Δήμητρα Πασχάλη/ Πρωταθλήτρια tae-kwon-do Κωφών: ”Γεννήθηκα Κωφή και είμαι περήφανη για αυτό”

Η Δήμητρα Πασχάλη είναι Πρωταθλήτρια taekwodo.  Kαι στην Εθνική Ελλάδος με  πολλά χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια που δεν τα ξέρουμε. Καιρός να τα μάθουμε λοιπόν μέσα από μια συγκλονιστική συνέντευξη για να μάθουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι Άνθρωποι.


Είναι μια Γυναίκα ιδιαίτερη …  Δεν ακούει αλλά βλέπει τα πάντα γιατί έχει δύναμη ψυχής
Η Δήμητρα Πασχάλη είναι Πρωταθλήτρια taekwodo.  Kαι στην Εθνική Ελλάδος με  πολλά χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια που δεν τα ξέρουμε. Καιρός να τα μάθουμε λοιπόν μέσα από μια συγκλονιστική συνέντευξη για να μάθουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι Άνθρωποι.

Γεννήθηκε κωφή αλλά είναι περήφανη για αυτό. Δέχθηκε ρατσισμό αλλά το ξεπερνάει και κοιτάει μπροστά. Φέρνει Χρυσά στην χώρα της ανεβαίνει στο βάθρο τα σκαλιά, αλλά η χώρα της δεν κάνει τίποτα. Γνωρίστε μια αθλήτρια που με την δική της φωνή δείχνει πως οι άνθρωποι που κερδίζουν μπορεί να έχουν φωνή κι ας είναι Κωφοί !!

Ευχαριστώ πολύ την Αντωνία  Σμαριανάκη για την υπέροχη βοήθεια της στην νοηματική, διότι όταν θέλεις κάτι πολύ το καταφέρνεις γιατί τα μάτια της ψυχής μιλούν στην νοηματική !!

Είσαι μια ιδιαίτερη γυναίκα. Πολλοί θα τολμήσουν να πουν Εσένα πως σου φαίνεται αυτή η ιδιαιτερότητα;

Νιώθω περήφανη που είμαι κωφή γεννήθηκα έτσι και ήταν θέλημα Θεού δεν μπορώ να πάω κόντρα σε αυτό που θέλει ο Θεός πάντα ότι έχουμε στη ζωή μας δυσκολίες μας κάνει πιο δυνατούς θα παλεύω για αυτό που είμαι και δεν θα σταματήσω ποτέ να υπερασπίζομαι ανθρώπους ιδιαίτερους σαν και μένα.

Είσαι χρόνια στον αθλητισμό και μάλιστα με πολύ αγώνα και πάθος έχεις κατακτήσει μετάλλια; Θα μου μιλήσεις για όλο αυτό;

Όλα ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία και ήταν ένας τρόπος για μένα και για την οικογένειά μου να με βοηθήσουν ώστε να καταλάβω κάποια πράγματα γύρω από τον εαυτό μου και από την κοινωνία.  Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιος εξειδικευμένος Δάσκαλος που να μπορούσε να με βοηθήσει οπότε και εγώ άρχισα να πηγαίνω σε σχολές ταεκβοντό ακουόντων. Όλο αυτό με βοήθησε να καταλάβω τον εαυτό μου και κάποια πράγματα Όσον αφορά την κοινωνική μου συμπεριφορά απέναντι σε άλλους. Όλο αυτό και ότι δεν υπήρχε κάποιος εξειδικευμένος Ή κάποιος άνθρωπος δίπλα μου να με βοηθήσει με τη νοηματική το έκανε ακόμα πιο δύσκολο για μένα όμως με πολύ προσπάθεια και πολύ θέληση  από μένα κατάφερα να κερδίσω μετάλλια και να μπω μέσα στην Εθνική Ομάδα tae-kwon-do κωφών.

Πως αισθάνεσαι που πιθανός δεν είναι εύκολο για σένα να συνεννοηθείς με κάποιον;

Πολλές φορές αυτό διαφέρει με το τι άνθρωπο έχω απέναντί μου. Πολλές φορές όταν κάποιος προσπαθήσει να με καταλάβει Είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθώ και να επικοινωνήσω μαζί τους Άλλες φορές όμως Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν και παραιτούνται αμέσως. Πολλές φορές με χαροποιεί το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν και άλλες φορές με στεναχωρεί το γεγονός ότι απλά δεν προσπαθούν γιατί πάντα υπάρχει τρόπος.

Έχεις δεχτεί ρατσισμό Δήμητρα; Σου έχει δημιουργήσει άρνηση όλο αυτό στην ζωή σου;

Φυσικά όταν ήμουν μικρή στα σχολεία και πολλές φορές οι άνθρωποι μας κοιτάζουν περίεργα όταν περπατάμε στο δρόμο ή όταν μιλάμε την νοηματική άλλοι.

Δεν δέχονται να μας μιλήσουν και όλο αυτό ξεκινάει γιατί δεν έχουμε σωστή παιδεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται  να μας πλησιάσουν.  Όλο αυτό Εμένα με έκανε να κοιτάζω τον κόσμο με δισταγμό στεναχώρια Γιατί πολλές φορές ήθελα να ρωτήσω κάτι ή να με βοηθήσουν σε κάτι και δεν Πλησίαζα τον κόσμο. Όλο αυτό με έχει κάνει να είμαι πολύ πιο κλειστή στον εαυτό μου και να σκέφτομαι δύο και τρεις φορές αν θα κάνω κάτι η με ποιο τρόπο θα το κάνω και πολλές φορές είμαι αναγκασμένη να Ζητάω βοήθεια.

