνια, ο μπαμπάς μου μιλούσε άπταιστα ελληνικά και φυσικά άκουσα πράγματα που μου έσβησαν ερωτηματικά όλων των χρόνων της ζωής μου.

Κρατάς επαφή;

Δυστυχώς τον έχασα το Καλοκαίρι. Αρρώστησε πάρα πολύ και δεν κατάφερα να τον δω από κοντά.

Δεν τον γνώρισες  ποτέ δηλαδή;

Δεν τον είδα ποτέ. Δεν τον γνώρισα ποτέ!!

Το κρατάς αυτό στη μαμά σου;

Όχι. Της χρωστάω όλη τη ζωή μου, δούλεψε πολύ σκληρά στη ζωή της για να μη μου λείψει τίποτα, κι αυτό ήταν επιλογή της. Δεν μπορώ να κρίνω τις επιλογές των άλλων, οφείλω να τις σέβομαι, ούτε θα την ρωτήσω ποτέ αν το μετάνιωσε.

Τι καινούργιο ετοιμάζεις από τραγούδι;

Ετοιμάζω πολλά χρόνια. Ακόμα και την περίοδο που δεν ήμουν ενεργή, έγραφα στίχους, μουσική.

Στο Voice γιατί πήγες;

Την αίτηση την έκανε για μένα η ξαδέλφη μου η Κρυστάλλω, συνεννοημένη με την οικογένειά μου. Με παρακαλούσε από πέρυσι που είχε λάβει κι εκείνη μέρος.

Πώς σου φάνηκε όλο αυτό;

Το Voice; Το σόου; Οι άνθρωποι που είναι μέσα; Τι ακριβώς;

Όλα.

Είναι ένα παιχνίδι που αν δεν είσαι σε μια ηλικία που ξέρεις εν μέρει τι θα αντιμετωπίσεις, μπορεί να σε στεναχωρήσει και να σου αφήσει περίεργα συναισθήματα ή αν έχεις την αφέλεια της νιότης να το δεις σαν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είναι βέβαια. Έχεις να κάνεις με ανθρώπους επαγγελματίες, με σπουδαίους στον χώρο τους, αλλά ο κόσμος βλέπει εν μέρει αυτό που είσαι, γιατί ο χρόνος που σου δίνεται είναι λίγος.

Θα ξαναπήγαινες;

Δε νομίζω. Όχι.

Σε ωφέλησε;

Βεβαίως. Με σταματάνε στο δρόμο, ακούω πολύ καλά λόγια και ακόμα δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Μου έχει αφήσει μια ωραία αίσθηση. Φέτος υπήρχαν εξαιρετικές φωνές, το επίπεδο ήταν υψηλό και χαίρομαι γιατί στην Ελλάδα μας βγαίνουν φωνές που μπορούν να σταθούν και στο εξωτερικό και παντού.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί, τι θα άλλαζες από τη ζωή σου;

Δε νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι. Ότι κι αν μου έχει συμβεί, είναι μαθήματα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σου;

Απώλειες ζωής.

Έφυγε ένας άνθρωπος που αγαπούσα πάρα πολύ, την θεωρούσα μέντορά μου, η Νατάσα Γερασιμίδου. Δεν μπορώ να το πιστέψω, μιλώ για εκείνη ακόμα στον ενεστώτα. Ήταν ο άνθρωπος που με ξεκλείδωσε ουσιαστικά. Από έφηβη, μεγάλωσα μέσα σε ένα χρόνο. Ζούσα με τη Νατάσα αρκετά χρόνια. Ζούσα στο σπίτι της. Ήταν η δασκάλα μου, η μαμά μου. Την θαύμαζα για τη δύναμή της και το μεγαλείο της ψυχής της. Δεν θα μιλήσω για το ταλέντο της, γιατί για μένα ήταν η Νατάσα. Ότι κι αν έκανε, ήταν μαγικό. Ήταν τρομακτική αγωνίστρια.

Για σένα, προσωπικά, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σου;

Όταν ήρθε στη ζωή μου η κόρη μου. Χωρίζοντας από τον πρώτο μου σύζυγο, τον Βο είχα πεί πως δεν θα έκανα οικογένεια.

Έμεινα μόνη κι έπρεπε να μεγαλώσω μόνη το παιδί, Βοήθεια πουθενά. Κρίση μεγάλη και πολλά πράγματα που άλλαξαν την ζωή μου.

Έρωτας; Υπάρχει; Τον θέλεις στην ζωή σου;

Διανύω μια από τις καλύτερες φάσεις της ζωής μου. Και ναι υπάρχει και μπορεί να γίνει μεγάλος και συγκλονιστικός.

Τώρα ετοιμάζεις κάτι; Θα σε δούμε κάπου;

Είμαι σε συζητήσεις.  Θα ρίξω το βάρος για να ετοιμάσω την δισκογραφική μου δουλειά.  Έχω ανθρώπους δίπλα μου και θα τα καταφέρω.

Θέλω να κλείσουμε με την ερώτηση «Τι λέει η διαίσθησή σου;» και αυτό να το κάνουμε ευχή για τον κόσμο.

Είμαι αισιόδοξο παιδί και θέλω, η δική μας γενιά να είναι βροντερή. Θέλω να πάρουν την ζωή στα χέρια τους. Δεν χρειάζεται να είναι η ζωή όμορφη. Να την κάνουν αυτοί.

Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα

Φωτογραφίες Γιάννης Γκογκόπουλος – Επιμέλεια Μακιγιάζ – Βασιλική Μπέσιου 

Ευχαριστούμε πολύ το bar CHE στο Πειραιά για την φιλοξενία και την φωτογράφηση !



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!