Η «Χώρα των Δεινοσαύρων» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Tι μπορούμε να δούμε αν βρεθούμε εκεί;


Σε πάρκο δεινοσαύρων μετατρέπεται το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τη νέα διαδραστική έκθεση του ιδρύματος με τίτλο «Στη Χώρα των Δεινοσαύρων», που φιλοξενεί 30 διαφορετικά είδη από τα γιγάντια ερπετά που κυριαρχούσαν στον πλανήτη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αρχαία ερπετά πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 245 εκατομμύρια χρόνια. Η πρώτη ανακάλυψη δεινοσαύρου έγινε το 1676 από τον Ρόμπερτ Πλοτ, ο οποίος ανακάλυψε ένα οστό που αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει σε γιγάντιο άνθρωπο, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν οστό δεινοσαύρου. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το μέγεθός τους κυμαινόταν από τα 50 εκατοστά έως τα 18 μέτρα ύψος, όπως τα μεγάλα Σαυρόποδα που έφταναν σχεδόν τα 40 μέτρα σε μήκος. Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος, που εκτίθεται ολόκληρος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πίτσμπουργκ, είναι ο Διπλόδοκος με 27 μέτρα μήκος. Η επικρατέστερη θεωρία για την εξαφάνισή τους υποστηρίζει πως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μετά τη σύγκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη.

Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα δουν από κοντά τον γιγαντιαίο Στεγόσαυρο, τον επιβλητικό Τρικεράτοπα, τον Αγκυλόσαυρο, τον Πτεροδάκτυλο και πολλούς άλλους εντυπωσιακούς δεινόσαυρους να ανοίγουν το στόμα τους και να κινούν το σώμα και την ουρά τους. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο κάθε δεινόσαυρος, την περίοδο που έζησε, τα ανατομικά τους γνωρίσματα, τη διατροφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα διοργανώνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιμορφωτικά παιχνίδια για τα παιδιά. Η έκθεση είναι ανοικτή Τρίτη – Παρασκευή από τις 9 μ.μ., Σάββατο από τις 11 π.μ., Κυριακή από τις 10 π.μ.  Πειραιώς 254



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!