Χάρις Αλεξίου: “Θέλω να ζω απόλυτα τη μουσική, να γίνομαι ένα μαζί της”

Η σπουδαία ερμηνεύτρια σε μια αποκλειστική συνέντευξη από το Ισραήλ, μόνο στο Bizznews.gr!


Η Χαρούλα Αλεξίου σε μια υπέροχη συνέντευξη που έδωσε στο Ισραήλ, στον Ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Blue Greece και στον συνάδελφο Ιωάννη Μπράουν Βασιλάκη , μιλώντας αποκλειστικά για όλα της τα νέα σχέδια και τραγούδια.

Οι συνεργασίες σας στην Μέση Ανατολή, Τουρκία και Ισραήλ, καθώς και οι ερμηνείες σας έχουν επηρεαστεί από τα ακούσματα στα παιδικά σας χρόνια;

Η οικογένεια της μητέρας μου ήταν πρόσφυγες από την Σμύρνη. Ο πατέρας μου τραγουδούσε υπέροχα τα δημοτικά τραγούδια της Ελλάδας. Μεγάλωσα με το παραδοσιακό τραγούδι  και επηρεάστηκα από το σύγχρονο της δικής μου γενιάς. Είμαστε μια χώρα που γέννησε μεγάλους μουσικούς.

Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο στα δύσκολα χρόνια που μεγαλώσατε και στην σημερινή οικονομική κατάσταση, το οποίο οδηγεί στις σημερινές επιλογές όσον αφορά τις συνεργασίες και ερμηνείες;

Ποτέ δεν είναι ίδια τα πράγματα. Όταν είμαστε παιδιά έχουμε άλλη ιδέα για την ζωή. Όσο ζούσε ο πατέρας μου όλος ο κόσμος ήταν υπέροχος. Όταν αναγκαστήκαμε να μετακινηθούμε στην Αθήνα, μετά τον θάνατό του, άλλαξε όλη μου η ζωή.  Ο κόσμος τότε όμως ήταν φτωχός στην Ελλάδα αλλά ό,τι αποκτούσε με την δουλειά του ανήκε σε αυτόν. Τώρα ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Αναρωτιόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας και ζούμε μέσα σε μία ζάλη κοινωνικοπολιτική  με μία οικονομία που δεν διευθύνεται από τους Έλληνες.

Σε κάποιες από τις προηγούμενες συνεντεύξεις σας δηλώσατε ότι το αγαπημένο σας τραγούδι είναι το « Όλα σε θυμίζουν», ποιος είναι ο λόγος;

Είναι το τραγούδι που αγάπησε περισσότερο από άλλα ο κόσμος αλλά κι εγώ η ίδια. Όλοι έχουμε ζήσει μεγάλες απώλειες στην ζωή μας και όταν τραγουδάμε για αυτές διώχνουμε τον πόνο. Η μνήμη μας στηρίζει, δίνει αξία στην ζωή μας και όσο πιο καλές αναμνήσεις έχουμε τόσο πιο δυνατοί είμαστε. Όταν το τραγούδησα είχα χάσει μόλις την μητέρα μου και συνδέθηκα πολύ με αυτό το τραγούδι.

Θεωρείστε από τις πιο πετυχημένες Έλληνιδες ερμηνεύτριες αλλά και η πιο συναισθηματική στον τρόπο ερμηνείας, Από πού προέρχεται όλος αυτός ο πλούτος συναισθημάτων στην ερμηνεία;

Ευχαριστώ για ό,τι λέτε. Φαντάζομαι πως από παιδί έμαθα να δείχνω τα συναισθήματά μου και να ζω σε βάθος ότι μου δίνει η ζωή μου. Αυτό περνάει στο τραγούδισμά μου. Δίνω μεγάλη σημασία στα λόγια του τραγουδιού και θέλω να γίνομαι ένα μαζί του. Δεν φτάνουν μόνο οι νότες της μουσικής για να εκφράσω τα νοήματά του. Θέλω να το ζω απόλυτα.

