“Δεν εστιάζω στη δημοσιότητα γιατί αν και την έχω ανάγκη για να προωθήσω τη δουλειά μου επί της ουσίας δεν είναι η δουλειά μου”

Η Θωμαή Απέργη αποκαλύπτεται αποκλειστικά στο Bizznews.gr και στον Νίκο Κανάκη!


Η Θωμαή Απέργη γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1988 στην Τήνο. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα μουσικής, φωνητικής, κλασσικής και ηλεκτρικής κιθάρας. Κυκλοφόρησε το πρώτο της single σε δύο γλώσσες, στα Ελληνικά με το τίτλο Μια βραδιά και στα Αγγλικά με το τίτλο What’s your name μέσα από την Panik Records.
Aπό τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις της κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο με το ταλέντο της όσο και με την εξωτική ομορφιά της. Δεν συνηθίζει να προκαλεί και να μιλά πολύ στον τύπο μιας και η μουσική και μόνο είναι το “αντικείμενο του πόθου” της θεωρώντας τα λοιπά περιττά.
Η Θωμαή Απέργη αποκλειστικά στο Bizznews.gr
Είσαι ένα κορίτσι που ήρθε από την Τήνο στην Πάτρα για σπουδές και έπειτα στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τη μουσική. Πως αποφάσισες να εγκαταλείψεις την Τήνο και να έρθεις μόνιμα στην Αθήνα;
Δεν εγκατέλειψα ποτέ το νησί μου, τον τόπο που μεγάλωσα και γαλουχήθηκα με τόση αγάπη, θέρμη και ζεστασιά! Όταν μιλάω για την Τήνο αναφέρομαι κυρίως στους γονείς μου, κανένας τόπος δεν έχει σημασία χωρίς τους ανθρώπους, τις εμπειρίες, τις μυρωδιές του. Πάντα επιστρέφω ολοένα με περισσότερη ευλάβεια, εκτίμηση και σεβασμό. Θεωρώ πως είναι η φυσική εξέλιξη ενός νέου από την επαρχεία και παράλληλα υποχρέωση να ανοίξει τους ορίζοντές του είτε σπουδάζοντας είτε προσπαθώντας να εξερευνήσει τη ζωή, να βρει διεξόδους, να σταθεί στα πόδια του και ταυτόχρονα να ωριμάσει μέσα από αυτό το ταξίδι! Στην Αθήνα αποφάσισα να μείνω μόνιμα διότι προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες όσον αφορά στο αντικείμενό μου.
Μόνος του ο αετός, έχοντας αφήσει τη φωλιά του, θα πετάξει προς τον ήλιο“.
Η συνεργασία σου με την Panik Records πως προέκυψε;
Στάθηκα πολύ τυχερή με την Panik records, είμαι πολύ χαρούμενη που ανήκω στο δυναμικό της διότι αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυνατή δισκογραφική εταιρεία. Ο head manager, κ. Γιωργος Αρσενάκος με προσέγγισε και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω την αγάπη μου επάγγελμα! Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είχα αυτό τον προσανατολισμό επαγγελματικά όμως με την εγγύηση του κ. Αρσενάκου οτι θα προβούμε σε κάτι διαφορετικό οι αμφιβολίες μου εξαφανίστηκαν.
Ο κόσμος σε λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησες. Σε τρόμαξε ποτέ όλη αυτή η ξαφνική δημοσιότητα; Έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σου;
Πιο πολύ με ενδιαφέρει η αγάπη, όχι η λατρεία.  Στόχος είναι να αγαπήσει ο κόσμος τη jazz γνωρίζοντάς τη σιγά σιγά. Είναι όμορφο συναίσθημα η αγάπη του κόσμου και την έχουμε ανάγκη όλοι οι καλλιτέχνες για να συνεχίσουμε ο καθένας το δρόμο του. Όσον αφορά στη δημοσιότητα, δεν είναι κάτι που απαξιώνω σαφώς, αλλά όχι και να αλλάξει τη ζωή μου! Είμαι περήφανη για αυτό που κάνω αλλά δε σώζω ζωές ούτε είμαι η Carmen mc Rae ούτε η Sarah Vaughan για να έχει αλλάξει τόσο η
καθημερινότητά μου εξαιτίας της. Δεν εστιάζω στη δημοσιότητα γιατί αν και την έχω ανάγκη για να προωθήσω τη δουλειά μου επί της ουσίας δεν είναι η δουλειά μου, δουλειά μου είναι να τραγουδάω.