Το κράτος βοηθάει εσένα και άλλους αθλητές που έχουν κάποια ίσως μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα και χρειάζονται περισσότερη ίσως φροντίδα για να αγωνιστούν;

Δυστυχώς το κράτος δεν είναι πάντα δίπλα μας θα θέλαμε πάρα πολύ να ήταν πολύ περισσότερο κοντά μας και να μας βοηθούσε Αλλά όπως ξέρουμε όλοι τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ενδιαφέρονται για μας.  Όλο αυτό έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πορεία μου στον αθλητισμό Ακόμα και στην καθημερινότητά μου γιατί δεν έχω τρόπους για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στα πράγματα και στις προπονήσεις μου.

Ποιοι άνθρωποι είναι δίπλα σου σε όλο αυτό;

Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι και τις προπονήσεις μου είναι προπονήτριά μου κ Κακαρέλη Ζωή με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και είναι πάντα δίπλα μου σε ότι κι αν χρειαστώ την έχω σαν δεύτερη μητέρα μου. Στην καθημερινότητά μου έχω την κολλητή  μου φίλη κυρία Αντωνία Σμαριανακη που ότι και να κάνω και ότι και αν χρειαστώ είναι πάντα εκεί για μένα με βοηθάει στις μεταφράσεις γιατί είναι και η διερμηνέας μου είναι η φωνή μου είναι ο άνθρωπος που με βοηθάει πάντα σε όλα Σε ότι κι αν χρειαστώ και παλεύει για μένα. Τις ευχαριστώ και τις δύο πάρα πολύ για όσα μου έχουν δώσει.

Οι φίλοι σου; Ο κύκλος σου πως αντιδρά όταν σε γνωρίζει καλύτερα;

Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν με γνωρίζουν σκέφτονται πώς θα είναι ο τρόπος επικοινωνίας μας αλλά σιγά-σιγά Γνωρίζοντας με καταλαβαίνουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο πιστεύουν να επικοινωνήσουν μαζί μου και είμαστε σαν μία απλή καθημερινή παρέα.

Ο αθλητισμός τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή σου; Σε βοήθησε να ξεπεράσεις κάποια θέματα παραπάνω που ίσως να είχες;

Φυσικά ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι για μένα που ουσιαστικά είναι η ζωή μου και με βοήθησε πάρα πολύ στο να αντιμετωπίσω το ρατσισμό το να κλείνομαι στον εαυτό μου. Το πιο βασικό είναι ότι με βοήθησε πολύ στην επικοινωνία μου με άλλους ανθρώπους.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Ο επόμενος στόχος μου Για αρχή είναι τους ακούοντες στο President Cup στην Αθήνα να κατακτήσω μία θέση μέσα στους πρώτους τρεις γιατί αυτό θα μου δώσει απευθείας εισιτήριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Περιμένω και την ανακοίνωση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωφών πού και πότε θα γίνει.

Πόσα είναι τα μετάλλια που έχεις φέρει στην χώρα  αλλά σαν Έλληνες δεν τα γνωρίζουμε;

Σε Ολυμπιακό επίπεδο έχω ένα ασημένιο μετάλλιο, σε παγκόσμιο επίπεδο έχω ένα ασημένιο μετάλλιο και δύο χάλκινα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχω ένα χάλκινο και εντός Ελλάδος τρία χρυσά μετάλλια 2 ασημένια και 7 χάλκινα.

Αντιμετωπίζεις  ίσως κάποια θέματα με το γεγονός ότι δεν ακούς και δεν μπορείς εύκολα να μιλήσεις;

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δυσκολεύονται να με καταλάβουν και όταν θέλω να κάνω κάποιες δουλειές σε δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά από κει και πέρα δεν αντιμετωπίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα προσπαθώ πάντα να βρίσκουν λύσεις στην επικοινωνία μου με τους άλλους.

Τι θα έλεγες σε ανθρώπους που έχουν το ίδιο θέμα με εσένα και φοβούνται κλείνοντας στον εαυτό τους τους και χωρίς να ζουν. Και τι θα ευχόσουν στους ανθρώπους τους άλλους αυτούς που ίσως σε βλέπουν διαφορετικά;

Να μη φοβούνται τίποτα να βγαίνουν έξω να κοινωνικοποιούνται και να παλεύουν για τα θέλω τους και τον εαυτό τους.  Να μη φοβούνται να μας πλησιάσουν είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί και θέλουμε να έχουμε επικοινωνία μας αρέσουν οι παρέες.

Τα νέα είναι ότι δίπλα σου είναι ο Σύλλογος της Κας Αντώναρου και προχωράτε μαζί πλέον κάνοντας ότι μπορείτε να αποκτήσεις περισσότερα εφόδια για να φέρεις στην Ελλάδα περισσότερα μετάλλια. Πως αισθάνεσαι για όλο αυτό;

Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και ευτυχισμένη που Έτυχε να γνωρίσω την κυρία Σύλβια Αντώναρου Πρόεδρο του Συλλόγου ”Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες Υπάρχουν Μόνο Άνθρωποι” στη ζωή μου και να με βοηθήσει να έχω περισσότερα εφόδια για να μπορέσω να φέρω περισσότερα μετάλλια στην πατρίδα μου και να σηκώσω τη σημαία μας όσο πιο ψηλά μπορώ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και υπόσχομαι να προσπαθήσω να φέρω Όσο πιο πολλά μετάλλια μπορώ ακόμα για την πατρίδα μου.  

Θα κάνεις μια ευχή για εσένα αλλά και για τον κόσμο που σε αγαπάει.

Κοιτάμε Πάντα θετικά τη ζωή μας προχωράμε μπροστά και όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Πίστεψε τον εαυτό σας κοιτάξτε μπροστά η δύναμη είναι μέσα σας.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!