Το κοινό σας είναι ένα ώριμο μουσικά κοινό, τι κάνετε σαν ερμηνεύτρια για να προσεγγίσετε και το πιο νεανικό κοινό;

Έχω την τύχη να τραγουδώ μπροστά σε όλες τις ηλικίες. Πολλές φορές έχω τρεις γενιές στις συναυλίες μου. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι  δεν έμεινα σε ένα είδος μουσικής αλλά δούλεψα με τους νεότερους συνθέτες και στιχουργούς, όσο και με τους πιο παλιούς. Αυτό το έκανα και με ρίσκο πολλές φορές να χάσω το κοινό που με είχε δεχτεί σ΄ένα συγκεκριμένο στυλ. Αυτό όμως με κρατάει ζωντανή στην δουλειά μου και αναζωογονεί το κέφι μου. Σήμερα να τραγουδώ με την φιλαρμονική του Ισραήλ και αύριο με ένα TRIO ή μια λαϊκή ορχήστρα ή μόνο με ένα πιάνο.

Μιλάει για τις συνεργασίες της στο Ισραήλ.   

Τα τελευταία χρόνια έχετε συνεργαστεί με τον κ. Γιούντα Πόλικερ πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασίας σας αλλά και για την προσωπική σας σχέση.

Η φήμη του Πόλικερ είχε φτάσει στην Ελλάδα πριν έρθω στο Ισραήλ για την πρώτη μου συναυλία το 1991. Ήξερα τότε πως ένας ροκ σταρ είχε τραγουδήσει Ελληνικά τραγούδια που ο κόσμος τα λάτρεψε. Φτάνοντας εδώ τον συνάντησα και ένιωσα αμέσως πως αυτός ο άνθρωπος είναι αδελφή ψυχή μου. Η ζεστασιά της φωνής του, η ευγένειά του, η ευαισθησία του, το χιούμορ του και το πάθος του για το τραγούδι με κέρδισαν αμέσως. Τραγουδήσαμε μαζί και τώρα είπα τα τραγούδια που έγραψε για το νέο album που αγαπήθηκε αμέσως από το  κοινό. Ο Γιούντα είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και είμαι θαυμάστρια επίσης και της ζωγραφικής του .

Θα έρθετε  στο Ισραήλ για δυο μεγάλες συναυλίες, τι νομίζετε ότι θα αποκομίσει  το  Ισραηλινό κοινό;

Εύχομαι να ζεστάνω τις καρδιές των ανθρώπων με τα τραγούδια μου. Το κοινό του Ισραήλ με έχει υποδεχτεί με τόση αγάπη που με κάνει κάποιες φορές να δακρύζω.  Αυτή τη φορά είμαι ακόμη πιο συγκινημένη γιατί θα παίξω με την ορχήστρα «Μύθο». Η Φιλαρμονική του Ισραήλ είναι από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο. Είναι μεγάλη τιμή για ένα καλλιτέχνη να εμφανιστεί με αυτούς τους μουσικούς. Τα τραγούδια μου θα ακουστούν σαν να ξαναγέννιουνται. Ο Κώστας Παπαδούκας έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις και διευθύνει ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός.

Οι συνεργασίες σας στο Ισραήλ θα έχουν συνέχεια ή είναι προσωρινές; Βλέπετε κάποια εξέλιξη;

Από το 1991 επισκέπτομαι το Ισραήλ και αυτό θα συνεχιστεί όσο η φωνή μου το επιτρέπει. Κατά τα άλλα, έχω φίλους πια εδώ. Έτσι νιώθω. Ο Shimon Parnas με βοήθησε στην επιλογή του ρεπερτορίου μου, ο Yaron Enosh είναι επίσης ένας καλός φίλος και ο Moshe Josef o παραγωγός των συναυλιών μου προσέχει κάθε φορά να γίνει το καλύτερο για μένα και να εμφανίζομαι στα ωραιότερα θέατρα.

Τι ξέρετε για την Ισραηλινή μουσική; Βρίσκεται κοινά στοιχειά με την Ελληνική;

Νομίζω πως ταιριάζει ο ψυχισμός μας. Είμαστε και οι δυο λαοί συναισθηματικοί και μας αρέσει να τραγουδάμε. Μας αρέσει το bel canto και ο χορός.  Επίσης έχουμε και οι δυο επιρροές από την αραβική μουσική,  που εγώ λατρεύω. Από την Εστερ Οφαριμ ως τον Πολικερ και την Νοα βρίσκουμε ένα πολύ μεγάλο πεδίο μεσογειακής μουσικής που μας κάνει ξεχωριστούς και τους δύο λαούς.

Ευχαριστούμε πολύ το radio blue και τον Ίωνα Μπράουν Βασιλάκη για την παραχώρηση της συνέντευξης!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!