Φανταζόσουν πριν μερικά χρόνια, στα 18 σου για παράδειγμα ότι θα είχε εξελιχθεί έτσι η ζωή σου;
Πάντα ένιωθα ό,τι κάτι θα γίνει αλλά ήταν απροσδιόριστο. Το έλεγα στη μαμά μου και με έλεγε τρελή! Πιστεύω πως ό,τι θέλουμε πολύ το ελκύουμε και τελικά συμβαίνει! Σκέψη-λόγος-πράξη! Το σύμπαν μας ακούει! Κίνησα όλη μου την αγάπη, όλα μου τα συναισθήματα, όλες τις πράξεις μου προς τη μουσική που αγαπούσα και τελικά ο δρόμος άνοιξε και προχωράω σε αυτόν με πολύ ευγνωμοσύνη, αγάπη και προσήλωση.
Παρακολουθώντας τις δηλώσεις σου και τις τηλεοπτικές σου εμφανίσεις, διακρίνω έναν άνθρωπο χαμογελαστό και πάντα ευδιάθετο. Είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν όνειρα για το μέλλον; Αισιοδοξείς;
Όντως είμαι πολύ χαμογελαστός άνθρωπος και δε μου αρέσει η μιζέρια. Παρόλα αυτά έχω τις στιγμές μου, ο Χαλίλ Γκιμπράν στον Προφήτη λέει πως χαρά και λύπη πάνε μαζί, όταν η μια κάθεται στο τραπέζι μας η άλλη κοιμάται στο κρεβάτι μας! Είναι ωραίο να είμαστε χαρούμενοι, ευδιάθετοι αλλά κυρίως αληθινοί! Σε αυτό θα ήθελα να εστιάσω, στην αυθεντικότητα! Με αυτό πορεύομαι κυρίως, θέλω να μείνω αναλλοίωτη και αληθινή.  Πάντως είμαι από τα κορίτσια που γεννήθηκαν για τα blues.. “Όσο πιο βαθιά η λύπη σμιλεύει την ύπαρξή σας, τόσο περισσότερη χαρά μπορείτε να έχετε!”Στο μεγαλύτερο μου μέρος κάνω όνειρα και είμαι αισιόδοξη. Whatever feels good in my soul!
Έλαβες μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision φέτος για την εκπροσώπηση της χώρας μας. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που σου έμειναν; Θα ξανά τολμούσες να διαγωνιστείς ή έκλεισε οριστικά για σένα το κεφάλαιο ‘’Eurovision’’;
Συνήθως εκτιμώ τις εμπειρίες που έχω βιώσει όταν αποστασιοποιηθώ και αποκτήσω την ανάλογες αποστάσεις. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία ο διαγωνισμός για την εκπροσώπηση της Ελλάδας! Πολύ τολμηρό για μένα που  το έκανα στον πρώτο χρόνο που ασχολήθηκα επαγγελματικά με το τραγούδι και γενικά τολμηρό για μια τραγουδίστρια που ασχολείται αποκλειστικά με τη jazz και δη στην Ελλάδα! Ίσως το έκανα στο μέλλον αν ήταν μια κοινή απόφαση με την Panik.
Πως προέκυψε για σένα η αγάπη για την jazz μουσική; Είναι η μοναδική που σε κάνει και εκφράζεσαι;
Ξεκίνησα να ακούω στα 17 μου αφορμισμένη από ένα τραγούδι! Στην πορεία άρχισα να ψάχνω ολοένα και περισσότερα και τελικά ο έρωτας με την πρώτη ματιά κατέληξε σε αγάπη ζωής με όρκους αιώνιας πίστης! Όντως είναι η μόνη μουσική που με κάνει να εκφράζομαι και αυτός είναι ο κύριος λόγος που σήμερα είμαι τραγουδίστρια. Είναι το μόνο είδος που με κάνει να βιώνω συναισθήματα με αυτόν τον τρόπο! Δε βαριέσαι ποτέ με αυτή τη μουσική, λόγω του αυτοσχεδιαστικού μέρους που είναι χαρακτηριστικό της jazz. Επιπλέον, τα τραγούδια σίγουρα μιλάνε σαφώς για αγάπη αλλά πραγματεύονται και άλλα θέματα κοινωνικά! Είναι μουσική που σε εξελίσσει και απευθύνεται σε όλους αδιακρίτως!
Το χειμώνα εμφανιζόσουν σε νυχτερινό κέντρο με τον Α. Ρέμο και τον Σ. Ρόκκο, δύο υπέροχοι καλλιτέχνες που απέχουν όμως αρκετά από το είδος μουσικής που υπηρετείς εσύ. Πως επέλεξες να συνεργαστείς μαζί τους;
 
Ήταν μια πάρα πολύ ωραία συνεργασία και ήταν μεγάλη μου τιμή! Στο Αθηνών Αρένα τραγουδούσα αποκλειστικά τα δικά μου τραγούδια και jazz διασκευές. Ευχαριστώ και είμαι ευγνώμων που μου έδωσαν την ευκαιρία να προωθήσω τη μουσική που αγαπώ.
Πες μου μερικά ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών που θα έλεγες αμέσως το ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη σε μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί τους.
Θαυμάζω πολλούς όμως δε θέλω να κάνω διακρίσεις.
Σε παλαιότερη συνέντευξη έχεις πει ότι είσαι ένα ευαίσθητο άτομο. Έχεις πληγωθεί ποτέ από κριτικές που έχουν γραφτεί για σένα; Είσαι από τους ανθρώπους που διαβάζουν κάθε μέρα τα δημοσιεύματα που γράφονται γι αυτούς;
Κάνω αυτή τη δουλειά μόλις ένα χρόνο συνεπώς δεν είμαι συνηθισμένη σε όλα αυτά. Είμαι πολύ συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω και δεν θέλω να αναλωθώ ούτε να χάσω χρόνο. Δεν απαξιώνω τίποτε και κανέναν, ο καθένας κάνει τη δουλειά του και είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι, δική μου δουλειά είναι να μελετάω, να τραγουδάω, να προωθώ τη jazz στην Ελλάδα και να αποτελώ υγιές πρότυπο για τα παιδιά.
Πολλές φορές η προσωπική ζωή των καλλιτεχνών εμπλέκεται καλώς ή κακώς με την επαγγελματική και γίνεται θέμα προς συζήτηση. Εσύ πως καταφέρνεις και τα διαχωρίζεις αυτά;
Δεν ξέρω τι γίνεται στη ζωή των άλλων καλλιτεχνών. Προσωπικά, είμαι άνθρωπος ήπιων τόνων, δεν προκαλώ και θέλω να απασχολώ τα μέσα και τον κόσμο με τη δουλειά μου. Ό,τι  διαφορετικό βγαίνει σίγουρα δεν το τροφοφοδοτώ εγώ και δεν είναι δική μου επιδίωξη.
Αν σου έλεγα να μου δώσεις ένα τίτλο για την προσωπική σου ζωή αυτόν τον καιρό, τι τίτλο θα έβαζες;
Οξύμωρο! Τα εν οίκω μη εν δήμο!
Στα επόμενα σχέδια της Θωμαής Απέργη είναι η κυκλοφορία νέων τραγουδιών και ολοκαίνουργιου δίσκου από την Panik Records καθώς και οι εμφανίσεις της από τον Οκτώβριο στο Κέντρο Αθηνών μαζί με την Νατάσα Θεοδωρίδου, τον Στέλιο Ρόκκο και τον Κώστα Μαρτάκη.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!